The Malaysia Post

Pemain Perseorangan Lelaki Negara Leong Jun Hao Mara Ke Undian Utama Terbuka Thailand 2023

Leong Jun Hao mengatasi Meiara Luwang dari India dengan skor 16-21, 21-5, 21-16 dalam peringkat kelayakan pertama sebelum mengalahkan rakan sepasukannya, Aidil Sholeh Ali Sadikin, dengan skor 21-15, 21-19 di Stadium Dalam Tertutup Huamak. Jun Hao memberitahu dia merasa lebih yakin dan selesa dalam perlawanan kedua kerana sudah lebih terbiasa dengan keadaan padang.

Dia juga akan berehat dan bersedia untuk perlawanan seterusnya di mana pada perlawanan seterusnya Jun Hao akan bertemu dengan Sitthikom Thammasin dari Thailand dalam peringkat pertama Thailand Open 2023.

Cheam June Wei Bakal Berentap dengan Juara All-England

Pemain Badminton Association of Malaysia yang lain, Cheam June Wei, telah dipromosikan ke peringkat utama dan akan bermain dengan juara All-England dari China, Li Shifeng, hari ini.

Jurulatih June Wei, Nova Armada, berkata tidak banyak kelebihan bagi June Wei walaupun Shifeng akan bermain dalam kejuaraan ketiganya secara berterusan.

Walaupun bagus untuk June Wei berjaya ke peringkat utama tetapi beliau tidak melihat kelebihan besar bagi June Wei untuk berdepan dengan Shifeng kerana pemain badminton China itu akan tewas awal dalam Malaysian Masters, ujarnya.

Shifeng tewas kepada pemenang Malaysian Masters, H.S. Prannoy dari India, dalam peringkat kedua minggu lalu.

Nova turut mengharapkan agar June Wei dapat memberikan perlawanan yang sengit kepada Shifeng serta menantikan Goh Jin Wei (perseorangan wanita) terus bermain perlawanan yang berjalan sehingga tiga set.

Nova berkata, jika dia berjaya melakukannya dalam Piala Sudirman dan Malaysian Masters, dalam perlawanan kali ini mungkin dia dapat melakukannya sekali lagi.

Jika dia mampu menahan tahap itu, keadaannya semakin baik dan mereka boleh menambah lebih banyak dalam permainannya selepas ini.

Dia perlu berjuang untuk menyelesaikan perlawanannya dan tidak perlu menyerah, ujarnya lagi.

Jin Wei, yang tewas dalam peringkat pertama (21-17, 17-21, 21-15) kepada Yvonne Li dari Germany, akan bermain dengan Hsu Wen-chi dari Taiwan hari ini.

Pemain badminton lelaki tunggal, Ng Tze Yong, yang ingin menebus kekalahan akan berlawan dengan Priyanshu Rajawat dari India dalam peringkat pertama.

Tze Yong akan berusaha untuk berprestasi lebih baik selepas tewas dalam peringkat pertama kepada Kenta Nishimoto dari Jepun dalam Malaysian Masters.

Baca lagi | Badminton Malaysia Masters 2023: Hongyang Sasar Untuk Jadi Pengganti Lin Dan, Chen Long

Keputusan Badminton Terbuka Thailand 2023

  • Peringkat Kelayakan Pertama

Perseorangan lelaki: Leong Jun Hao mengalahkan Meiraba Luwang (Ind) 16-21, 21-5, 21-16; Lee Shun Yang menang w.o. Garret Tan (AS).

Beregu lelaki: Goh V Shem-Lim Khim Wah mengalahkan Tan Kian Meng-Tan Wee Kiong 18-21, 21-18, 21-13; Thanawin Madee-Natthapat Trinkajee (Tha) mengalahkan Boon Xin Yuan-Wong Tien Ci 18-21, 21-15, 21-12.

Beregu campuran: Adnan Maulana-Nita Violina (Ina) mengalahkan Hoo Pang Ron-Teoh Mei Xing 21-14, 21-16.

  • Peringkat kelayakan kedua

Perseorang lelaki: Yeoh Seng Zoe menang w.o. Panitchapon Teeraratsakul (Tha); Sholeh Aidil Sadikin Ali mengalahkan S. Shankar Muthusamy (Ind) 21-17, 21-14.

Beregu lelaki: Sabar Karyaman-Mo Reza Pahlevi (Ina) mengalahkan Goh V Shem-Lim Khim Wah 25-23, 16-21, 21-16.

  • Peringkat kelayakan ketiga

Perseorangan lelaki: Leong Jun Hao mengalahkan Sholeh Aidil Sadikin Ali 21-15, 21-19.

Bekas Juara Dunia No. 1, Saina Nehwal Kembali Beraksi di Thailand Open 2023

Sementara itu, para pemain badminton teratas India, termasuk PV Sindhu dan Saina Nehwal, akan bertanding dalam kejohanan badminton Terbuka Thailand 2023, yang dijadualkan berlangsung dari 30 Mei hingga 4 Jun di Bangkok.

Terbuka Thailand 2023 merupakan kejohanan ke-11 dalam BWF World Tour 2023 dan merupakan acara Super 500 ketiga dalam musim ini selepas Indonesia Masters dan Malaysia Masters.

Semua perlawanan dan keputusan badminton Terbuka Thailand 2023 akan disiarkan secara langsung di India.

Baca lagi | Keputusan NBA Terkini 2022/2023: Miami Heat Mara Ke Pusingan Akhir Selepas Tewaskan Boston Celtics

PV Sindhu, pemenang dua kali pingat Olimpik, yang kini berada di tangga ke-13 dalam ranking dunia tunggal wanita BWF, akan memulakan kempen beliau melawan Michelle Li dari Kanada.

Bekas Juara Dunia ini mungkin akan berhadapan dengan juara Olimpik 2016, Carolin Marin, dalam peringkat separuh akhir.

PV Sindhu telah mencapai final Terbuka Thailand pada tahun 2018, di mana beliau kalah kepada Nozomi Okuhara dari Jepun dalam perlawanan akhir.

PV Sindhu, yang berusia 27 tahun, baru-baru ini mencapai separuh akhir Malaysia Masters 2023, di mana beliau dikalahkan oleh Gregoria Mariska Tunjung dari Indonesia.

PV Sindhu juga kalah kepada pemain Indonesia tersebut dalam perlawanan akhir Madrid Spain Masters 2023 bulan lalu.

Sementara itu, bekas Juara Dunia No. 1, Saina Nehwal, akan kembali ke gelanggang selepas mengalami kecederaan. Beliau terakhir muncul dalam aksi pada Orleans Masters 2023 pada bulan April.

Di antara pemain wanita India yang lain dalam kategori tunggal, Malvika Bansod akan memulakan kempen dalam kelayakan melawan Gao Fang Jie dari Republik Rakyat China.

Tanya Hemanth, Ashmita Chaliha, dan Aakarshi Kashyap juga akan memulakan dalam kelayakan.

Read Previous

Farid Kamil Menolak Bercerai dengan Diana Danielle

Read Next

Warisan Tuntut Perkara 6(7) Perlembagaan Sabah Yang Membenarkan Kerusi Terbanyak Membentuk kerajaan Dikembalikan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.