The Malaysia Post

STAR, Parti Bersatu Sabah (PBS) Bekerjasama Dalam Pilihan Raya Negeri Ke-17 – Jeffrey Kitingan

Parti Solidariti Tanah Airku (Star) mengumumkan kesediaannya untuk bekerjasama dengan Parti Bersatu Sabah (PBS) pada Pilihan Raya Nasional ke-17 yang akan diadakan dalam tempoh dua tahun akan datang. Langkah ini bertujuan untuk mengukuhkan kedua-dua parti etnik tersebut.

Kesediaan STAR untuk Bekerjasama

Datuk Seri Dr. Jeffrey Kitingan, Presiden Star, menyatakan bahawa penyatuan kedua-dua parti boleh menjadi realiti sebelum pembubaran Majlis Jemputan Negeri Sabah dengan harapan untuk mencapai kemenangan yang ketara.

Beliau menyatakan hasrat ini yang telah wujud sejak sekian lama, selepas pilihan raya sebelum ini.

Usaha Mencapai Persetujuan antara STAR dan PBS

Dalam usaha mencapai persetujuan ini, perbincangan telah diadakan antara pemimpin kedua-dua parti sebelum ini, tetapi pada masa itu ia tidak dapat direalisasikan.

Kini, idea ini telah muncul semula, dan menurut Datuk Seri Dr. Jeffrey Kitingan, ini adalah langkah terbaik untuk kedua-dua pihak dan beliau amat optimis dengan rancangan ini.

Baca lagi | Warisan Tuntut Perkara 6(7) Perlembagaan Sabah Yang Membenarkan Kerusi Terbanyak Membentuk kerajaan Dikembalikan

Konvensyen Kewarganegaraan STAR Sabah

Kenyataan itu dibuat selepas pelancaran Konvensyen Kewarganegaraan Star Sabah dan sambutan ulang tahun ketujuh parti itu.

Pada masa ini, Star mempunyai enam kerusi di peringkat negara dan satu kerusi di peringkat parlimen, manakala PBS mempunyai tujuh kerusi di peringkat negara dan satu kerusi di peringkat parlimen.

Cabaran Pelan Penggabungan STAR dan PBS

Kedua-dua parti itu adalah sebahagian daripada Persatuan Rakyat Sabah (GRS) yang ditubuhkan semasa Pilihan Raya Nasional 2020. Bagaimanapun, Datuk Seri Dr.

Jeffrey Kitingan mengakui terdapat cabaran dalam melaksanakan pelan penggabungan ini, termasuk menentukan nama, simbol dan presiden baharu.

Bagaimanapun, beliau yakin kedua-dua pihak dapat mencari jalan penyelesaian terhadap perkara tersebut.

Masa Depan Parti dan Matlamat

Pada Konvensyen Kebangsaan Star Sabah sebelum ini, Datuk Seri Dr. Jeffrey Kitingan menyatakan kepercayaannya terhadap masa depan parti ini.

Beliau percaya parti itu boleh memenangi lebih banyak kerusi pada Pilihan Raya Umum akan datang.

Kepercayaan ini berdasarkan pencapaian parti, bermula sebagai parti baharu tanpa wakil, kemudian berjaya mendapat seorang wakil rakyat pada Pilihan Raya Umum Ke-13 dan dua wakil pada Pilihan Raya Umum Ke-14.

Matlamat Melalui Peningkatan Wakil

Pada masa ini, Star mempunyai enam wakil di peringkat negara. Dengan peluang yang disediakan, parti itu berharap dapat meningkatkannya kepada 12 wakil rakyat pada pilihan raya umum akan datang.

Untuk mencapai matlamat ini, parti merancang untuk mengambil ahli baharu dan mengaktifkan program parti di setiap wilayah bagi menunjukkan sokongan ketara yang diterima.

Baca lagi | KM Sabah Rombakan Menteri Muda, Gugurkan Dua Wakil Umno

Penambahan Calon Dari Kalangan Wanita

Datuk Seri Dr. Jeffrey Kitingan yang juga pengerusi bersama GRS menyatakan, parti itu sanggup mencalonkan lebih ramai calon wanita, mengikut cadangan Star sayap wanita, dengan harapan dapat menambah jumlah wakil wanita daripada parti ini.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Twitter Ugut Untuk Saman Meta Mengenai Aplikasi Rival Threads

Read Next

Permainan First-Person Shooter (FPS) Dalam Senarai Hitam E-Sukan IOC

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.