The Malaysia Post

Kumpulan KPOP EXO Baekhyun, Xiumin, Chen Tamatkan Kontrak SM Entertainment, Bakal Ambil Tindakan Undang-undang

Pada 1 Jun KST, Syarikat Guaman LIN yang mewakili ahli kumpulan KPOP EXO, iaitu Baekhyun, Xiumin, dan Chen, mengumumkan bahawa notis pembatalan kontrak eksklusif telah dihantar kepada SM Entertainment bagi pihak ketiga artis tersebut.

Menurut LIN, ketiga-tiga ahli EXO ini telah mengemukakan sebanyak 7 permintaan dokumen yang mengandungi butiran pendapatan dan pembayaran ketiga-tiga artis tersebut dari bulan Mac hingga Mei.

Baekhyun, Xiumin, dan Chen percaya bahawa terdapat aspek-aspek yang meragukan mengenai pendapatan mereka.

Oleh itu, mereka memohon untuk mendapatkan rekod yang jelas dan telus berkenaan perhitungan pendapatan syarikat, yang merupakan hak asasi mereka sebagai artis.

Namun, SM Entertainment didakwa enggan memberikan maklumat tersebut kepada artis-artis tersebut.

Kontrak Yang Tidak Adil dan Berat Sebelah

Selain itu, LIN juga menyatakan bahawa SM Entertainment memaksa artis-artisnya untuk menandatangani kontrak eksklusif yang berjangka masa panjang, iaitu antara 12 hingga 13 tahun.

Baru-baru ini, syarikat tersebut juga menuntut agar artis-artisnya memperbaharui kontrak mereka dengan tergesa-gesa, dengan tujuan untuk memanjangkan kontrak sehingga sekurang-kurangnya 17 hingga 18 tahun.

Baca lagi | Berpegangan Tangan Di Paris, Jennie Blackpink Dan V BTS Bercinta?

Artis-artis ini berpendapat bahawa SM Entertainment, dengan menggunakan kuasa dan kedudukannya sebagai agensi hiburan utama, terus memaksakan “kontrak hamba” yang tidak adil kepada artis-artisnya, yang melanggar undang-undang yang sedia ada mengenai kontrak eksklusif dalam industri hiburan.

Oleh itu, artis-artis ini telah memutuskan untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap “kontrak hamba” SM Entertainment sebagai jurucakap bagi banyak artis lain di bawah agensi yang menghadapi situasi yang sama.

Keputusan ini diambil oleh Baekhyun, Xiumin, dan Chen dengan harapan mereka dapat melindungi hak-hak artis dan memperjuangkan keadilan dalam industri hiburan.

Mereka berharap tindakan undang-undang ini akan membawa kesedaran dan menjadi satu langkah maju dalam mengatasi isu kontrak eksklusif yang tidak adil dalam dunia hiburan.

SM Entertainment Keluar Kenyataan Rasmi

SM Entertainment telah mengeluarkan kenyataan rasmi sebagai tindak balas kepada notis undang-undang yang diterima pada 1 Jun KST, yang menunjukkan niat ahli EXO iaitu Baekhyun, Xiumin, dan Chen untuk mengakhiri kontrak eksklusif mereka dengan agensi tersebut.

Menurut kenyataan tersebut, agensi hiburan SM Entertainment sedang menghadapi masalah dengan pihak luar yang mendekati artis-artis mereka dengan tawaran palsu dan manipulatif.

Baca lagi | Ijazah uni Artis Korea Hong Jin-young dibatalkan selepas mengaku plagiarisme tesis sarjana

Pihak luar tersebut menggunakan fitnah dan penghinaan untuk memaksa artis-artis agar melanggar kontrak eksklusif mereka atau menandatangani kontrak dengan agensi lain.

Mereka juga menjalin hubungan dengan lebih banyak artis-agensi untuk mencapai tujuan mereka.

SM Entertainment menegaskan bahawa mereka tidak akan membiarkan tindakan ini terjadi tanpa perbincangan dan akan mengambil tindakan undang-undang. Mereka menyedari bahawa kegiatan pihak luar ini dapat merosak reputasi artis-artis mereka dan berdampak negatif pada masa depan mereka.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Hampir 90% Pelajar Melakukan Penipuan Guna ChatGPT Dalam Peperiksaan

Read Next

Robert Kuok Kekal Orang Terkaya Malaysia Dalam Senarai Forbes 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.