The Malaysia Post

5 Peluang Kerja Dengan Menggunakan ChatGPT

Setiap kali teknologi kecerdasan buatan (AI) muncul, ia memicu perbincangan tentang apakah AI akan menggantikan pekerjaan manusia. Namun, menurut World Economic Forum, meskipun beberapa pekerjaan mungkin menjadi tidak relevan, manusia tetap diperlukan kerana keistimewaan akal manusia tidak boleh ditandingi dengan teknologi.

Jadi, pekerjaan apa yang dapat dipengaruhi oleh ChatGPT? Ini bukanlah senarai pekerjaan yang akan digantikan secara langsung oleh ChatGPT, melainkan ChatGPT dapat digunakan untuk meningkatkan keterampilan profesional kita untuk membuat kita lebih produktif dan efisien. Jika anda bekerja dalam salah satu daripada pekerjaan ini, anda memiliki kesempatan untuk mengintegrasikan teknologi canggih ke dalam rutin harian anda. Mari kita lihat lima pekerjaan tersebut.

Peguam

ChatGPT dan teknologi serupa dapat membantu peguam dengan membuat ringkasan catatan kes dan hukum yang relevan, menyusun dokumen seperti kontrak atau perjanjian, dan memungkinkan peguam untuk mengurangi waktu yang dihabiskan untuk meneliti dan menaip dokumen. Ini dapat memberikan lebih banyak waktu bagi peguam untuk bekerja secara langsung dengan klien, menegosiasikan dengan pihak yang berkeberatan dan penasihat hukum mereka, mewawancarai saksi, dan mengembangkan strategi hukum.

Prompt engineering

Prompt engineering adalah peranan pekerjaan baru dalam bidang kecerdasan buatan (AI). Pada dasarnya, prompt engineering adalah pakar yang berbual dengan chatbot AI untuk mencari kaedah terbaik untuk menjalankan kerja dengan lebih cepat dan lebih cekap. Selain itu, prompt engineering juga perlu mengenal pasti ralat dan keupayaan tersembunyi AI supaya pencipta AI boleh menangani masalah tersebut. Prompt engineering ini akan perlu mencari respons yang spesifik daripada AI dengan memberikan satu set kata-kata tertentu atau dengan bermain-main dengan perkataan.

Baca lagi | Jawatan Timbalan Exco Melaka Diwujudkan Semula

Wartawan

Dalam dunia kewartawanan, penggunaan kecerdasan buatan (AI) telah dimulakan seawal-awalnya. Media seperti AP dan Forbes telah menggunakan AI untuk mencipta laporan automatic melibatkan kewartawanan yang lebih mudah dan berformat, seperti laporan kewangan dan sukan selama bertahun-tahun. Baru-baru ini, teknologi seperti ChatGPT membolehkan penciptaan kandungan automatik yang lebih canggih, tetapi kebanyakan wartawan profesional akan mengelakkan penggunaannya secara menyeluruh untuk mencipta laporan dan artikel. Seperti halnya dengan  penulis salinan, pembaca akan cepat hilang minat jika mereka tidak mempunyai pemikiran asli mereka sendiri. Walau bagaimanapun, penggunaannya amat berguna untuk mencipta kerangka artikel, ringkasan, tajuk, dan ciri-ciri seperti senarai semak titik penting yang perlu dibincangkan.

Pengaturcara Komputer

Selain bahasa manusia, ChatGPT juga boleh menghasilkan kod dalam pelbagai bahasa pengaturcaraan seperti Python, Javascript, dan C++. Untungnya bagi pengaturcara komputer yang tidak mahu menjalani latihan semula berulang kali untuk kerjaya yang sama, ChatGPT tidak boleh (untuk masa ini) membuat program yang sangat kompleks seperti yang diperlukan untuk mencipta aplikasi perisian moden. Walau bagaimanapun, jika kerja anda melibatkan pembangunan kod komputer, ia boleh menjadi sangat berguna untuk mencipta rutin yang lebih pendek atau memecahkan tugas pengaturcaraan yang besar kepada komponen-komponen kecil. Ia juga boleh memeriksa kod yang sedia ada (atau kodnya sendiri) untuk menyemak kesilapan dan ralat.

Baca lagi | Saya Takkan Ubah Pandangan Saya – Janna Nick

Juruanalisis Data

Untuk pekerjaan yang memerlukan analisis data, ChatGPT dan teknologi serupa sangat berguna untuk mencipta laporan, merangkumkan data, dan menterjemahkan pandangan menjadi kata-kata. Laporan ini boleh diedarkan kepada pembuat keputusan dalam organisasi yang boleh menggunakannya untuk membuat keputusan yang lebih berasaskan maklumat. Walaupun ChatGPT tidak boleh mencipta jenis visualisasi yang sering digunakan oleh juruanalisis untuk menyampaikan pandangan mereka (seperti graf, carta, dan sebagainya), ia boleh membantu dengan cadangan tentang cara data harus divisualisasikan, seperti jenis carta terbaik yang harus digunakan atau titik data khusus yang harus dimasukkan. Teknologi pengaturcaraan bahasa semulajadi boleh digunakan untuk menyesuaikan laporan dan statistik kepada penonton (seperti jabatan pemasaran atau pihak pengurusan).

Alih-alih, kita harus belajar bekerja bersama AI, menggunakannya sebagai alat untuk meningkatkan keterampilan kita sendiri sambil menyelesaikan tugas-tugas rutin yang berulang-ulang secara automatik. Keuntungan daripada ini adalah membebaskan waktu kita daripada kesibukan untuk lebih fokus kepada mengembangkan dan menggunakan keterampilan yang belum dimiliki oleh mesin – dan mungkin tidak akan dimilikinya. Ini termasuk strategi, inovasi, pemecahan masalah kompleks, dan keterampilan yang memerlukan kecerdasan emosional dan empati. Oleh itu, manusia tetap merupakan makhluk yang unik dan tidak boleh diganti dengan sebarang ciptaan manusia lain.

Read Previous

Jawatan Timbalan Exco Melaka Diwujudkan Semula

Read Next

Anak Hamzah Zainuddin Didakwa Kemuka Dokumen Palsu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.