The Malaysia Post

e-Tunai RM100: 7 Perkara Penting Mengenai Inisiatif Terbaharu Bantuan Rakyat Oleh Kerajaan Perpaduan

Kerajaan Malaysia hari ini telah memperkenalkan pelbagai inisiatif dan bantuan kewangan, dengan harapan ia dapat memberi impak positif kepada kehidupan rakyat dan mendorong pertumbuhan ekonomi secara menyeluruh. Melalui program ini juga, ia turut memperkuatkan rakyat Malaysia agar dapat mencapai kehidupan yang lebih baik dan sejahtera, serta menyokong pembangunan negara secara keseluruhan.

Berikut merupakan beberapa fakta mengenai bantuan terbaru yang diumumkan kerajaan iaitu:

#1. Inisiatif Terbaharu

Kerajaan Malaysia mengumumkan inisiatif terbaharu yang bernama “Ekonomi Madani: Memperkasa Rakyat” untuk memberikan manfaat kepada rakyat B40 dan M40 serta penjawat awam.

#2. e-Tunai RM100

Pemberian kredit e-tunai dengan jumlah sebanyak RM100 kepada semua rakyat dewasa yang berpendapatan RM100,000 setahun dan ke bawah.

Baca lagi | Penggunaan e-dompet di Malaysia meningkat sepanjang tempoh penularan COVID-19

#3. Bantuan Khas RM300

Selain kredit e-tunai, kerajaan juga memberikan bantuan khas sebesar RM300 kepada penjawat awam gred 56 dan ke bawah, termasuk lantikan kontrak dan pesara.

#4. Sasaran Penerima Manfaat

Program ini bertujuan untuk membantu golongan B40 dan M40, termasuk lebih dari 10 juta rakyat Malaysia dengan pendapatan rendah dalam julat RM100,000 setahun dan ke bawah.

#5. Dana yang Diperuntukkan

Kerajaan telah menyediakan dana sebanyak RM1 bilion untuk melaksanakan program kredit e-tunai RM100 dan bantuan khas RM300.

#6. Tujuan Pemberian Bantuan

Kredit e-tunai RM100 bertujuan untuk meringankan beban kewangan yang dialami oleh semua rakyat Malaysia yang berpendapatan rendah, sementara bantuan khas RM300 ditujukan sebagai penghargaan kepada penjawat awam yang berkhidmat dengan tekun untuk negara dan untuk merangsang semangat kerja mereka.

Baca lagi | Program e-Tunai Belia Rahmah Dan Syarat Pendaftaran 2023

#7. Fokus Program

Program “Ekonomi Madani: Memperkasa Rakyat” menandakan keutamaan kerajaan dalam meningkatkan taraf hidup rakyat Malaysia, terutamanya golongan B40 dan M40, dan mendorong pertumbuhan ekonomi secara menyeluruh.

Program yang telah direncanakan oleh Kerajaan Malaysia ini diharapkan dapat memberikan impak yang positif kepada kehidupan rakyat Malaysia keseluruhannya dan menyokong semua usaha dalam pembangunan negara serta meningkatkan taraf hidup masyarakat secara keseluruhan.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Majlis Perbandaran Sepang: Hanya Artis Tempatan Sahaja Dibenarkan Selepas Kontroversi The 1975

Read Next

Keputusan Calon PRN Pulau Pinang: DAP Alami Krisis Dalaman

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.