Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Superman muncul sebagai biseksual; ‘Bukan gimik,’ kata penulis

Jon Kent, anak lelaki Superman Clark Kent dan wartawan Lois Lane, ternyata biseksual dalam lelaran terbaru DC Comics mengenai pengembaraan superhero.

Pemuda itu mencium wartawan Jay Nakamura dalam edisi lima buku komik Superman: Son of Kal-El, yang akan dikeluarkan pada 9 November.

“Itu bukan tipu muslihat,” kata penulis, Tom Taylor, dalam wawancara dari Melbourne, Australia, mengenakan kemeja-T dengan logo Superman berjalur pelangi.

“Ketika saya ditawarkan pekerjaan ini, saya berfikir,” Baiklah, jika kita ingin memiliki Superman baru untuk DC Universe, rasanya seperti peluang yang terlepas untuk memiliki penyelamat putih lurus, “katanya.

Hari Keluar Negara diperhatikan pada 11 Oktober untuk menyokong golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender.

“Kami tidak mahu ini menjadi ‘DC Comics mencipta Superman yang baru,” kata Taylor. “Kami mahu ini menjadi ‘Superman mendapati dirinya, menjadi Superman dan kemudian keluar,’ dan saya rasa itu adalah perbezaan yang sangat penting di sana.”

Reaksi kebanyakannya positif, kata Taylor.

“Saya melihat tweet orang mengatakan bahawa mereka menangis ketika mereka membaca berita, bahawa mereka berharap Superman ini ketika mereka dewasa, mereka dapat melihat diri mereka sendiri,” tambahnya.

“Orang-orang mengatakan untuk pertama kalinya mereka melihat diri mereka di Superman – sesuatu yang tidak mereka sangka mungkin.”

Jon Kent mengambil berat tentang krisis iklim dan pelarian.

“Dia sekuat harapan, lebih cepat daripada nasib dan mampu mengangkat kita semua dan dia seorang pahlawan yang sangat baru mencari jalannya, melawan perkara yang tidak dilakukan ayahnya,” kata Taylor, yang menginginkan ini menjadi perkara baru.

Baca Lagi | Superman muncul sebagai biseksual; ‘Bukan gimik,’ kata penulis

“Saya harap ini bukan tajuk utama dalam beberapa tahun. Saya harap ini tidak menjadi tren di Twitter. Saya harap ini hanya mengenai seseorang dan wakil yang baik untuk semua orang yang mewakili. “

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini