The Malaysia Post

Ketua Penyiasat Kes MH370 Muncul Kongsi Misteri

Sembilan tahun yang lalu pada hari ini, 239 orang menaiki penerbangan Malaysia Airlines (MAS) MH370, berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke Beijing, China. Tidak ada tanda-tanda menunjukkan bahawa itu akan menjadi kali terakhir mereka dilihat. Kira-kira 40 minit setelah berlepas, pesawat itu melengkung dari laluan asalnya dan transponder pesawat dimatikan. Apa yang berlaku kemudian telah didokumentasikan dengan baik.


Usaha untuk mencari pesawat menyebabkan pembentukan sekurang-kurangnya dua jawatankuasa – Penyiasatan Keselamatan ICAO Annex 13 Malaysia International Civil Aviation Organisation (ICAO) untuk MH370 dan pasukan tugas MH370 Jabatan Siasatan Jenayah (CID) polis. Antara mereka yang terlibat dalam operasi ini adalah Datuk Mohd Khalil Kader Mohd, yang merupakan Ketua Penyiasat Jenayah MH370.

Puas hati dengan prosedur siasatan, sedih dengan hasil


Khalil mengatakan bahawa penyiasatan ini merupakan salah satu penyiasatan yang paling terperinci yang pernah dia sertai dalam 40 tahun perkhidmatannya. Kumpulannya terdiri daripada pegawai penyiasat terbaik di seluruh negara, dan mereka diberikan kursus kilat tentang mekanisme kapal terbang. Penyiasatan mereka berpusat pada empat aspek utama – rampasan, sabotaj, masalah peribadi dan psikologi.

Baca lagi | Joe Biden Ada Kuasa Haramkan Tiktok


Fokus penyiasatan mereka tertumpu pada 12 komponen utama – untuk menentukan laluan penerbangan MH370, bahan api dan kesesuaian, kru teknikal (pilot dan co-pilot), 10 kru kabin, 227 penumpang, penumpang Iran dengan pasport yang dicuri, penyelenggaraan dan kru tanah, kargo, rakaman kamera litar tertutup (CCTV) dan saksi-saksi yang berkaitan.

Pilu, tiada jawapan dapat diberi


Khalil mengatakan bahawa walaupun dia berpuas hati bahawa mereka telah melakukan segala yang mereka boleh dalam penyiasatan, dia sedih mengingatkan bahawa kapal terbang tersebut serta kotak hitamnya masih hilang. Untuk kali pertama dalam sembilan tahun, Khalil yang kini bersara, menceritakan kisahnya tentang bagaimana pasukannya bekerja untuk mengungkap elemen jenayah yang mungkin terlibat dalam apa yang telah menjadi misteri penerbangan terbesar di dunia ini.

Baca lagi | Viral: Pemuda PAS Minta Polis Siasat Pengguna Twitter Hina HIMPIT


“Saya mengunjungi kubur ibu bapa saya di Seremban. Ketika di sana, seseorang datang mendekati saya, yang mana dia yang sedang melawat kubur sepupunya.
‘Dia mengatakan bahwa saya dikenalinya daripada surat kabar yang menyoroti peristiwa MH370

Dia memberitahu bahawa sahabat baiknya berada di dalam pesawat tersebut, lalu memohon kepada Khalil untuk memberikannya sedikit informasi berkenaan insiden pesawat tersebut


“Saya merasa sedih dan menangis. Saya mengajaknya berdoa agar pesawat itu ditemukan. Itulah satu-satunya harapan yang ada.


“Dengan sejumlah pengetahuan yang dimiliki manusia saat ini, tidak ada yang bisa kita lakukan lagi,” kata saya.


“Namun, kita masih boleh berharap dan mohon bantuan Tuhan untuk menemukan pesawat itu.”

Read Previous

Joe Biden Ada Kuasa Haramkan Tiktok

Read Next

Ummi Nazeera Bimbang Imej Wanita Berhijab Tercalar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.