The Malaysia Post

Setiausaha Agung DAP Ramal Kerajaan Perpaduan Pertahan Tiga Negeri Pada PRN

KUALA LUMPUR, 19 Julai 2023 – Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke, meramalkan bahawa kerajaan perpaduan Pakatan Harapan-Barisan Nasional (PH-BN) berpotensi untuk mengekalkan tiga negeri yang telah dimenangi sebelum ini, iaitu Selangor, Pulau Pinang, dan Negeri Sembilan dalam pilihan raya enam negeri yang akan datang.

Usaha PH-BN Merebut Negeri dari Perikatan Nasional

Beliau memberitahu Sin Chew Daily bahawa aliansi ini akan berusaha untuk merebut satu lagi negeri daripada Perikatan Nasional (PN) dalam pilihan raya pada 12 Ogos ini, walaupun beliau mengakui bahawa usaha ini tidak akan mudah.

Sasaran Realistik Berdasarkan Kajian Selidik

Dalam temubual dengan akhbar Cina tersebut pada hari Isnin, Loke menyatakan bahawa ramalannya mengenai kerajaan perpaduan yang akan mengekalkan tiga negeri yang dimenangi oleh PH dalam Pilihan Raya 2018 adalah sasaran yang realistik dan boleh dicapai, berdasarkan pelbagai kaji selidik.

Harapan Mengekalkan Negeri Utama

“Berdasarkan situasi semasa, skenario kerajaan perpaduan dan PN 3:3 adalah hasil yang paling mungkin. Kita berharap setidak-tidaknya dapat mengekalkan tiga negeri iaitu Pulau Pinang, Selangor, dan Negeri Sembilan,” katanya.

Baca lagi | STAR, Parti Bersatu Sabah (PBS) Bekerjasama Dalam Pilihan Raya Negeri Ke-17 – Jeffrey Kitingan

Peluang Menang Lebih Besar untuk Tiga Negeri Lain

Beliau juga menyatakan bahawa tidak mustahil bagi PH-BN untuk mencapai keputusan 4:2 dan memenangi salah satu daripada tiga negeri – Kedah, Kelantan, dan Terengganu – yang kini dikuasai oleh PN.

Tekanan ke atas PAS di Kelantan

Loke mengakui bahawa PAS berhadapan dengan tekanan di Kelantan kerana parti Islam itu belum menyelesaikan banyak isu bagi penduduk di sana walaupun telah memerintah negeri tersebut selama lebih dari 30 tahun. Beliau juga percaya bahawa PAS akan menggunakan isu agama untuk mempertahankan Kelantan dalam pilihan raya negeri.

Komposisi Kerajaan Perpaduan Persekutuan

Kerajaan perpaduan persekutuan kini terdiri daripada PH – di mana DAP adalah sebuah parti komponen – BN, dan pakatan pemerintah di Sarawak dan Sabah. Walau bagaimanapun, hanya PH dan BN yang bertanding dalam pilihan raya 12 Ogos ini untuk enam negeri di Semenanjung Malaysia.

Strategi DAP untuk Mengekalkan Kerusi Negeri

Loke menyatakan bahawa DAP akan berusaha untuk mempertahankan kerusi negeri semasa untuk membantu sekutu-sekutunya membentuk kerajaan negeri, dan beliau menekankan bahawa parti itu mempunyai 19 kerusi di Pulau Pinang dan tidak boleh lengah di Negeri Sembilan di mana terdapat beberapa kerusi campuran.

Baca lagi | MCA, MIC Tidak Bertanding Dalam Pilihan Raya Negeri, Fokus Bantu Calon BN Menang

Cabaran di Negeri Sembilan dan Selangor

Mengenai Selangor, Loke berkata bahawa tidak ada kerusi negeri di sini yang pemilih Melayu membentuk 90 peratus daripada pengundi, malah banyak kerusi mempunyai 60 peratus pengundi Melayu. Beliau menambah bahawa DAP akan dapat memastikan 40 peratus undi bukan Melayu menyokong kerajaan perpaduan jika menggunakan pengaruhnya.

Pentingnya Kemenangan di Selangor

Loke menyatakan bahawa kemenangan di Selangor akan menjadi penting untuk memberikan kestabilan kepada kerajaan perpaduan dan memastikan PN tidak membahayakan dalam beberapa tahun akan datang. Namun, beliau juga memberi amaran bahawa kerajaan perpaduan tidak boleh meremehkan saingan dalam pilihan raya negeri Selangor.

Peranan Pengundi Melayu dalam Medan Pertempuran

Katanya, walaupun medan pertempuran pilihan raya negeri terutama di kerusi Melayu, tetapi kita tidak boleh meremehkannya, kerana kita juga mempunyai banyak kerusi campuran, terutamanya di Selangor dan Negeri Sembilan, jadi perasaan pengundi Melayu sangat penting bagi kita.

Read Previous

Pearly-Thinaah Mara Pusingan Kedua Kejohanan Badminton Terbuka Korea

Read Next

Sepuluh Terselamat, Bot Terbakar Di Teluk Tokyo, Jepun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.