The Malaysia Post

Laporan Akhir Tragedi Double Six Bakal Didedahkan

Kerajaan Sabah menyambut baik keputusan Kabinet Persekutuan untuk menyahklasifikasikan laporan akhir mengenai nahas pesawat tragedi ‘Double Six’. Menurut Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor, laporan akhir tersebut sudah lama dinantikan oleh rakyat Sabah.

Hajiji menyatakan bahawa keputusan tersebut adalah satu kelegaan bukan hanya kepada keluarga mangsa, tetapi juga kepada rakyat Sabah keseluruhannya. Kerajaan negeri menyatakan terima kasih kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang membenarkan nyahklasifikasi dokumen berkaitan tragedi itu yang disimpan selama 47 tahun.

Baca lagi | Anak Hamzah Zainuddin Didakwa Kemuka Dokumen Palsu

Anwar menyatakan bahawa laporan penuh mengenai nahas udara tersebut akan didedahkan kepada umum minggu depan. Beliau menjelaskan bahawa keputusan untuk menyahklasifikasikan laporan tersebut adalah selaras dengan dasar keterbukaan dan ketelusan yang diamalkan oleh Kerajaan Perpaduan.

Tragedi berdarah Double Six

Tragedi ‘Double Six’ merupakan satu lagi kenangan yang memilukan bagi rakyat Sabah dan Malaysia secara keseluruhannya. Tragedi ‘Double Six’ yang merupakan satu daripada beberapa insiden berdarah di Malaysia yang berlaku pada era 1970-an telah menyebabkan banyak pemimpin politik dan sosial kehilangan nyawa dalam keadaan yang tidak jelas. Nahas tersebut membawa maut kepada 11 orang termasuk bekas Ketua Menteri Sabah, Tun Mohd Fuad Stephen, dan para menteri kabinet negeri pada waktu itu. Tragedi tersebut turut membangkitkan pelbagai spekulasi mengenai motif sebenar di sebalik nahas tersebut. Laporan akhir mengenai tragedi ini disimpan selama hampir 5 dekad dan menjadi isu sensitif bagi rakyat Sabah yang ingin mengetahui kebenaran sebenar berkenaan insiden tersebut.

Baca lagi | 5 Peluang Kerja Dengan Menggunakan ChatGPT

Oleh itu, keputusan Kabinet Persekutuan untuk membenarkan nyahklasifikasi laporan akhir tersebut telah ditunggu-tunggu oleh masyarakat Sabah. Diharapkan, penemuan dalam laporan tersebut dapat memberikan jawapan yang diperlukan dan membawa keadilan kepada mangsa dan keluarga mereka.

Selain itu, keputusan untuk menyahklasifikasikan laporan ini juga menunjukkan kesungguhan kerajaan untuk menerapkan prinsip keterbukaan dan ketelusan dalam pentadbiran negara. Kejadian ini seharusnya memupuk semangat solidariti dan persatuan di kalangan rakyat Sabah dan Malaysia secara keseluruhannya untuk terus maju dan menghadapi cabaran masa depan dengan kekuatan dan ketabahan yang sepadan.

Read Previous

Anak Hamzah Zainuddin Didakwa Kemuka Dokumen Palsu

Read Next

Pheu Thai Umum Tiga Calon PM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.