The Malaysia Post

Robert Kuok Kekal Orang Terkaya Malaysia Dalam Senarai Forbes 2023

Hampir separuh daripada 50 orang terkaya Malaysia mengalami penurunan walaupun secara kolektif, kekayaan negara meningkat dari US$80.5 bilion (RM371.4 bilion) tahun lalu kepada US$81.6 bilion (RM381 bilion) tahun ini, mengikut senarai terkini dari Forbes Asia yang dikeluarkan hari ini.

Edisi Asia majalah perniagaan antarabangsa Forbes menyatakan dalam kenyataan bahawa “Secara keseluruhannya, 19 kekayaan meningkat manakala hampir separuh mengalami penurunan”.

Ekonomi Malaysia Berkembang Sederhana

Ia menambah bahawa ekonomi Malaysia dijangka berkembang pada kadar yang lebih sederhana selepas peningkatan sebanyak 8.7 peratus disebabkan oleh pemulihan perbelanjaan pengguna domestik.

“Forbes Asia berkata, walaupun pemulihan negara selepas wabak, pasaran saham jatuh 8 peratus sejak penentuan kekayaan terakhir dan ringgit turut jatuh hampir 2 peratus,”.

Majalah tersebut juga mencatatkan bahawa lelaki terkaya Malaysia masih dipegang oleh Tan Sri Robert Kuok, pengasas-pemilik Kuok Group.

Berusia 99 tahun, beliau adalah orang terkaya ke-155 di dunia, mengikut profil beliau di laman web Forbes.

“Kuok, yang paling banyak bertambah dalam nilai dolar pada tahun ini, adalah salah satu dari hanya dua orang dalam senarai itu yang mempunyai kekayaan berdigit dua sebanyak US$11.8 bilion (RM54.4 bilion),” katanya.

Baca lagi | Top 5 Lelaki Terkaya di Dunia 2023

Tan Sri Quek Leng Chan Merupakan Individu Kedua Paling Kaya

Individu terkaya kedua di Malaysia dalam senarai tahun ini adalah pengerusi eksekutif cawangan Malaysia bagi Kumpulan Hong Leong, Tan Sri Quek Leng Chan, dengan kekayaan sebanyak US$10.2 bilion (RM47 bilion).

Tempat ketiga ditempati oleh Tan Sri Koon Poh Keong, yang berkongsi kekayaan dalam bidang logam bersama empat adik-beradiknya, walaupun mengalami penurunan sebanyak 7 peratus dari kekayaan gabungan mereka tahun lepas iaitu sebanyak US$6.2 bilion (RM28.6 bilion) akibat penurunan saham syarikat mereka, Press Metal Aluminium Holdings.

Tempat keempat ditempati oleh Tan Sri T. Ananda Krishnan daripada Maxis, yang mengalami peningkatan kekayaan sebanyak US$400 juta (RM1.8 bilion) kepada US$5.4 bilion (RM24.9 bilion).

Empat adik-beradik Teh (Diana Teh Li Shing, William Teh Lee Pang, Lillian Teh Li Ming dan Lillyn Teh Li Hua) membuat penampilan pertama mereka dalam senarai Forbes Asia di tempat kelima setelah mewarisi kekayaan perbankan daripada bapa mereka, Tan Sri Teh Hong Piow, pengasas Public Bank yang meninggal dunia pada Disember tahun lalu.

Baca lagi | 5 Wanita Paling Berpengaruh di Malaysia

Senarai 10 Individu Paling Kaya Di Malaysia

Sepuluh teratas dalam senarai ini, dalam susunan menurun, adalah: Datuk Lee Yeow Chor dan abangnya, Lee Yeow Seng (IOI Group, RM21.2 bilion), Tan Sri Dr Chen Lip Keong (NagaCorp, RM12.9 bilion), Tan Sri Lim Kok Thay (Genting Hong Kong, RM10.6 bilion), abang-beradik Tan Yu Yeh dan Tan Yu Wei (Mr DIY, RM8.7 bilion), dan Dr Chia Song Kun (QL Resources, RM8.3 bilion).

Dr Chia telah kembali ke dalam senarai selepas enam tahun dengan peningkatan hampir 20 peratus dalam saham perniagaan agro berasaskan keluarganya dan penambahan pegangan luas keluarganya, tambah Forbes Asia.

“Antara pemenang besar dalam senarai tahun ini adalah pasangan bapa dan anak Yaw Teck Seng dan Chee Ming, yang mengawal syarikat kayu terbesar Samling,” katanya, menambah bahawa pasangan tersebut melonjak dari tempat ke-32 tahun lalu ke tempat ke-16 tahun ini dengan kekayaan mereka melebihi dua kali ganda menjadi RM5.77 bilion.

Selain itu, dikatakan bahawa dua jutawan yang disokong oleh ekuiti swasta mendapat manfaat daripada perjanjian penting.

“Tan Sri Syed Azman Syed Ibrahim (No. 24), yang Weststar Aviation Servicesnya mengendalikan armada helikopter perkhidmatan lepas pantai terbesar kedua di Asia-Pasifik, membeli kembali pegangan 21 peratus firma pelaburan KKR dan kini bernilai RM3.8 bilion, meningkat 27 peratus dari tahun lalu.

“Kekayaan pengasas perkhidmatan pengebumian Nirvana Asia, Tan Sri David Kong (No. 23, RM3.96 bilion), meningkat berdasarkan jualan yang dicadangkan oleh firma ekuiti swasta CVC Capital Partners atas pegangan mereka dengan nilai anggaran RM9.2 bilion,”.

Read Previous

Kumpulan KPOP EXO Baekhyun, Xiumin, Chen Tamatkan Kontrak SM Entertainment, Bakal Ambil Tindakan Undang-undang

Read Next

Nurul Izzah Anwar Nafi Jadi Calon Pada PRN Negeri Pulau Pinang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.