The Malaysia Post

Hampir 90% Pelajar Melakukan Penipuan Guna ChatGPT Dalam Peperiksaan

Rehan Haque, daripada syarikat kecerdasan buatan Metatalent.ai, berkata: ‘Kita sudah sampai pada tahap di mana AI boleh menulis projek keseluruhan, dan kemudian alat AI yang berbeza dapat mengubahnya supaya AI tidak terdetect. ‘Pada masa kini, lebih separuh pelajar kemungkinan menggunakan alat AI untuk menipu sistem pendidikan dalam peperiksaan atau esei, tetapi tidak akan mengejutkan jika angka itu sudah lebih tinggi iaitu melakukan penipuan guna ChatGPT.’

Adakah Pihak Pendidik Akan Menggunakan Ujian Bertulis Untuk Mengatasi Penipuan AI?

Beliau menambah: ‘Jika pihak pendidik mengabaikan ancaman penipuan berdasarkan AI, saya boleh melihat lebih daripada 90 peratus pelajar menipu dengan cara ini [di masa depan].’

Kemaskini GPT-4 baru OpenAI (GPT-3 dan GPT-4 adalah model yang menjadi asas ChatGPT) mampu mendapatkan markah 90 peratus dalam banyak peperiksaan, termasuk peperiksaan bar Amerika.

Bot AI juga mampu menulis esei yang mirip dengan manusia mengenai apa sahaja dalam masa beberapa saat, sebagai respons kepada teks mudah.

Pencipta OpenAI sedang mengusahakan alat untuk mengesan kandungan yang ditulis oleh AI, tetapi memberi amaran bahawa ia tidak 100 peratus tepat.

Bolehkah Anda Menentukan Sama Ada Teks Ini Tulis Oleh ChatGPT atau Manusia?

Kami memberikan enam tugas yang sama kepada seorang penulis salinan yang berpengalaman dan ChatGPT. Antaranya adalah: menyampaikan jenaka, menerangkan sinopsis filem, dan menulis bio ringkas mengenai individu terkenal.

Satu kaji selidik oleh Study.com terhadap 203 guru mendapati bahawa 26 peratus guru K-12 telah menangkap sekurang-kurangnya seorang pelajar menipu menggunakan perisian ini.

Profesor undang-undang Josh Blackman dari South Texas College of Law Houston menulis: ‘Teknologi ini harus menimbulkan ketakutan di kalangan semua akademik.’

Lembaga Sekolah Bersatu Los Angeles, Sekolah Awam Seattle, Jabatan Pendidikan New York, dan Oakland Unified adalah antara lembaga pendidikan Amerika yang melarang atau menyekat penggunaan ChatGPT.

Di peringkat universiti, Yeshiva College di New York mengemaskini dasar penipuan mereka untuk termasuk ‘bahasa sesuatu/seseorang yang lain’, oleh itu penipuan melalui ChatGPT dilarang.

Haque menyatakan bahawa pihak pendidik mungkin akan menggunakan ‘regresi teknologi’ sebagai tindakan sementara untuk menangani penipuan AI.

Beliau berkata: ‘Ini mungkin bermakna kembali kepada cara lama untuk menulis segala-galanya. Tetapi, pada masa yang sama apa yang menghalang pelajar daripada menyalin esei yang dihasilkan oleh AI dari skrin?’

Rehan Haque dari Metatalent.ai percaya bahawa masalah ini merata dan akan menjadi lebih teruk.

Baca lagi | Ini 8 Mitos Teknologi Yang Ramai Orang Anggap Sebagai Fakta

Narmeen Makhani, pengarah eksekutif ETS AI Labs Haque percaya bahawa perisian pengesanan AI akan berkembang, tetapi pendidik perlu mula menggunakan AI di dalam bilik daripada melarangnya.

Penyelidikan oleh GoStudent mendapati bahawa 59 peratus daripada generasi muda ingin melihat teknologi canggih seperti AI dalam kurikulum.

Haque berkata: ‘Untuk adil kepada pelajar, jika sistem pendidikan gagal menyesuaikan diri dengan teknologi yang Bill Gates baru-baru ini gambarkan sebagai “teknologi yang paling revolusioner dalam beberapa dekad”, maka tidak semestinya mereka yang dituduh.

Tambahnya lagi, semua guru, pemeriksa, dan pendidik perlu sedar bahawa teknologi ini sedang berubah ke arah yang lebih baik dan canggih, dan mereka perlu bergerak bersama-sama dengannya.

Bagaimana Anda Boleh Menggunakan ChatGPT Tanpa Menjadi Seorang Ahli Teknologi?

ChatGPT dilancarkan pada bulan November lalu dan telah menjadi fenomena di seluruh dunia, berbeza daripada teknologi lain sejak munculnya telefon pintar.

AI juga mempunyai kegunaan positif dalam bilik darjah, sepakat Narmeen Makhani, pengarah eksekutif ETS AI Labs, yang menghasilkan alat yang boleh mengesan penipuan AI.

Baca lagi | Apa Itu ChatGPT Dan Cara Untuk Gunakannya

Beliau berkata: ‘Generative AI juga digunakan untuk tujuan yang baik seperti memajukan pembelajaran. Alat generative AI seperti ChatGPT membantu pelajar menghasilkan teks dengan lebih cekap dan merangkum maklumat yang boleh membantu mereka dalam kerja sekolah.’

Makhani berkata bahawa saintis di makmalnya telah menjalankan kajian tentang strategi untuk mengesan AI – termasuk analisis ketukan kekunci untuk mengetahui orang yang mengedit esei yang dihasilkan oleh AI.

Beliau berkata bahawa terdapat tanda-tanda yang boleh menunjukkan bahawa esei tersebut di tulis oleh ChatGPT bukan manusia.

Beliau berkata: ‘Walaupun sukar bagi manusia untuk mengesan teks yang dihasilkan oleh AI, alat pengesan generative AI mencari corak kecil seperti perkataan ringkas yang berulang atau kekurangan sebarang inkonsistensi untuk mengesan corak yang tipikal bagi teks yang dihasilkan oleh AI.

‘Selain itu, model AI cenderung menulis ayat-ayat yang konsisten berbanding manusia yang biasanya menulis dalam rentetan. Model pengesan AI juga mencari sama ada satu teks ‘kelihatan’ rawak atau kacau berbanding teks yang kelihatan tidak kacau atau kurang ‘membingungkan’, yang paling mungkin dihasilkan oleh AI.’

Makhani berkata bahawa tiada alat yang dapat mengesan teks yang dihasilkan oleh AI dengan tepat 100 peratus setiap masa, tetapi beliau dan pasukannya akan terus menyiasat cara untuk mengesan penipu.

Read Previous

Jho Low Berada Dalam Tahanan Rumah Di Shanghai – Bradley Hope ‘Billion Dollar Whale’

Read Next

Kumpulan KPOP EXO Baekhyun, Xiumin, Chen Tamatkan Kontrak SM Entertainment, Bakal Ambil Tindakan Undang-undang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.