Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hidup sukar bagi anti-vaxxers? Itu perbuatan mereka sendiri, kata PM

Ismail Sabri

Kerajaan tidak berniat menimbulkan kesulitan kepada rakyat dan masalah yang dihadapi mereka yang menentang vaksin Covid-19 adalah kerana sikap mereka sendiri, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Dia mengatakan vaksinasi Covid-19, walaupun belum diwajibkan, membantu mempermudah hidup mereka yang telah menerima vaksin, seperti melakukan perjalanan.

“Mereka yang tidak mengambil vaksin menyukarkan hidup mereka sendiri, bukan pemerintah yang sengaja menyukarkannya … itulah sebabnya saya mendesak mereka yang belum menerima vaksin untuk melakukannya agar mereka juga dapat untuk menikmati kemudahan.

“Selanjutnya, sebagai manusia kita mempunyai tanggungjawab untuk membantu melindungi orang lain dengan mengurangkan risiko jangkitan dan mengurangkan keparahan kesan penyakit, jika dijangkiti, dengan mengambil vaksin Covid-19,” tambahnya.

Ismail Sabri berkata demikian pada sidang media selepas menghadiri upacara pemakaian pangkat dari DSP kepada Ketua Polis Daerah Superintendan Mansor Samsudin di Ibu Pejabat Polis Daerah Bera di sini hari ini.

Majlis dikendalikan oleh Ketua Polis Negara Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani. Turut dinaikkan pangkat adalah timbalan polis Bera DSP N. Kumaran, dari ASP ke DSP.

Semalam, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin dilaporkan mengatakan bahawa kerajaan akan mengambil pendekatan tegas terhadap mereka yang menolak untuk mengambil vaksin tersebut, dengan ‘terus memberikan berbagai kesulitan’ kepada mereka.

Menurut Perdana Menteri, Menteri Kesehatan dalam membuat pernyataan itu, merujuk kepada masalah yang akan terus dihadapi oleh mereka yang menolak vaksin itu sebagai syarat bagi individu untuk diberi vaksin sepenuhnya terhadap Covid-19 tidak hanya dikenakan oleh kerajaan Malaysia, tetapi juga pihak dan negara lain.

“Seperti halnya hanya mereka yang diberi vaksin sepenuhnya yang dibenarkan menunaikan umrah, dan tahun depan, untuk menunaikan haji. Ini adalah syarat yang ditetapkan oleh pemerintah Arab Saudi, yang tentunya menyukarkan mereka yang tidak diberi vaksin, ”katanya.

Ketika ditanya apakah syarat dalam pengambilan pegawai negeri yang baru termasuk calon untuk diberi vaksin sepenuhnya, Ismail Sabri mengatakan itu adalah cadangan yang baik, tetapi perkara tersebut perlu diteliti secara menyeluruh oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

Baca Lagi | Hidup sukar bagi anti-vaxxers? Itu perbuatan mereka sendiri, kata PM

“Ini mungkin dipertimbangkan, tetapi JPA harus meneliti berbagai aspek, termasuk secara hukum. Setakat ini, tindakan hanya dapat diambil terhadap mereka yang sudah berada dalam perkhidmatan kerana tarikh akhir pegawai awam mengambil vaksin adalah 1 November, ”tambahnya.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini