The Malaysia Post

Farid Kamil Menolak Bercerai dengan Diana Danielle

Hakim Syarie, Shukran Yusof menyatakan laporan Jawatankuasa Pendamai (JKP) telah mendedahkan adanya shiqaq atau pertikaian berpanjangan di mana kedua-dua pihak iaitu Farid Kamil dan Diana Danielle gagal berdamai. Beliau telah menasihati Farid Kamil untuk mengucapkan talak (pengisytiharan cerai) kepada isterinya Diana Danielle jika dia sudah bersedia, tetapi Farid menolak.

“Oleh kerana defendan (Farid Kamil) tidak bersetuju (untuk mengucapkan talak), mahkamah dengan ini memerintahkan kes cerai ini diteruskan dengan proses arbitraj dan menetapkan 15 Jun bagi pihak-pihak untuk menamakan hakam (pewasit),” kata Shukran.

Pihak Diana Danielle Mohon Lafazkan Talak Setelah Usaha JKP Gagal

Peguam Diana, peguam syarie Datuk Akberdin Abdul Kader menyatakan bahawa kerana hasil laporan JKP adalah negatif, pihaknya meminta Farid (defendan) untuk mengucapkan talak.

“Jika defendan (Farid) enggan mengucapkan talak, kami akan melangkah ke peringkat seterusnya, iaitu hakam (arbitraj),” katanya.

Peguam Farid, Fakhrul Azman Abu Hassan menentang proses hakam kerana beliau berpendapat bahawa shiqaq tidak berlaku. Pandangan ini ditentang oleh Akberdin yang berhujah bahawa laporan JKP menyatakan bahawa shiqaq berlaku kerana pasangan itu mempunyai pendapat yang berbeza tentang rumah tangga mereka dan tidak tinggal bersama sejak bulan Mac.

Pasangan selebriti ini telah menghadiri prosiding pada hari Selasa dan Farid disertai oleh ibu bapanya, Datuk Dr Zahari Che Dan dan Datin Sharifah Bardah Syed Abdillah.

Pada 10 Mac, Diana mengemukakan permohonan cerai terhadap Farid di bawah Seksyen 47 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003 atas alasan perbezaan yang tidak dapat dirunding dan adanya shiqaq serta ketidakmampuan mereka untuk hidup bersama sebagai suami isteri.

Baca lagi | Diana Danielle Minta Cerai Farid Kamil

Beri Hadiah Lumayan Untuk Pujuk Diana Danielle

Sebelum ini, selepas gagal meyakinkan isterinya, Diana Danielle untuk menarik balik permohonan cerainya dengan sekuntum bunga dan cincin, pelakon Farid Kamil datang dengan hadiah baru untuknya.

Beliau menyatakan dia bersedia memberikan Diana sejumlah RM319,700 dalam usaha untuk menyelamatkan perkahwinan mereka.

Pelakon dan pengarah berusia 41 tahun ini dikatakan menawarkan kereta bernilai RM225,000 dan sokongan nafkah untuk bulan Mac hingga Jun tahun ini sebanyak RM40,000.

Tidak hanya itu, Farid juga ingin memberikan perhiasan bernilai RM10,700 kepada Diana, seperti yang dilaporkan oleh mStar.

Selain itu, dia juga berkata bahawa dia akan menanggung kos perjalanan Umrahnya yang mencapai RM44,000, yang dikatakan merupakan hadiah tetapi tiba-tiba menjadi hutang.

Baca lagi | Lakonan Farid Kamil Dalam ‘Anwar: The Untold Story’ Dapat Pujian Anwar

Diana Danielle Tidak Hadir Prosiding Sulh

Farid turut menyatakan kepada pihak media dengan harapannya sempena bulan Ramadan yang mulia , dia ingin menawarkan kepada isterinya, Diana Danielle Danny Beeson dengan seikhlas hati semua perkara ini dalam usahanya untuk menyelamatkan keluarga amat disayangi.

Beliau berkata demikian ketika dijumpai di Mahkamah Tinggi Syariah di Shah Alam untuk proses sulh (penyelesaian perdamaian), yang membolehkan kedua-dua pihak mencari penyelesaian.

Walau bagaimanapun, Diana, 31, tidak hadir dalam prosiding tersebut dan diwakili oleh peguamnya, Datuk Akberdin Abdul Kadir.

Farid berkata bahawa beliau berharap tawarannya dapat melembutkan hati Diana untuk mengurangkan niatnya untuk bercerai.

Dia juga sangat berharap dengan semua tawaran yang berjumlah RM319,700 ini akan berjaya menyentuh hati Diana Danielle, demi masa depan anak-anak mereka bersama.

Hasil Perkahwinan Dikurniakan Dua Cahaya Mata

Diana Danielle Farid Kamil telah berkahwin pada 3 November 2012 dan mempunyai dua orang anak-seorang anak lelaki berumur 10 tahun dan seorang anak perempuan berumur 8 tahun.

Tuntutan cerai yang dibuat oleh Diana Danielle pada 10 Mac lalu terkandung di bawah Seksyen 47 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003.

Pada 20 Mac, Farid Kamil – yang berharap untuk berdamai – menolak bersetuju dengan permohonan cerai Diana Danielle. Kedua-dua pihak iaitu Farid Kamil dan Diana Danielle sekarang perlu melalui Jawatankuasa Pendamai; mahkamah telah menetapkan 30 Mei untuk mendengar laporan jawatankuasa tersebut.

Read Previous

Apa Itu ChatGPT Dan Cara Untuk Gunakannya

Read Next

Pemain Perseorangan Lelaki Negara Leong Jun Hao Mara Ke Undian Utama Terbuka Thailand 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.