The Malaysia Post

Suzuki dalam perbincangan untuk berhenti MotoGP pada 2022, kata syarikat

MotoGP

Credits: motorsport

Suzuki hari ini mengumumkan mereka mahu berhenti MotoGP dan sedang mengadakan perbincangan dengan penganjur kejuaraan Dorna berhubung pemecahan kontrak mereka.

“Suzuki Motor Corporation sedang berbincang dengan Dorna berhubung kemungkinan menamatkan penyertaannya dalam MotoGP pada penghujung 2022,” kata Suzuki dalam satu kenyataan.

“Malangnya, keadaan ekonomi (sic) semasa dan keperluan untuk menumpukan usahanya pada perubahan besar yang dihadapi dunia Automotif pada tahun-tahun ini, memaksa Suzuki mengalihkan kos dan sumber manusia untuk membangunkan teknologi baharu.”

Hanya minggu lepas Dorna berkata Suzuki terpaksa berpegang pada kontrak mereka – yang berlangsung hingga 2026 – apabila khabar angin mula-mula muncul bahawa pengeluar Jepun itu mahu menarik diri.

Sekiranya perbincangan itu berjaya, ia akan menjadi kali kedua Suzuki berhenti daripada persaingan elit itu.

Suzuki meninggalkan MotoGP pada penghujung 2011, sebelum kembali pada 2015.

Dalam era 500cc, Barry Sheene, Marco Lucchinelli, Franco Uncini, Kevin Schwantz dan Kenny Roberts Jr memenangi gelaran dunia menunggang Suzukis.

Sejak syarikat itu kembali pada 2015, mereka telah memenangi satu gelaran pelumba pada 2020 apabila Joan Mir mendahului kedudukan dengan rakan sepasukan Alex Rins di tempat ketiga.

Rins berada di tempat keempat dalam kedudukan musim ini dengan Mir di tempat keenam menuju ke perlumbaan Perancis hujung minggu ini.

Laman web pakar Motorsports.com minggu lalu, yang memecahkan cerita itu, berkata Mir mungkin akan menyertai Honda untuk menggantikan Pol Espargaro.

Walaupun mereka memenangi kejuaraan pasukan pada 2020, Suzuki bergelut dalam kedudukan pengeluar berasingan kerana, tidak seperti Ducati, Yamaha, Honda dan KTM, mereka tidak mempunyai pasukan satelit.

Dalam format semasa, terdapat 24 basikal pada grid permulaan dalam setiap perlumbaan, walaupun penyertaan wildcard meningkat kepada 25 dalam dua perlumbaan terakhir.

Ducati mempunyai lapan motosikal di grid musim ini. Suzuki dan Aprilia adalah satu-satunya pengeluar dengan hanya dua motosikal di grid permulaan.

Baca Lagi | Suzuki dalam perbincangan untuk berhenti MotoGP pada 2022, kata syarikat

Format 24-basikal ditetapkan sehingga 2026, apabila kontrak semasa antara Persekutuan Motosikal Antarabangsa, Dorna dan Persatuan Pasukan Lumba Antarabangsa, yang mewakili enam pengeluar, tamat.

Read Previous

Ismail Sabri meramalkan pelaburan asing berkembang di Malaysia selepas lawatan AS

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here