The Malaysia Post

Warisan Tuntut Perkara 6(7) Perlembagaan Sabah Yang Membenarkan Kerusi Terbanyak Membentuk kerajaan Dikembalikan

Timbalan Presiden Warisan, Darell Leiking, menyatakan bahawa peruntukan ini membolehkan gabenor melantik pemimpin parti yang memenangi kerusi terbanyak sebagai menteri besar, walaupun tiada majoriti mudah telah dicapai di dalam dewan undangan negeri.

Ini membolehkan parti yang memenangi kerusi terbanyak memimpin kerajaan negeri dan menjemput pihak lain untuk menyertai pentadbiran kemudian, katanya.

Darell Leiking berkata, jika Perlembagaan Persekutuan mempunyai klausa yang serupa, Anwar Ibrahim akan dapat membentuk kerajaan minoriti dengan serta-merta selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) tanpa perlu bekerjasama dengan gabungan lain untuk mendapatkan majoriti mudah terlebih dahulu.

Tanpa Majoriti Mudah Perdana Menteri Tetap Dapat Dipilih

Beliau menjelaskan bahawa erkara 6(7) dengan jelas menyatakan pemimpin parti yang bertanding dalam pilihan raya dan memenangi kerusi terbanyak akan menjadi menteri besar.

Malah katanya lagi, sekiranya klausa yang sama terdapat dalam Perlembagaan Persekutuan, semua Yang di-Pertuan Agong hanya perlu memastikan bahawa orang yang memenuhi Perkara 6(7) menjadi perdana menteri walaupun tiada majoriti mudah.

Perdana Menteri yang dipilih kemudiannya akan menjemput ketua-ketua parti politik lain untuk menyertai kerajaan.

Mantan menteri persekutuan itu menyuarakan kebimbangannya bahawa pilihan raya Sabah seterusnya mungkin akan menyaksikan perjudian politik yang sengit selepas hari pengundian jika tiada parti berjaya memperoleh majoriti mudah 40 kerusi di dewan undangan negeri.

Darell Leiking berkata demikian kerana tiada parti akan dapat membentuk kerajaan negeri tanpa
mendapatkan majoriti mudah di dalam dewan undangan negeri.

Baca lagi | Ketua Menteri Sabah: Sabah kekal kerajaan negeri pembangkang

Pemulihan Perlembagaan Sabah Merupakan Manifesto Warisan

Beliau menambah bahawa pemulihan artikel yang dibatalkan akan menjadi sebahagian daripada manifesto Warisan untuk pilihan raya negeri seterusnya.

Warisan memenangi 29 kerusi dalam pilihan raya negeri Sabah 2020, tetapi gabungan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) yang dipimpin oleh Hajiji Noor membentuk kerajaan dengan 41 kerusi.

Kerajaan GRS terdiri daripada Perikatan Nasional (PN), Barisan Nasional (BN), Parti Bersatu Sabah, dan Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) pada masa itu.

Warisan berpendapat bahawa mereka sepatutnya membentuk kerajaan negeri dengan presiden parti, Shafie Apdal, sebagai menteri besar kerana mereka merupakan satu-satunya parti yang memenangi bilangan kerusi terbanyak dalam pilihan raya tersebut.

Baca lagi | Mohammadin dari Parti Warisan mengatakan khabar angin bahawa dia berpaling tadah ke Perikatan tidak benar

Pembatalan Perlembagaan Perkara 6(7) Jumaat Lalu

Pada hari Jumaat yang lalu, dewan undangan negeri Sabah meluluskan rang undang-undang anti-lompat parti tetapi membatalkan Perkara 6(7) daripada perlembagaan negeri.

Walaupun rang undang-undang anti-lompat parti itu diluluskan secara sebulat suara, Warisan menentang pembatalannya.

Menerangkan pembatalan tersebut, menteri besar Hajiji Noor menyatakan bahawa Perkara 6(7) tidak konsisten dengan Perkara 6(3), yang menyatakan bahawa menteri besar harus mempunyai majoriti di dalam dewan undangan negeri.

Read Previous

Pemain Perseorangan Lelaki Negara Leong Jun Hao Mara Ke Undian Utama Terbuka Thailand 2023

Read Next

Jho Low Berada Dalam Tahanan Rumah Di Shanghai – Bradley Hope ‘Billion Dollar Whale’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.