The Malaysia Post

Pheu Thai Umum Tiga Calon PM

Parti Pheu Thai telah mengumumkan senarai calon untuk memperebutkan jawatan Perdana Menteri di Pilihan Raya Umum (PRU) yang akan diadakan pada 14 Mei di Thailand. Di antara calon yang terpilih ialah Paetongtarn Shinawatra, yang merupakan anak bongsu bekas Perdana Menteri Thaksin Shinawatra, jutawan hartanah Srettha Thavisin, dan bekas Peguam Negara Chaikasem Nitisiri. Paetongtarn, yang lebih dikenali sebagai Ung Ing, lebih menonjol dalam tinjauan pendapat yang dijalankan sejak tahun lalu.

Mengikut perlembagaan, setiap parti dibenarkan mencalonkan sehingga tiga orang calon untuk jawatan Perdana Menteri. Keputusan Perdana Menteri akan diputuskan pada sidang Dewan Perwakilan dan Senat yang mempunyai gabungan keahlian seramai 750 orang selepas Pilihan Raya Umum.

Baca lagi | Laporan Akhir Tragedi Double Six Bakal Didedahkan

Parti lain hantar satu nama sahaja

Sementara itu, parti-parti lain hanya menyenaraikan satu calon untuk setiap parti, termasuk Parti Bangsa Thai Bersatu yang mencalonkan penyandang Perdana Menteri Prayuth Chan O-cha yang bertanding untuk pemilihan semula di bawah bendera parti tersebut. Turut disenaraikan dalam senarai calon ialah Prawit Wongsuwan daripada Palang Pracharat Party, Menteri Kesihatan Anutin Charnvirakul daripada Parti Bhumjaithai, Menteri Perdagangan Jurin Laksanawisit daripada Parti Demokrat, dan Pita Limjaroenrat daripada Forward Party.

Menurut angka rasmi, lebih daripada 52 juta pengundi akan mengundi dalam sistem dua undi – 500 Ahli Parlimen dan 100 wakil parti. Pilihan Raya Umum ini sangat ditunggu-tunggu dan akan memainkan peranan penting dalam menentukan arah politik Thailand pada masa hadapan.

Pheu Thai parti terbesar di Thailand

Parti Pheu Thai adalah parti pembangkang terbesar di Thailand dan telah memenangi Pilihan Raya Umum pada tahun 2011 di bawah pimpinan Yingluck Shinawatra, kakak kepada Paetongtarn Shinawatra. Namun, beliau telah dipecat daripada jawatan Perdana Menteri pada tahun 2014 selepas kudeta yang dilancarkan oleh tentera. Pada tahun 2019, parti tersebut kembali memenangi Pilihan Raya Umum dan menjadikan Anutin Charnvirakul sebagai menteri kesihatan dalam kerajaan gabungan. Walau bagaimanapun, kerajaan tersebut telah dibubarkan pada tahun 2020 selepas beberapa pertelingkahan dalaman.

Baca lagi | Anak Hamzah Zainuddin Didakwa Kemuka Dokumen Palsu

Prayuth Chan O-cha, Perdana Menteri semasa yang mengetuai kerajaan tentera sejak tahun 2014, telah memutuskan untuk mencalonkan diri semula di bawah bendera Parti Bangsa Thai Bersatu. Beliau telah mengambil alih kerusi Perdana Menteri selepas kudeta pada tahun 2014 dan terus mengekalkannya selepas memenangi Pilihan Raya Umum pada tahun 2019.

Pilihan Raya Umum di Thailand pada tahun 2023 akan menjadi pertandingan yang amat sengit. Selain itu, kestabilan politik Thailand juga akan memainkan peranan penting dalam menjaga keamanan dan kesejahteraan ekonomi kawasan. Thailand merupakan negara yang penting dalam rantai bekalan global dan menjadi pusat perdagangan di Asia Tenggara. Keadaan politik yang tidak stabil di Thailand boleh memberikan kesan kepada hubungan perdagangan dan keamanan dalam kawasan itu.

Oleh itu, adalah penting untuk memastikan bahawa pilihan raya ini diadakan secara bebas dan adil, dan keputusan yang dibuat harus dihormati oleh semua pihak.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Laporan Akhir Tragedi Double Six Bakal Didedahkan

Read Next

Hina Institusi Diraja Malaysia Di FB, ‘Tuk Chik’ Ditahan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.