The Malaysia Post

Viral Tweet Jocelyn Chia Dibuang Keluarga

Hampir dua bulan telah berlalu sejak pendedahan sensitif pelawak Amerika Jocelyn Chia mengenai kehilangan penerbangan itu menjadi tular dan mencetuskan kemarahan rakyat Malaysia. Biarpun ramai menjangkakan Jocelyn akan meminta maaf, namun nampaknya dia tidak akan melakukannya dalam masa terdekat.

Kemarahan dan Kontroversi Orang Ramai

Keputusan Jocelyn Chia untuk berpendirian dengan fakta kontroversinya hanya mencetuskan kemarahan, dengan beberapa netizen turut meluahkan kemarahan mereka kepada keluarga dan rakan-rakannya. Selepas sekian lama berdiam diri, satu tweet yang didakwa daripada Anthony Chia, yang dikatakan bapa kepada Jocelyn, muncul dan cepat menjadi viral di media sosial.

Baca lagi | PDRM Akan Minta Bantuan Interpol Untuk Menemui Jocelyn Chia

Pengakuan Mengejutkan daripada Anthony Chia

Dalam tweet itu, Anthony Chia secara mengejutkan mengumumkan hasratnya untuk tidak mengaku anak perempuannya, Jocelyn, sehingga akhir hayatnya. Dia secara jujur mengakui menyalahkan dirinya sendiri kerana gagal mendidiknya sebagai individu yang bertanggungjawab dan berbelas kasihan, yang dipercayai menyumbang kepada tingkah laku sensitifnya.

Keraguan dan Spekulasi Netizen Malaysia

Walaupun kenyataan sebegitu pastinya menarik perhatian umum, ramai netizen Malaysia menyatakan keraguan tentang kesahihan tweet Anthony. Ada yang berpendapat ia mungkin akaun palsu yang dicipta oleh Jocelyn sendiri untuk menipu orang.

Salah satu sebab keraguan ini timbul adalah daripada aktiviti media sosial Anthony Chia. Pemerhati menyatakan bahawa Anthony hanya mengikuti satu individu di akaun Twitternya: Presiden Amerika, Joe Biden. Di samping itu, dia hanya mempunyai 60 pengikut, yang menimbulkan keraguan lagi.

Baca lagi | Singapura Memohon Maaf Atas Lawak Jocelyn Chia Yang Melampau

Selain itu, dalam tweet beberapa minggu sebelumnya, Anthony telah menyatakan rasa bangga dengan anak perempuannya, Jocelyn, yang mengelirukan lagi keadaan.

Kebenaran Terbongkar

Bagaimanapun, kebenaran akhirnya terbongkar apabila Anthony menjelaskan situasi sebenar dalam tweet baharu hari ini (26 Julai). Dia menjelaskan bahawa akaun Twitternya sebelum ini telah digantung, memaksanya membuat akaun baharu. Penjelasan ini menerangi misteri di sebalik tweet tentang peminggiran yang menjadi tular.

Selepas penjelasan itu, Jocelyn Chia membalas tweet tular itu dan mengesahkan keraguan netizen Malaysia – lelaki di sebalik tweet itu bukan bapanya.

Motif dan Pengajaran

Motif di sebalik kiriman palsu itu masih tidak jelas dan terus menjadi bahan spekulasi. Tweet viral yang menuduh Jocelyn Chia telah ditendang keluar oleh ibu bapanya menimbulkan kontroversi dan kebimbangan orang ramai.

Bagaimanapun, melalui siasatan lanjut, ia mendedahkan bahawa tweet itu datang daripada akaun yang dibuat akibat penggantungan akaun Twitter bekas Anthony Chia. Situasi ini menjadi peringatan tentang keperluan untuk mengeluarkan fatwa sebelum membuat kesimpulan di zaman media sosial dan berita yang tular.

Read Previous

Perikatan Nasional (PN) Umumkan Calon PRN Selangor 2023

Read Next

Lawatan Sulung Ketua Eksekutif HKSAR Ke Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.