The Malaysia Post

Kim Pan-Gon, Jurulatih Pasukan Kebangsaan Utamakan Pragmatisme Untuk Menang Dalam Perlawanan Persahabatan

Jurulatih pasukan bola sepak kebangsaan, Kim Pan-gon, mengatakan pendekatan untuk memenangi perlawanan lebih penting daripada bermain dengan gaya permainan yang cantik menjelang perlawanan persahabatan mereka melawan Kepulauan Solomon di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin hari ini.

Menyesuaikan dengan Cabaran Sukses di Piala Asia

Dalam persediaan menyongsong cabaran sukar di Piala Asia di Qatar pada Januari depan, beliau berpendapat bahawa pemain-pemain perlu terbiasa dengan pelbagai cara untuk memenangi perlawanan, termasuk dalam situasi sukar, berhadapan dengan pasukan yang menggunakan taktik yang berbeza.

Baca lagi | Keputusan Liga Perdana: Manchester City tewaskan Chelsea 1-0

Pendekatan yang Berbeza dari Jangkaan

Jurulatih Korea Selatan itu menyatakan, sebagai sebab itu, gaya bermain pasukan ini mungkin berbeza daripada apa yang dijangkakan oleh para peminat dan media.

Fokus pada Kemenangan dengan Bijak

Jelasnya, mereka mempunyai matlamat yang jelas, terutamanya ketika menjelang Piala Asia. Semua lawan kami sangat kuat dan kami tidak boleh bermain dengan gaya yang cantik dan ‘menawan’ setiap perlawanan, tetapi kami perlu bijak dan efektif dalam mencari kemenangan, jadi pendekatan untuk memenangi adalah lebih penting,” kata Pan-gon.

Memenuhi Harapan Peminat dengan Ketangguhan di Padang Rumah

Ujarnya lagi, dia tahu ada yang mengharapkan untuk melihat mereka bermain dengan gaya yang cantik dan ‘menawan’, tetapi kadang-kadang mereka tidak boleh bermain begitu untuk melawan sebuah pasukan yang kuat. Kenyataan ini dikeluarkan ketika sidang media sebelum perlawanan persahabatan hari ini melawan Kepulauan Solomon di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, yang merupakan padang rumah Terengganu.

Baca lagi | Zlatan Ibrahimovic Umum Bersara Daripada Bola Sepak

Pertemuan Pertama dengan Kepulauan Solomon

Ini akan menjadi pertemuan pertama antara Malaysia yang menduduki tangga ke-138 di dunia dan Kepulauan Solomon (tangga ke-134).

Membina Budaya Menang di Padang Rumah

“Harapnya, kami dapat memberikan kemenangan yang didambakan kepada para peminat tetapi dalam bola sepak, kita tidak pernah tahu. Kami akan mencuba yang terbaik untuk terus menang di kandang kerana kami juga mahu menjadikan padang rumah kami sebagai benteng yang kukuh. Sesiapa yang datang ke sini, kami mahu mengalahkan mereka – ini adalah budaya pasukan yang ingin kami bina.”

Pilihan Tambahan dalam Serangan

Beliau juga menyatakan bahawa kepulangan penyerang Negeri Sembilan, Mohd Shahrel Fikri Md Fauzi, ke dalam skuad kebangsaan akan memberikan pilihan tambahan dalam serangan.

“Ini merupakan peluang baik bagi kami untuk mencuba kebolehan dan kemahiran pemain yang lain. Saya bersemangat kerana jika dia bermain dengan baik, mungkin kita akan mempunyai senjata yang lain,” katanya, sambil menambah hampir semua pemainnya dalam keadaan fit untuk bermain esok.

Kepercayaan Pemain dalam Taktik Jurulatih

Sementara itu, pemain pertahanan Matthew Davies percaya bahawa mereka boleh mengalahkan Kepulauan Solomon jika semua pemain bermain mengikut taktik yang telah dirancang oleh jurulatih.

Walau bagaimanapun, pemain Johor Darul Ta’zim yang berusia 28 tahun itu mengakui bahawa Kepulauan Solomon tidak boleh dianggap remeh.

Keyakinan dalam Menang Setiap Perlawanan

Jelas beliau, jika semua pemain mengikuti taktik yang disediakan, beliau rasa mereka pasti akan menang, tetapi yang lebih penting pada masa ini adalah proses. Pada masa yang sama, mereka juga tidak boleh meremehkan pasukan lawan.

“Saya rasa kami kini berada pada tahap di mana kami dijangka untuk memenangi setiap perlawanan,” katanya.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Dakwaan Annuar Musa Mengenai Dua Juta Ahli Umno Keluar Parti Tidak Berasas – Tok Mat

Read Next

PDRM Akan Minta Bantuan Interpol Untuk Menemui Jocelyn Chia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.