The Malaysia Post

Majlis Perbandaran Sepang: Hanya Artis Tempatan Sahaja Dibenarkan Selepas Kontroversi The 1975

Keputusan Majlis Perbandaran Sepang (MP Sepang) memutuskan untuk hanya membenarkan artis tempatan menyertai acara akan datang ini diambil selepas vokalis The 1975, Matt Healy, mencetuskan kontroversi dengan mengkritik undang-undang LGBT Malaysia dan mencium rakan seskuad lelakinya di atas pentas semasa persembahan di Litar Antarabangsa Sepang.

Insiden dan Kontroversi The 1975

Pada 21 Julai, Matt Healy, vokalis The 1975 mencetuskan kontroversi dengan mengkritik undang-undang LGBT Malaysia dan mencium pemain gitar lelaki semasa persembahan di Litar Antarabangsa Sepang.

Baca lagi | Foto Berpegangan Tangan Cetus Spekulasi Taylor Swift, Matty Healy Bercinta

Keputusan MP Sepang

Majlis Perbandaran Sepang memutuskan hanya artis tempatan dibenarkan menyertai acara akan datang. Walau bagaimanapun, jika penganjur acara itu ingin membatalkan keputusan ini, mereka boleh mengemukakan rayuan kepada pihak berkuasa yang lebih tinggi untuk pertimbangan selanjutnya.

Keperluan Khas Artis Antarabangsa

Jika pencadang ingin melibatkan artis antarabangsa, mereka perlu memohon permit daripada Agensi Pusat Penyertaan dan Persembahan Artis Asing (Puspal). Selepas mendapat kelulusan daripada Puspal, MPSepang akan menentukan lokasi dan syarat tambahan yang perlu dipatuhi oleh artis termasuk tingkah laku dan tingkah laku yang mematuhi undang-undang yang dikenakan. Sebarang pelanggaran akan mengakibatkan tindakan tegas termasuk pembatalan acara serta tindakan berkanun jika perlu.

Akibat Pelanggaran

Sebarang pelanggaran yang berlaku semasa acara akan mengakibatkan tindakan berkanun serta kesan hitam terhadap individu, syarikat atau entiti yang terlibat.

Baca lagi | Matty Healy Dari Kumpulan The 1975 Sindir Kerajaan Malaysia

Kesimpulan

MP Sepang telah membuat keputusan untuk membenarkan hanya artis tempatan menyertai acara akan datang, berikutan insiden kontroversi yang melibatkan kumpulan muzik The 1975. Keputusan ini memberi penekanan kepada pematuhan undang-undang dan kelakuan artis semasa acara itu.

Setiap penganjur yang ingin menjemput mana-mana artis antarabangsa untuk hadir membuat persembahan di majlis yang dianjurkan oleh mereka perlu mematuhi peraturan dan setiap prosedur dan syarat Puspal yang telah pun ditetapkan oleh MP Sepang bagi memastikan upacara acara tersebut dapat berjalan lancar tanpa sebarang kontroversi atau terlibat dengan isu undang-undang yang terdapat di Malaysia.

Read Previous

Lawatan Sulung Ketua Eksekutif HKSAR Ke Malaysia

Read Next

e-Tunai RM100: 7 Perkara Penting Mengenai Inisiatif Terbaharu Bantuan Rakyat Oleh Kerajaan Perpaduan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.