The Malaysia Post

SPRM melancarkan sindiket penipuan Macau, merampas wang tunai dan aset berpuluh juta

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ditutup pada 1 Oktober sindiket penipuan Macau yang menipu mangsa, termasuk selebriti, berjuta-juta.

Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Seri Azam Baki dalam wawancara dengan MACC.fm hari ini mengatakan bahawa sindiket itu mendapat perlindungan dari penguatkuasa kerajaan.

“Kami secara agresif dan cepat menutup perniagaan haram dan menggunakan mereka yang terlibat dalam penipuan itu,” katanya.

SPRM menahan 11 penduduk dan seorang warganegara China, yang semuanya disiasat kerana melakukan rasuah di bawah Akta Pencegahan Rasuah Malaysia 2009.

Azam menambah bahawa lapan pegawai kerajaan dari sebuah agensi penguatkuasaan juga telah ditangkap kerana melindungi sindiket tersebut.

“Sindiket ini telah beroperasi selama bertahun-tahun, dan kami ingin tahu bagaimana ini berlaku tanpa ada tindakan dari agensi penguatkuasaan,” katanya.

SPRM merampas 730 akaun bank dengan RM80 juta, wang tunai RM5 juta, dan 28 kereta mewah yang merangkumi Bentley, Rolls Royce, Ferrari, dan Lamborghini.

Dia mengatakan aset tersebut akan dirampas kepada kerajaan.

Ketua SPRM kemudian memberi amaran kepada pegawai lain yang melindungi sindiket agar menyerahkan diri dengan rela hati, dengan mengatakan ini adalah peluang terakhir mereka untuk menjadi saksi dan bukannya suspek.

“Kami sudah mempunyai senarai, jadi silakan datang ke kami sebelum kami datang menjemput anda,” katanya.

Read Previous

Persatuan Bank di Malaysia menasihatkan SME yang masih memerlukan bantuan pembayaran pinjaman untuk menghubungi bank

Read Next

Berhenti berpolitik buat masa ini, boleh diteruskan setelah Covid-19 tiada lagi – Ahmad Faizal

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.