The Malaysia Post

Keputusan Calon PRN Pulau Pinang: DAP Alami Krisis Dalaman

Pengumuman calon yang bertanding di PRN Pulau Pinang tempoh hari telah mencetus pergaduhan dalam parti DAP dan menjadi satu cabaran besar bagi kepimpinan parti negeri. Dalam pilihan raya negeri terkini, DAP Pulau Pinang berada di bawah tekanan daripada “pihak luar” yang telah menyebabkan beberapa calon tidak dipilih dalam pilihan raya.

Keputusan ini telah menyebabkan pergaduhan dan kritikan terhadap proses pemilihan calon dalam parti. Ahli-ahli yang tidak dipilih merasa kesal dengan keputusan tersebut dan ada di antara mereka yang telah meletak jawatan atau mengancam untuk bertanding sebagai calon Bebas.

Krisis Kuasa dalam DAP Pulau Pinang

Bekas ahli-ahli DAP yang telah meletak jawatan mendakwa terdapat pergaduhan kuasa dalam parti. Mereka menuduh adanya “kaisar” dalam parti yang membuat keputusan tentang calon-calon pilihan raya.

Terbaru, dengan tagline iaitu “Selamatkan Pulau Pinang daripada Lim Guan Eng”, David Marshel, yang merupakan bekas ahli majlis bandaran Seberang Prai dengan tempoh perkhidmatan selama 10 tahun, mengumumkan bahawa beliau akan bertanding sebagai calon Bebas.

Baca lagi | Setiausaha Agung DAP Ramal Kerajaan Perpaduan Pertahan Tiga Negeri Pada PRN

Pergaduhan kuasa ini turut melibatkan cadangan untuk meminda perlembagaan negeri untuk membenarkan Lim Guan Eng, pengerusi parti kebangsaan, menjadi ketua menteri lagi, walaupun telah melepasi batas dua penggal.

Respons Pihak Kepimpinan Parti

Naib Pengerusi parti negeri, Zairil Khir Johari, cuba meredakan keadaan dengan menegaskan bahawa proses pemilihan calon dalam parti adalah teratur dan telah diikuti dengan teliti.

Beliau mengingatkan bahawa sebarang rungutan dalaman harus diselesaikan secara dalaman dan memperingatkan ahli-ahli yang tidak dipilih agar tidak mencaci parti atau pemimpin parti di hadapan umum.

Chow Kon Yeow, yang merupakan pengerusi parti negeri, menekankan bahawa senarai calon dikendalikan oleh Jawatankuasa Pemilihan Calon yang terdiri daripada Jawatankuasa Pusat Eksekutif.

Panggilan untuk Bersatu Padu

Walaupun pertentangan dan pergaduhan dalaman berlaku, Lim Guan Eng, pada hari Selasa lalu, telah mendesak mereka yang tidak dipilih untuk bersatu padu demi Pulau Pinang.

Beliau menyatakan bahawa kepemimpinan parti berusaha mencari campuran calon “kekalan dan pembaharuan” untuk menghadapi cabaran masa depan.

Baca lagi | PAS Kedah: Serangan Politik Terhadap Sanusi Akan Kembali Melanda PH-BN

Kesimpulan

Pertentangan dalam Parti DAP Pulau Pinang semakin mendalam akibat daripada beberapa calon yang tidak dipilih dalam pilihan raya negeri terkini. Isu pergaduhan kuasa dan kekecewaan ahli-ahli yang tidak dipilih telah menyebabkan ketegangan dalaman dalam parti.

Namun, kepimpinan parti berusaha meredakan situasi dan menyeru untuk bersatu padu demi Pulau Pinang. Keputusan tentang bagaimana perkembangan selanjutnya masih menjadi tanda tanya dan akan terus dipantau oleh para pemerhati politik.

Read Previous

e-Tunai RM100: 7 Perkara Penting Mengenai Inisiatif Terbaharu Bantuan Rakyat Oleh Kerajaan Perpaduan

Read Next

Kejayaan Jurulatih TikTok Malaysia Sufina Jadi Inspirasi Netizen

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.