The Malaysia Post

PDRM Akan Minta Bantuan Interpol Untuk Menemui Jocelyn Chia

Polis akan memohon bantuan Interpol untuk menemui Jocelyn Chia, seorang komedian stand-up yang telah mencetuskan kontroversi dengan kritikan terhadap Malaysia menggunakan platform di Amerika Syarikat. Menurut Bernama, Ketua Polis Negara, Acryl Sani Abdullah Sani mengumumkan bahawa permohonan akan dikemukakan kepada Interpol bagi mendapatkan maklumat mengenai identiti Chia dan lokasi terkini beliau.

Kritikan Mengejutkan: Jocelyn Chia Membuat Lawak Kontroversi Mengenai MH370

Dalam klip yang menjadi viral, Chia terdengar menggunakan kata-kata kesat untuk menghina Malaysia. Beliau juga membuat jenaka yang dipandang serius oleh netizen mengenai pesawat MH370 yang hilang. Pesawat Malaysia Airlines tersebut menghilang dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing pada 8 Mac 2014. Kesemua 227 penumpang dan 12 kru didakwa telah mati, tetapi nasib pesawat tersebut masih menjadi misteri.

Baca lagi | Ketua Penyiasat Kes MH370 Muncul Kongsi Misteri

Reaksi dari Singapura dan Malaysia

Menteri Luar Singapura, Dr Vivian Balakrishnan, telah meminta maaf atas kenyataan Chia dan menyifatkan kenyataan tersebut sebagai “menakutkan”. Kedutaan Besar Singapura di Malaysia, Vanu Gopala Menon, juga menyatakan bahawa Chia tidak lagi dianggap sebagai warganegara Singapura dan pandangannya tidak mewakili negara tersebut.

Sementara itu, CNN melaporkan bahawa Chia menyatakan klip pertunjukannya telah dipotong tanpa konteks yang sepatutnya, dan beliau telah menggunakan jenaka yang sama “lebih daripada seratus kali” tanpa sebarang isu pada masa lalu. Walaupun Chia tetap mempertahankan jenakanya, beliau menyatakan bahawa ia perlu didengar secara keseluruhan dan dalam suasana kelab komedi.

Baca lagi | Kontroversi lagi, Aliff Syukri Nyanyi Lagu Raya Pakai ‘Jumpsuit’

Reaksi Rakyat Malaysia dan Umno Youth

Video Chia yang berdurasi 89 saat telah dimuat naik ke salah satu akaun media sosialnya pada 6 Jun, dan jenakanya mengenai Malaysia sebagai sebuah negara membangun yang tertinggal telah menimbulkan reaksi daripada beberapa tokoh terkenal seperti Harith Iskander dan Datuk Lee Chong Wei. Intan Maizura Othaman, isteri anggota kru MH370 Mohd Hazrin Mohamed Hasnan, telah mengutuk Chia kerana jenakanya yang tidak sensitif dan tidak sopan mengenai penerbangan hilang Malaysia Airlines.

Sebagai tindak balas terhadap insiden ini, kira-kira 100 ahli Pemuda Umno telah berkumpul berhampiran dengan Kedutaan AS di Jalan Tun Razak pada 9 Jun untuk menyampaikan memorandum sebagai protes terhadap Jocelyn Chia. Kumpulan tersebut dipimpin oleh Ketua Pemuda Umno, Dr Muhamad Akmal Saleh.

Read Previous

Kim Pan-Gon, Jurulatih Pasukan Kebangsaan Utamakan Pragmatisme Untuk Menang Dalam Perlawanan Persahabatan

Read Next

10 Tempat Makan Best Di Melaka Paling Popular

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.