The Malaysia Post

Lawatan Sulung Ketua Eksekutif HKSAR Ke Malaysia

Ketua Eksekutif Wilayah Pentadbiran Khas Hong Kong (HKSAR), John Lee Ka-Chiu, telah memulakan lawatan sulung selama tiga hari ke Malaysia pada hari ini. Lawatan berprestij tersebut turut melibatkan rombongan pegawai kanan HKSAR, yang merangkumi wakil daripada pelbagai sektor termasuk perindustrian dan komersial, perdagangan, inovasi, teknologi, serta pengangkutan dan logistik.

Wisma Putra mengeluarkan kenyataan rasmi mengenai lawatan ini, menjelaskan bahawa salah satu agenda utama adalah kunjungan hormat kepada Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Menerusi pertemuan tersebut, diharapkan terdapat pertukaran pandangan mengenai perkembangan semasa kerjasama dua hala serta langkah-langkah ke hadapan, terutamanya dalam bidang perdagangan, ekonomi, inovasi, teknologi, dan rakyat ke rakyat.

Peningkatan Hubungan Dagangan antara Malaysia dan HKSAR

Forum perniagaan Malaysia-Hong Kong juga akan menjadi acara penting dalam lawatan ini, di mana John Lee akan turut hadir dan menyaksikan pemeteraian beberapa memorandum persefahaman (MoU) antara entiti perniagaan dari kedua-dua belah pihak.

Baca lagi | Kewangan Terjejas: Penduduk di Singapura, Hong Kong, dan Malaysia Memerlukan Bantuan Kewangan

Menurut sumber, Malaysia dan HKSAR mempunyai hubungan dagangan yang kukuh, dengan HKSAR menjadi salah satu rakan dagang utama Malaysia dan rakan dagangan kesembilan terbesar Malaysia pada tahun 2022. Jumlah dagangan antara kedua-dua negara ini mencatatkan nilai sebanyak RM113.20 bilion (AS$25.69 bilion), menunjukkan peningkatan sebanyak 20 peratus berbanding tahun 2021. Selain itu, Malaysia telah mencatatkan lebihan dagangan bernilai RM78 bilion (AS$17.66 bilion) dalam hubungan dagangan ini.

Harapan Pembaharuan dan Perluasan Kerjasama Ekonomi dan Perdagangan

Sebagai Ketua Eksekutif HKSAR, John Lee Ka-Chiu dijangka memberikan tumpuan kepada pembaharuan dan perluasan kerjasama dengan Malaysia dalam pelbagai aspek ekonomi dan perdagangan. Perkongsian antara HKSAR dan Malaysia diharapkan dapat memberi manfaat kepada kedua-dua pihak dan terus meningkatkan hubungan dua hala.

Baca lagi | China Berdepan Krisis Ekonomi Disebabkan Polisi Satu Anak

Peluang Baru untuk Pelaburan dan Pertukaran Teknologi

Lawatan sulung Ketua Eksekutif HKSAR ke Malaysia ini menandakan tahap kepentingan yang tinggi terhadap hubungan dua hala antara kedua-dua wilayah ini dan diharapkan akan membuka peluang baru untuk pelaburan dan pertukaran teknologi serta peningkatan perniagaan antara Malaysia dan HKSAR.

Read Previous

Viral Tweet Jocelyn Chia Dibuang Keluarga

Read Next

Majlis Perbandaran Sepang: Hanya Artis Tempatan Sahaja Dibenarkan Selepas Kontroversi The 1975

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.