The Malaysia Post

Joe Biden Ada Kuasa Haramkan Tiktok

Kumpulan senator bipartisan Amerika Syarikat telah memperkenalkan undang-undang terbaru yang akan memberikan kuasa baru kepada pemerintahan Presiden Joe Biden untuk mengharamkan aplikasi video TikTok yang dimiliki oleh China dan teknologi lain yang dapat membawa risiko keselamatan. Tindakan ini disambut baik oleh White House.

Undang-undang ini dipanggil ‘Restricting the Emergence of Security Threats that Risk Information and Communications Technology (RESTRICT) Act’ dan diperkenalkan oleh Senator Mark Warner, seorang Demokrat dari Virginia serta Senator John Thune, seorang Republikan dari South Dakota dan disertai oleh 10 orang anggota kongres dari kedua-dua parti. Undang-undang ini yang tidak menyebut TikTok secara terperinci, akan memberikan kuasa kepada Jabatan Perdagangan untuk ‘menilai semula dan melarang beberapa transaksi antara orang di Amerika Syarikat dan musuh-musuh luar negeri’.

Haramkan TikTok jika perlu

Dalam sidang media pada hari Selasa, Warner mengatakan rang undang-undang ini akan memberikan ‘serangkaian alat mitigasi’ dan termasuk peluang untuk mengharamkan. Ia adalah satu proses yang tertakluk kepada undang-undang, berbanding dengan proses ad hoc semasa ini. Beliau menekankan bahawa undang-undang ini, jika diluluskan, tidak akan membenarkan tindakan terhadap pengguna individu. Rang undang-undang ini mengemaskini kuasa yang diberikan kepada Jabatan Perdagangan melalui satu arahan eksekutif yang dikeluarkan oleh bekas Presiden Donald Trump yang mengurus ancaman kepada teknologi maklumat dan komunikasi, berbeza dengan cadangan lain yang memberi tumpuan kepada kuasa presiden.

Baca lagi | Viral: Pemuda PAS Minta Polis Siasat Pengguna Twitter Hina HIMPIT

Rang undang-undang ini juga akan memerlukan setiausaha perdagangan untuk mempertimbangkan ancaman yang dikenal pasti oleh entiti kerajaan lain dan menjelaskan kepada orang ramai mengapa transaksi yang ditolak atau dikurangkan membawa risiko keselamatan nasional.

“Kita telah mengambil pendekatan Whac-A-Mole ini terhadap teknologi yang berpusat di luar negara selama bertahun-tahun,” kata Warner dalam temu bual dengan CNBC semalam. Rang undang-undang ini yang dikatakan oleh Warner telah dihasilkan selepas berunding dengan White House perlu diluluskan oleh Dewan yang dikawal oleh Republican dan Senat di mana Demokrat mempunyai majoriti. Dewan belum mempunyai versi undang-undang ini.

Ahli Keselamatan Negara, Jake Sullivan menyambut baik rang undang-undang Senat dan mengatakan ia akan memberikan ‘kerangka sistemik untuk menangani ancaman yang berasaskan teknologi terhadap keselamatan dan keselamatan rakyat Amerika’. Beliau berkata, “Kami berharap untuk terus bekerja dengan kedua-dua parti Demokrat dan Republikan mengenai rang undang-undang ini dan menggesa Kongres untuk bertindak cepat untuk menghantar ia ke meja Presiden.”

TikTok suatu ancaman kepada negara

TikTok – yang mempunyai lebih daripada 100 juta pengguna Amerika Syarikat telah menjadi sasaran kritikan atas kebimbangan bahawa kandungannya boleh dimanipulasi untuk mempromosikan naratif negara Cina dan data pengguna boleh berada di tangan kerajaan Cina. Ketua Pegawai Eksekutif TikTok, Chew Shou Zi, dijadualkan untuk memberi keterangan di hadapan Kongres pada 23 Mac mengenai hubungannya dengan Parti Komunis Cina. Syarikat itu juga sedang menjalani semakan oleh Jawatankuasa Pelaburan Asing di Amerika Syarikat (CFIUS), badan antarabangsa yang menyiasat implikasi keselamatan negara terhadap pelaburan asing yang dicadangkan.

Baca lagi | Syamsul Nafi Pernah Pukul Puteri Sarah

Dalam kenyataan semalam, seorang wakil dari TikTok mengatakan bahawa pentadbiran Biden tidak memerlukan kuasa tambahan daripada Kongres untuk mengatasi kebimbangan keselamatan negara mengenai TikTok; ia boleh meluluskan perjanjian yang dirundingkan dengan CFIUS selama dua tahun yang telah diulas selama enam bulan terakhir. Syarikat itu mengatakan larangan aplikasi tersebut akan menjadi ‘larangan eksport budaya dan nilai Amerika ke bilion orang yang menggunakan perkhidmatan kami di seluruh dunia’, sementara Kesatuan Kebajikan Sivil Amerika mengatakan minggu lalu bahawa tindakan sedemikian akan melanggar Amandemen Pertama, yang melindungi kebebasan bersuara.

Untuk meredakan kebimbangan regulator mengenai penempatan data, TikTok telah bekerja untuk memindahkan maklumat pengguna Amerika Syarikat kepada servis yang dikawal oleh raksasa pangkalan data Amerika Oracle sebagai sebahagian daripada usaha yang lebih besar yang dipanggil Projek Texas. Rancangan itu mencipta anak syarikat baru AS yang dikawal oleh CFIUS yang dipanggil Keselamatan Data AS untuk mengendalikan operasi sensitif seperti moderasi kandungan dan akses kepada data rakyat Amerika Syarikat.

TikTok sudah diharamkan daripada peranti rasmi

Kerajaan persekutuan Amerika Syarikat, lebih daripada 30 negeri di Amerika Syarikat dan kerajaan asing termasuk EU telah melarang TikTok daripada peranti atau rangkaian rasmi mereka. “Ia merupakan satu-satu keputusan bahawa pegawai kerajaan atau sesiapa dalam kedudukan sensitif … tidak sepatutnya mempunyai TikTok di peranti mereka,” kata Wakil Jim Himes, anggota tertinggi Demokrat dalam jawatankuasa Perisikan Rumah, pada Selasa. “Namun, saya tidak bersetuju bahawa kerajaan Amerika Syarikat harus memberitahu semua warga Amerika – lebih daripada 300 juta orang Amerika – bahawa mereka tidak boleh menggunakan platform media tertentu.”

Minggu lalu, Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negeri Dalam negeri mengundi sepanjang parti untuk memajukan undang-undang yang disponsor oleh Wakil Rakyat Michael McCaul, Republican Texas dan pengerusi jawatankuasa, untuk membenarkan Biden menghalang “data peribadi yang sensitif” daripada pergi ke entiti yang dikawal oleh Cina. Undang-undang itu mengubahsuai Berman Amendment 1988, yang membenarkan pengimportan “bahan maklumat” dari negara-negara yang bermusuhan dengan Amerika Syarikat. Ahli Demokrat menentang rancangan undang-undang McCaul kerana dianggap terlalu meluas dan mengatakan Kongres tidak sepatutnya berlari lebih cepat daripada kajian CFIUS.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Viral: Pemuda PAS Minta Polis Siasat Pengguna Twitter Hina HIMPIT

Read Next

Ketua Penyiasat Kes MH370 Muncul Kongsi Misteri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.