The Malaysia Post

Hina Institusi Diraja Malaysia Di FB, ‘Tuk Chik’ Ditahan

Pihak berkuasa telah menahan seorang lelaki warga tempatan selepas didapati memuat naik hantaran yang dikatakan mengandungi penghinaan terhadap institusi Diraja di laman media sosial Facebook. Suspek yang berusia 49 tahun dengan nama penggunanya ‘Tuk Chik’, ditahan di Pendang, Kedah pada Rabu dan telah disoal selama empat hari bermula Khamis di bawah Seksyen 117 Kanun Tatacara Jenayah.

Menurut Setiausaha Polis Malaysia, Datuk Noorsiah Mohd Saaduddin, siasatan sedang dijalankan oleh Unit Siasatan Jenayah Terkelas Bahagian D5, Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman di bawah Seksyen 4 (1) Akta Hasutan 1948 dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Tindakan tegas akan diambil – Noorsiah

Bagi mengelakkan kebimbangan di kalangan orang ramai dan mengancam keharmonian negara, Datuk Noorsiah menggesa pengguna media sosial untuk menggunakan platform tersebut dengan bijak dan berhemah. Orang ramai perlu memahami betapa pentingnya menjaga keharmonian negara terutama berkaitan dengan isu 3R (Bangsa, Agama, dan Raja).

Baca lagi | Pheu Thai Umum Tiga Calon PM

Noorsiah, dalam kenyataannya, menegaskan bahawa tindakan yang berwibawa akan diambil terhadap individu yang didapati berniat untuk menggugat ketenteraman dan keselamatan awam. Kita semua perlu memastikan kesetiaan dan penghormatan terhadap institusi Diraja dijaga dan dihormati kerana ia merupakan nilai yang penting dalam keharmonian negara.

Akta bagi kesalahan penghinaan Institusi Diraja Malaysia

Hukuman bagi kesalahan penghinaan terhadap institusi Diraja bergantung kepada jenis kesalahan dan undang-undang yang digunakan. Sebagai contoh, kesalahan di bawah Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948 boleh dihukum dengan penjara tidak melebihi 3 tahun, denda, atau kedua-duanya.

Manakala, kesalahan di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 boleh dihukum dengan denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya.

Baca lagi | Laporan Akhir Tragedi Double Six Bakal Didedahkan

Sekiranya seseorang didapati bersalah kerana melakukan kesalahan penghinaan terhadap institusi Diraja, dia boleh dihukum dengan denda, penjara atau kedua-duanya mengikut keputusan mahkamah. Pihak berkuasa akan mengambil tindakan undang-undang yang tegas terhadap mana-mana individu yang melakukan kesalahan tersebut, kerana ia dianggap sebagai satu kesalahan serius di Malaysia.

Selain daripada hukuman dari undang-undang, kesalahan penghinaan terhadap institusi Diraja juga boleh memberikan kesan yang buruk terhadap reputasi individu tersebut serta merosakkan keharmonian sosial dan politik di Malaysia. Oleh itu, penting bagi semua pengguna media sosial dan orang ramai untuk berhati-hati dalam menggunakan platform media sosial dan memastikan bahawa kandungan yang dipaparkan mematuhi undang-undang serta nilai-nilai dan kesopanan masyarakat.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Pheu Thai Umum Tiga Calon PM

Read Next

Top 5 Lelaki Terkaya di Dunia 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.