The Malaysia Post

Anak Hamzah Zainuddin Didakwa Kemuka Dokumen Palsu

SEREMBAN:  Anak Datuk Seri Hamzah Zainuddin bersama seorang lagi pengarah syarikat telah dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Seremban hari ini. Tertuduh Muhammad Faisal Hamzah, 39, dan Azizul Abdul Halim, 55, mengaku tidak bersalah atas sembilan pertuduhan mengemukakan dokumen palsu dan memiliki barang kawalan minyak masak melebihi had dibenarkan pada tahun lalu.

Kedua-duanya didakwa di bawah Seksyen 8 (4) (b) Akta Kawalan Bekalan 1961 yang boleh dihukum di bawah Seksyen 22 (2) akta yang sama. Tertuduh yang juga merupakan pemegang lesen borong didapati melanggar Peraturan 9 (1) Peraturan-Peraturan Kawalan Bekalan 1974 iaitu memiliki barang kawalan berjadual jenis minyak masak melebihi had 50 tan metrik.

Baca lagi| 5 Peluang Kerja Dengan Menggunakan ChatGPT

Tertuduh melakukan kesalahan itu di Premis Perniagaan Rimba Merpati Sdn Bhd di Kawasan Industri SInar Andalas, Senawang, dan boleh dihukum di bawah Seksyen 22 (1) Akta Kawalan Bekalan 1961 dibaca bersama Seksyen 22 (4) akta yang sama dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan.

Tiada jaminan ditawarkan

Tiada jaminan ditawarkan oleh Timbalan Pendakwa Raya KPDN, Mohd Sophian Zakaria. Namun, jika mahkamah mahu memberikan jaminan, dia memohon satu nilai jaminan tinggi ditetapkan dengan mengambil kira jumlah pertuduhan. Mohd Sophian berkata, kes ini adalah kes berkepentingan awam kerana ia membabitkan barang kawalan minyak masak. Tambahnya lagi, isu kawalan makanan seperti minyak masak ini amat dititikberatkan oleh kerajaan kerana semua sedia maklum bahawa minyak masak termasuk dalam senarai krisis yang sedang berlaku di negara kita” katanya.

Kedua-dua tertuduh yang diwakili peguam Qurratu ‘Aini Zafirah Mat Shoib menyatakan rayuan kepada mahkamah agar tidak terpengaruh dengan jumlah pertuduhan terhadap tertuduh sedangkan pertuduhan tersebut belum lagi dibuktikan bersalah di mahkamah. Katanya lagi, untuk mengelakkan berlakunya ketidakadilan serta perlanggaran prinsip undang-undang sepatutnya wang jaminan tidak boleh bersifat berlebihan.

Baca lagi | Jawatan Timbalan Exco Melaka Diwujudkan Semula

Selain itu, ini pertama kali tertuduh didakwa di mahkamah dan tertuduh juga telah memberi kerjasama yang baik kepada pegawai penyiasat semasa siasatan dijalankan. Peguam memberi jaminan bahawa Muhammad Faisal tidak mempunyai risiko untuk melarikan diri kerana dia menetap di Ampang, Selangor, bersama isteri yang sedang hamil serta tiga anak, manakala Azizul pula tidak lagi bekerja dan mempunyai 10 anak, di mana empat daripadanya masih bersekolah.

Read Previous

5 Peluang Kerja Dengan Menggunakan ChatGPT

Read Next

Laporan Akhir Tragedi Double Six Bakal Didedahkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.