The Malaysia Post

Elon Musk Lancarkan Syarikat AI, xAI, Saingi OpenAI

Elon Musk, telah melancarkan syarikat perintis kecerdasan buatan yang dinamakan xAI. Beliau mengumumkan pasukan yang terdiri daripada jurutera dari syarikat teknologi besar Amerika yang sama dan beliau berhasrat untuk menentang dalam usahanya untuk membina alternatif kepada ChatGPT.

Bimbang Terhadap Potensi AI

Syarikat perintis ini akan diketuai oleh Musk, yang sudah menjadi CEO pembuat kereta elektrik Tesla, CEO syarikat pelancaran roket SpaceX, dan pemilik Twitter, yang telah berkali-kali menyatakan bahawa pembangunan kecerdasan buatan perlu diberhentikan dan sektor ini memerlukan pengawalseliaan.

Musk telah berulang kali menyuarakan kebimbangan tentang potensi kecerdasan buatan untuk “menghancurkan peradaban”.

Baca lagi | Elon Musk menyaman AS$258b atas sokongan dogecoin

Dalam satu acara Twitter Spaces pada petang Rabu, Musk menjelaskan rancangannya untuk membina kecerdasan buatan yang lebih selamat. Daripada secara jelas memprogramkan moraliti ke dalam kecerdasan buatannya, xAI akan cuba mencipta kecerdasan buatan yang “maksimum ingin tahu”, katanya.

“Jika ia cuba untuk memahami hakikat sebenar alam semesta, sebenarnya itu adalah perkara terbaik yang dapat saya pikirkan dari sudut keselamatan kecerdasan buatan,” kata Musk. “Saya percaya ia akan menyokong kemanusiaan kerana kemanusiaan lebih menarik daripada bukan kemanusiaan.”

Musk juga meramalkan bahawa superinteligensia, atau kecerdasan buatan yang lebih pintar daripada manusia, akan tiba dalam lima atau enam tahun.

Musk merupakan salah seorang pengasas OpenAI, syarikat di belakang ChatGPT, pada tahun 2015, tetapi beliau berundur dari jawatankuasa syarikat tersebut pada tahun 2018.

Baca lagi | Gagal Jelaskan Bil Tertunggak, Elon Musk Buatkan Twitter Alami Gangguan

Pasukan Terdiri daripada Jurutera Berpengalaman

Pasukan di xAI termasuk Igor Babuschkin, bekas jurutera di DeepMind Google; Tony Wu, yang bekerja di Google; Christian Szegedy, yang juga seorang penyelidik saintifik di Google; dan Greg Yang, yang sebelum ini di Microsoft.

Dan Hendrycks, yang akan memberi nasihat kepada pasukan xAI, kini merupakan pengarah Pusat Keselamatan AI dan kerjanya berkaitan dengan risiko-risiko kecerdasan buatan.

Syarikat baru Musk adalah berasingan daripada X Corp, tetapi akan bekerjasama rapat dengan Twitter, Tesla, dan syarikat lain, mengikut maklumat di laman web.

Read Previous

10 Cara Untuk Kurangkan Rasa Sakit Ketika Haid

Read Next

STPM 2022 Merekodkan CGPA Kebangsaan Tertinggi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.