The Malaysia Post

Lakonan Farid Kamil Dalam ‘Anwar: The Untold Story’ Dapat Pujian Anwar

Farid Kamil, seorang pelakon tempatan, berkongsi bahawa menjadi Perdana Menteri Malaysia yang ke-10, Datuk Seri Anwar Ibrahim, dalam filem biopik berjudul Anwar: The Untold Story arahan pengarah Indonesia Viva Westi adalah satu cabaran yang sukar.

Bagi memainkan watak tersebut dengan baik, Farid menghabiskan masa lapangnya menonton video Anwar dan mendengar ucapan beliau. Namun, beliau percaya bahawa mempelajari individu yang berpengaruh seperti Anwar tidak mencukupi.

Bertemu Anwar Untuk Perbaiki Lakonan

Oleh itu, Farid berjumpa dengan Anwar beberapa kali sebelum penggambaran filem itu. Pada pertemuan pertama, mereka berbincang tentang bagaimana Farid boleh menghidupkan watak Anwar.

Namun, pertemuan itu hanya berlangsung dua jam dan tidak mencukupi. Oleh itu, Farid bertemu dengan Anwar sekali lagi dan meminta beliau untuk memperlihatkan parut yang disebabkan oleh pukulan tujuh kali seperti yang dinyatakan dalam laporan perubatan.

Setelah melihat parut tersebut, Farid merasa termotivasi untuk memberikan yang terbaik dalam peranan Anwar.

Anwar juga memberikan nasihat kepada Farid untuk memainkan watak tersebut dengan baik kerana filem itu akan ditayangkan di Indonesia, dan Anwar mempunyai banyak penyokong dari Indonesia.

Pengalaman Yang Memuaskan

Farid juga menyatakan bahawa beliau perlu belajar dan meniru gaya pertuturan serta gerakan badan Anwar untuk watak tersebut.

Beliau menyatakan bahawa meniru gaya pertuturan Anwar tidak terlalu sukar kerana mereka berdua berasal dari utara dan bercakap dalam dialek yang sama.

Namun, yang sukar adalah meniru cara Anwar mengangkat tangan selepas dibawa ke mahkamah pada tahun 1998 seperti yang terlihat dalam poster filem itu. Farid mengambil masa sebulan penuh untuk berlatih mendapatkan kedudukan yang tepat.

Baca lagi | Jumpa di Mahkamah – Syamsul Yusof ingin saman Farid Kamil

Anwar Puji Lakonan Baik Farid Kamil

Usaha Farid yang gigih telah memberikan hasil yang baik. Pada 8 Mei, Anwar menghadiri tayangan perdana filem biopik tersebut di Dadi Cinema, Pavilion Kuala Lumpur, bersama isterinya, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail.

Semasa sidang media, Anwar menyatakan bahawa beliau gembira dengan persembahan Farid dalam melakonkan dirinya dalam filem tersebut. Anwar juga terkesan dengan kebolehan pengarah Viva dalam menyimpulkan

perjalanan politiknya selama 23 tahun ke dalam filem. Beliau juga terharu selepas menonton filem biopik tersebut. Wan Azizah memuji filem tersebut kerana berjaya menunjukkan perjuangan politik Anwar yang menyumbang kepada gerakan “Reformasi.”

Baca lagi | Tajuk Poster Filem Terbaru Ajith Kumar Didedahkan, Diarah Oleh Magizh Thirumeni

Farid Kamil Sedang Berdepan Krisis Rumah Tangga

Diana Danielle, isteri Farid, sedang melalui proses perceraian dengan Farid. Mereka telah diarahkan oleh Mahkamah Tinggi Syariah untuk menjalani proses perdamaian.

Dari segi kerjaya, Farid berkongsi bahawa berlakon sebagai Anwar adalah pengalaman yang memuaskan dan membuatnya berminat untuk berlakon dalam watak-watak tokoh bukan fiksyen di masa hadapan.

Filem Anwar: The Untold Story mengisahkan perjalanan Anwar dalam memerangi rasuah dan korupsi, dari dilantik sebagai Menteri Kewangan pada tahun 1991 sehingga dipecat dari kabinet pada tahun 1998, dan kempen “Reformasi” yang menyebabkan penahanannya pada tahun tersebut.

Filem ini juga menampilkan Acha Septriasa sebagai Wan Azizah dan Hasnul Rahmat sebagai Tun Dr Mahathir Mohamad.

Read Previous

Pemain Muda Manchester United Amad Diallo Ditumbuk Penyokong Luton

Read Next

Keputusan Newcastle Utd vs Brighton: Newcastle Tewaskan Brighton 4-1

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.