The Malaysia Post

Jho Low Berada Dalam Tahanan Rumah Di Shanghai – Bradley Hope ‘Billion Dollar Whale’

Isu pelarian perniagaan Jho Low, yang lebih dikenali sebagai Jho Low, dipercayai berada di bawah tahanan rumah di Shanghai, China. Pernyataan ini disampaikan oleh Bradley Hope, penulis bersama buku “Billion Dollar Whale” yang mengisahkan kisah kontroversi 1 Malaysia Development Bhd (1MDB), dalam kemas kini terbarunya di Twitter.

Jho Low Terbabit Skandal 1MDB Najib Razak

Hope menyatakan bahawa beliau percaya pihak berkuasa di China memegang Jho Low dengan tangan yang ketat disebabkan oleh perbincangan dengan Malaysia dan juga kerana para pelindungnya dalam perkhidmatan rahsia ditahan serta rakan perniagaannya di China Communications Construction Company (CCCC) digugurkan.

Low menjadi seorang aset perisikan yang berpotensi kepada satu liabiliti selepas Najib Razak digulingkan daripada kuasa dalam pilihan raya umum 2018.

Semalam, penyiar antarabangsa Al Jazeera melaporkan bahawa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (MACC) mengesahkan beberapa individu telah melihat Jho Low di Macau.

Baca lagi | Kes 1MDB Berlanjutan, 20 Lagi Dikesan Terlibat

Kematian Suspek Kes 1MDB Selepas Beberapa Minggu Disoal Siasat

Malam tadi, MACC mengesahkan kematian Kee Kok Thiam, seorang suspek dalam kes 1MDB yang memberitahu pihak berkuasa mengenai kedudukan pengusaha dalam pelarian di sebalik skandal bernilai berbilion dolar.

Kee, yang berusia 56 tahun, dianggap sebagai rakan Jho Low dan telah dideportasi daripada Macau kerana melampaui tempoh visa.

Beliau ditangkap di Terminal 2 Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA2) pada awal bulan ini.

Sebelum ini, kerajaan menyatakan bahawa mereka sedang mempercepatkan ekstradisi Jho Low kembali ke Malaysia melalui kerjasama dengan agensi luar negara.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Reformasi Institusi), Datuk Seri Azalina Othman, menyatakan bahawa kerjasama tersebut juga melibatkan MACC dan melibatkan Notis Merah Interpol yang dikeluarkan terhadap Jho Low pada tahun 2018.

Pada tahun 2018, Jho Low bersama-sama dengan empat individu yang berkaitan dengan skandal 1MDB – Terence Geh, Jasmine Loo, Casey Tang Keng Chee, dan Eric Tan Kim Loong telah didakwa secara in absentia di Mahkamah Majistret Putrajaya dan Kuala Lumpur kerana kes pencucian wang berkaitan skandal 1MDB.

Baca lagi | Komplot dengan Jho Low, Penyanyi Rap The Fugees Disabit Bersalah Atas Tuduhan Jenayah

Waran Tangkap Telah Dikeluarkan

Warrant penangkapan terhadap lima individu ini juga telah dikeluarkan selepas terdapat bukti yang mencukupi dalam kes pencucian wang tersebut.

Warrant ini juga dikeluarkan untuk meminta bantuan Interpol dalam mencari mereka di enam negara, iaitu China, Hong Kong, Myanmar, Indonesia, Thailand serta St Kitts dan Nevis.

Jho Low, yang didakwa sebagai dalang di sebalik skandal 1MDB, juga telah dihukum secara in absentia dengan hukuman penjara 10 tahun oleh mahkamah Kuwait pada awal Mac atas tuduhan pencucian wang melebihi AS1 bilion.

Pada bulan Julai 2020, beliau dipercayai berada di Macau, di mana China telah menafikan perlindungan terhadap pengusaha dalam pelarian ini.

Ketua Polis Negara (IGP) Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani tahun lalu mengulangi komitmen mereka untuk mengejar pengusaha dalam pelarian ini dan membawanya kembali ke Malaysia untuk menghadapi tuduhan yang dibawa terhadapnya.

Read Previous

Warisan Tuntut Perkara 6(7) Perlembagaan Sabah Yang Membenarkan Kerusi Terbanyak Membentuk kerajaan Dikembalikan

Read Next

Hampir 90% Pelajar Melakukan Penipuan Guna ChatGPT Dalam Peperiksaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.