Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

UAE naik ke tempat ke-4 tempat terbaik untuk tinggal dan bekerja – tinjauan HSBC

HSBC Expat Explorer 2021

UAE telah berada di antara lima tempat terbaik untuk tinggal dan bekerja, menurut tinjauan baru yang dikeluarkan oleh HSBC pada hari Selasa.

Negara ini telah melonjak sepuluh tempat untuk menduduki tempat keempat dari 48 pasar di seluruh dunia, dengan kebanyakan ekspatriat merasa positif tentang kehidupan secara umum dan mengharapkan kewangan peribadi yang lebih baik serta keseimbangan kehidupan-kerja.

Secara keseluruhan, Switzerland mendapat tempat nombor satu, diikuti oleh Australia di kedudukan kedua dan New Zealand di tempat ketiga. Dua negara Teluk lain berjaya ke kedudukan 10 teratas, termasuk Bahrain (tempat ke-8) dan Qatar (tempat ke-10).

HSBC Expat Explorer 2021 adalah edisi terbaru kajian jangka panjang bank yang merangkumi lebih daripada 20,000 ekspatriat. Ini bertujuan untuk memeriksa kehidupan mereka yang telah berpindah ke luar negeri, memberikan pandangan tentang bagaimana kehidupan ekspatriat.

Dalam kemas kini terbaru, sebilangan besar ekspatriat di UAE (82 peratus) mengatakan mereka merasa optimis bahawa kehidupan akan lebih stabil dan normal lagi dalam 12 bulan akan datang walaupun terdapat wabak global. Angka itu lebih tinggi daripada 75 peratus purata global.

Lebih separuh daripada ekspatriat UAE (53 peratus) juga mengharapkan peningkatan pendapatan mereka, sementara 57 persen mengharapkan keseimbangan kehidupan kerja.

Menurut Abdulfattah Sharaf, Ketua Pegawai Eksekutif HSBC UAE dan ketua antarabangsa, tumpuan negara pada inovasi, infrastruktur, kualiti hidup, kepelbagaian dan kemasukan telah menjadikan UAE sebagai destinasi pilihan untuk perniagaan dan profesional.

“UAE yang ditagih di antara lima tempat terbaik untuk tinggal dan bekerja di dunia adalah memberi inspirasi dan petunjuk yang jelas mengenai potensi besar yang mendorong ekonomi negara ini,” kata Sharaf.

Ketika ditanya apa yang mendorong mereka untuk pindah ke UAE, 56 persen ekspatriat mengatakan mereka ingin meningkatkan pendapatan mereka, sementara 49 persen mengatakan mereka ingin “memajukan karier mereka”.

Hampir separuh (43 peratus) juga menyebut kualiti hidup yang lebih baik sebagai alasan utama memilih untuk tinggal di UAE.

Kajian itu juga mendapati bahawa kualiti hidup yang ditawarkan di UAE inilah yang menjadikan ekspatriat tinggal lebih lama daripada yang mereka rancangkan.

Baca Lagi | UAE naik ke tempat ke-4 tempat terbaik untuk tinggal dan bekerja — tinjauan HSBC

Sebilangan besar ekspatriat di UAE (86 peratus) mengatakan kualiti hidup mereka secara keseluruhan lebih baik daripada negara asal mereka. Kira-kira enam dari setiap 10 ekspatriat mengatakan mereka berhasrat untuk tinggal lebih lama dengan alasan itu. Namun, sebilangan kecil (11 peratus) mengatakan bahawa pandemi telah mengubah rancangan mereka untuk tinggal di UAE.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini