The Malaysia Post

Viral: Pemuda PAS Minta Polis Siasat Pengguna Twitter Hina HIMPIT

KUALA LUMPUR: Pemuda PAS telah membuat satu laporan polis terhadap seorang pengguna Twitter yang telah mengaitkan parti tersebut dengan kumpulan pengganas Negara Islam atau ISIS.

Ketua Pemuda parti itu, Ahmad Fadhli Shaari berkata laporan polis itu telah dibuat di balai polis Selayang hari ini oleh aktivis Pemuda PAS Gombak, Mohamad Suffi Kamari.

Dalam kenyataannya lagi, Fadhli menegaskan bahawa PAS adalah parti sah di Malaysia, berdaftar di bawah Pendaftar Pertubuhan dan ditubuhkan berdasarkan undang-undang.

Katanya lagi, PAS tidak seharusnya dikaitkan dengan mana-mana gerakan pengganas, apalagi di peringkat antarabangsa.

Baca lagi | Syamsul Nafi Pernah Pukul Puteri Sarah

Pengguna Twitter yang dengan nama Pak Arman Amin, telah secara jelas menuduh PAS mempunyai hubungan dengan gerakan pengganas melalui tweet yang dimuat turun tersebut.

Perarakan HIMPIT disamakan dengan kebangkatan IS

Tweet itu diposkan pada 5 Mac oleh @armanamin330, dan membaca: “Baru baru ni PAS buat perarakan angkat pedang. Rupanya ia kebangkitan Islamic State oleh Daesh. Memang PAS ni celaka.”

Hal ini jelas memberi rasa kurang senang dalam kalangan ahli Parti Islam Se-Malaysia. Tweet menjadi viral dalam kalangan netizen apabila perarakan PAS yang telah diadakan dalam program Himpunan Pemuda Islam Terengganu (HIMPIT) pada bulan Februari yang lalu seolah-olah dianggap sebagai permainan oleh pengguna Twitter tersebut.

Baca lagi | Idea Cawangan Parti Politik dalam Kampus Ditentang Hebat

Ahmad Fadhli, yang juga Ahli Parlimen Pasir Mas, menggesa pihak polis untuk mengambil tindakan segera dengan menyiasat dan mendakwa pihak yang terlibat. Beliau juga menggambarkan tweet itu sebagai fitnah, dan mengatakan tweet seperti itu boleh mengancam hubungan harmoni antara kaum dan juga kebebasan demokrasi.

Istiqamah menyerang PAS

Berdasarkan sejarah Twitter juga, pengguna @armanamin330 merupakan individu yang sangat ‘istiqomah’ menyerang PAS dengan kata-kata kesat dalam tweet-tweet yang dimuat turun.

“Kami sokong demokrasi, tetapi jangan fitnah.”

“Pihak berkuasa pantas menyiasat TikToker yang berkempen untuk Perikatan Nasional, mengapa tidak (bertindak) terhadap individu yang jelas membuat tuduhan yang mengaitkan PAS dengan IS?” dia bertanya.

Dalam tweet susulan, pengguna tersebut juga mendakwa bahawa ramai ahli PAS menyokong Daesh. Pengguna tersebut masih belum memadamkan tweet tersebut

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Syamsul Nafi Pernah Pukul Puteri Sarah

Read Next

Joe Biden Ada Kuasa Haramkan Tiktok

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.