The Malaysia Post

UAE naik ke tempat ke-4 tempat terbaik untuk tinggal dan bekerja – tinjauan HSBC

UAE telah berada di antara lima tempat terbaik untuk tinggal dan bekerja, menurut tinjauan baru yang dikeluarkan oleh HSBC pada hari Selasa.

Negara ini telah melonjak sepuluh tempat untuk menduduki tempat keempat dari 48 pasar di seluruh dunia, dengan kebanyakan ekspatriat merasa positif tentang kehidupan secara umum dan mengharapkan kewangan peribadi yang lebih baik serta keseimbangan kehidupan-kerja.

Secara keseluruhan, Switzerland mendapat tempat nombor satu, diikuti oleh Australia di kedudukan kedua dan New Zealand di tempat ketiga. Dua negara Teluk lain berjaya ke kedudukan 10 teratas, termasuk Bahrain (tempat ke-8) dan Qatar (tempat ke-10).

HSBC Expat Explorer 2021 adalah edisi terbaru kajian jangka panjang bank yang merangkumi lebih daripada 20,000 ekspatriat. Ini bertujuan untuk memeriksa kehidupan mereka yang telah berpindah ke luar negeri, memberikan pandangan tentang bagaimana kehidupan ekspatriat.

Dalam kemas kini terbaru, sebilangan besar ekspatriat di UAE (82 peratus) mengatakan mereka merasa optimis bahawa kehidupan akan lebih stabil dan normal lagi dalam 12 bulan akan datang walaupun terdapat wabak global. Angka itu lebih tinggi daripada 75 peratus purata global.

Lebih separuh daripada ekspatriat UAE (53 peratus) juga mengharapkan peningkatan pendapatan mereka, sementara 57 persen mengharapkan keseimbangan kehidupan kerja.

Menurut Abdulfattah Sharaf, Ketua Pegawai Eksekutif HSBC UAE dan ketua antarabangsa, tumpuan negara pada inovasi, infrastruktur, kualiti hidup, kepelbagaian dan kemasukan telah menjadikan UAE sebagai destinasi pilihan untuk perniagaan dan profesional.

“UAE yang ditagih di antara lima tempat terbaik untuk tinggal dan bekerja di dunia adalah memberi inspirasi dan petunjuk yang jelas mengenai potensi besar yang mendorong ekonomi negara ini,” kata Sharaf.

Ketika ditanya apa yang mendorong mereka untuk pindah ke UAE, 56 persen ekspatriat mengatakan mereka ingin meningkatkan pendapatan mereka, sementara 49 persen mengatakan mereka ingin “memajukan karier mereka”.

Hampir separuh (43 peratus) juga menyebut kualiti hidup yang lebih baik sebagai alasan utama memilih untuk tinggal di UAE.

Kajian itu juga mendapati bahawa kualiti hidup yang ditawarkan di UAE inilah yang menjadikan ekspatriat tinggal lebih lama daripada yang mereka rancangkan.

Baca Lagi | UAE naik ke tempat ke-4 tempat terbaik untuk tinggal dan bekerja — tinjauan HSBC

Sebilangan besar ekspatriat di UAE (86 peratus) mengatakan kualiti hidup mereka secara keseluruhan lebih baik daripada negara asal mereka. Kira-kira enam dari setiap 10 ekspatriat mengatakan mereka berhasrat untuk tinggal lebih lama dengan alasan itu. Namun, sebilangan kecil (11 peratus) mengatakan bahawa pandemi telah mengubah rancangan mereka untuk tinggal di UAE.

Read Previous

Superman muncul sebagai biseksual; ‘Bukan gimik,’ kata penulis

Read Next

Sistem pencen UAE menduduki tempat ke-22 di peringkat global

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.