The Malaysia Post

Hidup sukar bagi anti-vaxxers? Itu perbuatan mereka sendiri, kata PM

Ismail Sabri

Credits: yimg

Kerajaan tidak berniat menimbulkan kesulitan kepada rakyat dan masalah yang dihadapi mereka yang menentang vaksin Covid-19 adalah kerana sikap mereka sendiri, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Dia mengatakan vaksinasi Covid-19, walaupun belum diwajibkan, membantu mempermudah hidup mereka yang telah menerima vaksin, seperti melakukan perjalanan.

“Mereka yang tidak mengambil vaksin menyukarkan hidup mereka sendiri, bukan pemerintah yang sengaja menyukarkannya … itulah sebabnya saya mendesak mereka yang belum menerima vaksin untuk melakukannya agar mereka juga dapat untuk menikmati kemudahan.

“Selanjutnya, sebagai manusia kita mempunyai tanggungjawab untuk membantu melindungi orang lain dengan mengurangkan risiko jangkitan dan mengurangkan keparahan kesan penyakit, jika dijangkiti, dengan mengambil vaksin Covid-19,” tambahnya.

Ismail Sabri berkata demikian pada sidang media selepas menghadiri upacara pemakaian pangkat dari DSP kepada Ketua Polis Daerah Superintendan Mansor Samsudin di Ibu Pejabat Polis Daerah Bera di sini hari ini.

Majlis dikendalikan oleh Ketua Polis Negara Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani. Turut dinaikkan pangkat adalah timbalan polis Bera DSP N. Kumaran, dari ASP ke DSP.

Semalam, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin dilaporkan mengatakan bahawa kerajaan akan mengambil pendekatan tegas terhadap mereka yang menolak untuk mengambil vaksin tersebut, dengan ‘terus memberikan berbagai kesulitan’ kepada mereka.

Menurut Perdana Menteri, Menteri Kesehatan dalam membuat pernyataan itu, merujuk kepada masalah yang akan terus dihadapi oleh mereka yang menolak vaksin itu sebagai syarat bagi individu untuk diberi vaksin sepenuhnya terhadap Covid-19 tidak hanya dikenakan oleh kerajaan Malaysia, tetapi juga pihak dan negara lain.

“Seperti halnya hanya mereka yang diberi vaksin sepenuhnya yang dibenarkan menunaikan umrah, dan tahun depan, untuk menunaikan haji. Ini adalah syarat yang ditetapkan oleh pemerintah Arab Saudi, yang tentunya menyukarkan mereka yang tidak diberi vaksin, ”katanya.

Ketika ditanya apakah syarat dalam pengambilan pegawai negeri yang baru termasuk calon untuk diberi vaksin sepenuhnya, Ismail Sabri mengatakan itu adalah cadangan yang baik, tetapi perkara tersebut perlu diteliti secara menyeluruh oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

Baca Lagi | Hidup sukar bagi anti-vaxxers? Itu perbuatan mereka sendiri, kata PM

“Ini mungkin dipertimbangkan, tetapi JPA harus meneliti berbagai aspek, termasuk secara hukum. Setakat ini, tindakan hanya dapat diambil terhadap mereka yang sudah berada dalam perkhidmatan kerana tarikh akhir pegawai awam mengambil vaksin adalah 1 November, ”tambahnya.

Read Previous

Menteri Sukan mengatakan e-sukan tidak akan ketinggalan dari Belanjawan 2022

Read Next

Superman muncul sebagai biseksual; ‘Bukan gimik,’ kata penulis

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here