The Malaysia Post

Ketua Menteri Sabah: Sabah kekal kerajaan negeri pembangkang

KIMANIS, 11 Jan — Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal ketika menyampaikn ucapan pada majlis Karnival Kerjaya Kimanis di Dewan Kesenian Islam Membakut hari ini. –fotoBERNAMA (2020) HAK CIPTA TERPELIHARA

Sabah kekal dengan pendirian tidak memberikan sokongan kepada Perikatan Nasional. Selepas enam hari perubahan Kerajaan Persekutuan, Kerajaan Negeri Sabah hari ini ‘membuka mulut’ menyatakan bahawa mereka kini adalah blok pembangkang.

Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata, pihaknya tidak akan memberikan sokongan kepada Perikatan Nasional.

“Setelah hampir 45 minit (bertemu dengan pemimpin Warisan-UPKO-DAP-PKR) kita telah nyatakan bahawa kedudukan kita dan pendirian kita di peringkat negeri Sabah ialah kita akan terus beri sokongan kepada Tun Mahathir.

“Kerjasama antara kerajaan dan kerajaan ini memang sedia kita amalkan manakala kerjasama politik cukup jelas bagi kita. Kita beri sokongan kepada Tun Dr Mahathir Mohamad,” katanya pada sidang media selepas Majlis Amanat bersama Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kerajaan Sabah di Pejabat Pembangunan Negeri Sabah di sini.

Dalam pada itu, Mohd Shafie berkata, kerjasama dengan Kerajaan Pusat akan terus dijalankan demi kepentingan rakyat dan negeri ini. Tambahnya, ia termasuk kerjasama tentang rundingan hak-hak Sabah dan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

“Tidak semestinya bila pembangkang kita kena faham kita kena fikir dari segi negara Malaysia.

“Malaysia bukan hanya terbentuk di Semenanjung sahaja tetapi juga merangkumi Sabah dan Sarawak. Jadi perlu ada perundingan tentang hak-hak ini,” katanya.

Perkara itu dinyatakan selepas beliau mengadakan pertemuan dengan 42 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) dan 14 Ahli Parlimen dari blok kerajaan negeri Sabah pada sesi taklimat khas di Pusat Pentadbiran Negeri Sabah (PPNS) di sini petang ini.

Read Previous

Kemelut politik, perubahan kerajaan tidak jejas kes profil tinggi

Read Next

Latheefa Koya sah letak jawatan KP SPRM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here