The Malaysia Post

Komplot dengan Jho Low, Penyanyi Rap The Fugees Disabit Bersalah Atas Tuduhan Jenayah

WASHINGTON: Juri Mahkamah Persekutuan Washington mensabitkan penyanyi rap Prakazrel “Pras” Michel dari kumpulan hip hop The Fugees atas tuduhan jenayah.

Dakwaan tersebut melibatkan 10 pertuduhan konspirasi, menjadi ejen kerajaan asing, memalsukan rekod kewangan kempen dan mengganggu saksi.

Sabitannya berpunca dari komplotan dengan ahli perniagaan Malaysia yang kini dalam buruan, Jho Low, untuk mempengaruhi pentadbiran dua Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama dan Donald Trump.

Berpandukan laporan Reuters, perbicaraan Michel dipenuhi dengan tipu muslihat politik dan melibatkan saksi-saksi terkenal seperti bintang Hollywood, Leonardo DiCaprio, dan bekas Peguam Negara AS, Jeff Sessions.

Selama perbicaraan, pasukan pendakwaan memberi pemeriksaan balas yang teruk terhadap Michel semasa dia memberi keterangan pembelaan.

Baca lagi | Saman Anwar: Mahkamah Batal Rayuan Yusoff Rawther

Jho Low Turut Hadapi Pertuduhan

Jho Low yang masih bebas sehingga kini, didakwa menggelapkan AS$4.5 bilion dana kekayaan negara 1MDB di New York. Sementara itu, pada tahun 1996, album “The Score” oleh The Fugees memenangi dua Anugerah Grammy untuk album terlaris.

Namun, pendakwa raya mengungkapkan bahawa menjelang tahun 2012, Michel memerlukan wang tunai dengan segera dan menyelesaikan masalahnya dengan Jho Low yang terkenal mengadakan pesta dan membayar sejumlah besar wang kepada selebriti.

Pendakwa raya menyatakan bahawa Michel telah bersetuju untuk menyalurkan kira-kira AS$2 juta daripada Low ke dalam kempen pemilihan semula Obama pada 2012 sebagai pertukaran untuk menerima berjuta-juta dolar lagi.

Baca lagi | Berhenti memburu transgender seperti penjenayah, Charles Santiago memberitahu pihak berkuasa selepas serbuan parti Halloween di KL

Undang-undang Larang Warga Asing Derma Kempen

Pendakwa raya mendakwa bahawa Michel telah menyembunyikan sumber dana yang diterimanya untuk kempen AS, kerana undang-undang pilihan raya Persekutuan melarang warga asing menderma.

Selain itu, Michel didakwa telah berusaha meyakinkan Jabatan Kehakiman era Trump untuk menghentikan penyiasatan sivil dan jenayah terhadap Jho Low mengenai skandal 1MDB, dan juga berusaha mempengaruhi kerajaan AS agar menghantar semula Guo Wengui, seorang bilionair dan pembangkang China, ke China.

Semasa menjalani proses di mahkamah, Michel mengakui bahawa dia menggunakan sebahagian daripada wang derma untuk membayar tiga rakannya untuk menghadiri dua kutipan derma politik untuk kempen Obama pada tahun 2012.

Walau bagaimanapun, Michel menafikan bahawa dia melakukan tindakan tersebut atas arahan Jho Low.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

‘Bungkus’ Awal – Lee Zii Jia Gagal Pertahan Juara

Read Next

Ini 10 Bidang Pengajian Yang Paling Mudah Dapat Peluang Kerja – Boleh Try Mohon!

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.