The Malaysia Post

Top 5 Lelaki Terkaya di Dunia 2023

Siapakah orang terkaya di dunia? Berapakah nilai bersih harta mereka? Dan bagaimana mereka memperoleh kekayaan mereka?

Jom kita lihat top 5 orang terkaya di dunia dan bagaimana mereka buat harta. Senarai ini berdasarkan hasil penelitian Forbes pada 1 April 2023.

1. Bernard Arnault

Nilai bersih: $225.9 B

Sumber: LVMH/ barangan mewah

Umur: 74 tahun

Tempat tinggal: Paris

Kewarganegaraan: Perancis

Bernard Arnault ialah Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengerusi LVMH, syarikat barangan mewah terbesar di dunia dengan kira-kira 70 jenama fesyen dan kosmetik. Antara jenama yang paling terkenal termasuk Louis Vuitton, Christian Dior, Moet & Chandon dan Sephora. Pada Januari 2021, LVMH membeli pembuat perhiasan Tiffany & Co. dengan harga $15.8 bilion.

Bapa Arnault menjana jutaan dolar dalam perniagaan pembinaan; untuk memulakan kerjayanya, Arnault menggunakan $15 juta daripada kekayaan itu untuk membeli Christian Dior.

Kesemua lima orang anak Arnault bekerja di dalam empayar LVMH. Pada Januari 2023, Arnault melantik anak perempuannya, Delphine untuk menguruskan Dior, jenama kedua terbesar dalam kumpulan tersebut.

2. Elon Musk

Nilai Bersih: $202.4 B

Sumber: Tesla, SpaceX, Twitter

Umur: 51 tahun

Tempat tinggal: Austin, Texas

Kewarganegaraan: Amerika Syarikat

Musk ialah Ketua Pegawai Eksekutif syarikat kereta elektrik Tesla, roket SpaceX dan syarikat media sosial Twitter. Beliau memiliki 23% saham Tesla termasuk opsyen, tetapi telah menyerahkan lebih separuh daripada sahamnya sebagai jaminan untuk pinjaman. Syarikat kereta tersebut memberi sumbangan kira-kira dua pertiga daripada kekayaannya. Beliau membeli Twitter dengan harga $44 bilion pada Oktober 2022 dan memiliki kira-kira 74% saham syarikat media sosial tersebut, yang kini bernilai kurang separuh daripada harga pembelian. Kekayaannya telah meningkat hampir $6 bilion pada 1 April 2023.

Musk berasal dari Afrika Selatan, berpindah ke Kanada sebelum berusia 18 tahun, bekerja pelbagai jenis pekerjaan, mendaftar di Universiti Queen’s di Ontario dan kemudian bertukar ke Universiti Pennsylvania, di mana beliau mendapat ijazah sarjana muda dalam ekonomi.

Baca lagi | Hina Institusi Diraja Malaysia Di FB, ‘Tuk Chik’ Ditahan

Pada tahun 2000, beliau menggabungkan bank dalam talian yang diasaskan bersama X.com dengan sebuah syarikat yang serupa yang diasaskan oleh Peter Thiel untuk membentuk PayPal, yang dibeli eBay pada tahun 2002 dengan harga $1.4 bilion. Beliau mendirikan SpaceX pada tahun 2002 di El Segundo, berdekatan Los Angeles. Pada tahun 2004, beliau menyertai Tesla sebagai pelabur dan pengerusi, setahun selepas syarikat tersebut diasaskan; beliau kemudian diberikan gelaran pengasas bersama. Musk, yang menjadi Ketua Pegawai Eksekutif Tesla pada tahun 2008, memperkenalkan syarikat tersebut ke pasaran awam pada tahun 2010. Pasarannya meningkat pesat pada tahun 2020 dan 2021. Pada September 2021, Musk menjadi individu terkaya di dunia. Pada November 2021, kekayaannya mencapai $320 bilion yang luar biasa.

3. Jeff Bezos

Nilai Bersih: $126.4 B

Sumber: Amazon

Umur: 59 tahun

Tempat tinggal: Medina, Washington

Kewarganegaraan: Amerika Syarikat

Jeff Bezos melepaskan jawatan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat e-dagang Amazon pada Julai 2021 tetapi masih menjadi pengerusi; pada bulan yang sama, beliau pergi ke angkasa dengan roket yang dibina oleh syarikat roket swasta Blue Origin, yang diasaskan dan dibiayai dengan berbilion-bilion dolar. Antara 1 Mac dan 1 April 2023, kekayaannya meningkat sebanyak $9 bilion apabila saham Amazon melonjak 12%.

Bezos memulakan peruncitan dalam talian Amazon.com di garajnya di Seattle pada tahun 1994, selepas beliau meninggalkan kerjanya di New York di syarikat D.E. Shaw. Amazon bermula sebagai penjual buku dalam talian pada zaman di mana sedikit orang membeli barangan dalam talian. Syarikat itu berkembang untuk menguasai Cloud Storage dan meluaskan perniagaannya ke bidang pengeluaran filem dan siri drama untuk memenuhi permintaan Amazon Prime Video.

Pada 2019, Bezos dan bekas isterinya, MacKenzie bercerai; sebagai sebahagian daripada penyelesaian, bejas isterinya memperoleh 4% saham Amazon dan beliau memegang 12%. Beliau telah menjual lebih banyak saham dan kini memiliki kira-kira 10% syarikat tersebut. Sejak Amazon disenaraikan di pasaran awam pada tahun 1997, Forbes menganggarkan bahawa beliau telah menjual lebih daripada $27 bilion sahamnya. Melalui Bezos Expeditions-nya, beliau telah melabur dalam pelbagai syarikat, termasuk syarikat penginapan Airbnb dan firma perisian Workday.

4. Larry Ellison

Nilai Bersih: $118.3 B

Sumber: Oracle

Umur: 78 tahun

Tempat tinggal: Lanai, Hawaii

Kewarganegaraan: Amerika Syarikat

Larry Ellison mendirikan firma perisian Oracle pada tahun 1977 dan menjalankan operasinya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif sehingga pada tahun 2014; beliau kini berkhidmat sebagai pengerusi dan Ketua Pegawai Teknologi syarikat tersebut. Selama bertahun-tahun, Oracle telah membuat beberapa lonjakan besar-besaran, termasuk pembelian Sun Microsystems pada tahun 2010.

Pada tahun 2012, Ellison membeli pulau Hawaii Lanai dengan harga $300 juta. Beliau berpindah daripada California ke Lanai pada tahun 2020.

Baca lagi | Pheu Thai Umum Tiga Calon PM

Ellison melabur dalam Tesla dan berkhidmat dalam lembaga pengarah syarikat kereta elektrik tersebut daripada tahun 2018 hingga Ogos 2022. Kekayaannya meningkat sebanyak $6 bilion antara 1 Mac dan 1 April 2023, didorong oleh kenaikan harga saham Oracle sebanyak 7.5%.

5. Bill Gates

Nilai Bersih: $110.3 B

Sumber: Microsoft, pelaburan

Umur: 67 tahun

Tempat tinggal: Medina, Washington

Kewarganegaraan: Amerika Syarikat

Sebagai seorang remaja, Gates berminat dengan pemprograman komputer. Beliau meninggalkan Harvard untuk bersama-sama rakan sekolahnya Paul Allen dalam mendirikan firma perisian Microsoft pada tahun 1975, mencipta salah satu program perisian yang pertama tersedia untuk industri komputer peribadi yang masih baru. Beliau menjadi Ketua Pegawai Eksekutif syarikat tersebut selama 25 tahun dan masih berkhidmat sebagai pengerusi sehingga tahun 2014.

Beliau akhirnya turun daripada lembaga pengarah syarikah  tersebut pada tahun 2020 tetapi memberitahu Forbes pada awal tahun 2023 bahawa beliau masih menghabiskan kira-kira 10% masa beliau memberi khidmat nasihat kepada pasukan di Microsoft. Saat ini, beliau mempunyai pelaburan dalam beberapa puluh syarikat termasuk firma pengurusan sisa pepejal Republic Services dan pembuat peralatan pertanian Deere & Co., serta menjadi salah seorang pemilik tanah terbesar di Amerika Syarikat.

Forbes pertama kali menyenaraikan Gates sebagai seorang billionaire pada tahun 1987; beliau menjadi orang terkaya di dunia dari 1995 hingga 2017 (kecuali pada tahun 2008 dan dari tahun 2010 hingga 2013). Kebanyakannya disebabkan oleh $59 bilion yang beliau dermakan kepada Gates Foundation, termasuk sumbangan sebanyak $20 bilion pada Julai 2022. Kekayaan Gates meningkat kira-kira $5 bilion dari 1 Mac hingga 1 April 2023, menggerakkan beliau satu tempat ke hadapan daripada sahabatnya, Warren Buffett dalam senarai orang terkaya di dunia.

Read Previous

Hina Institusi Diraja Malaysia Di FB, ‘Tuk Chik’ Ditahan

Read Next

Konflik Kepentingan Dalam Kes Najib, Mohd Nazlan Langgar Kod Etika Hakim

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.