The Malaysia Post

Parti Move Forward Thailand Bina Kerajaan Gabungan Dengan Tujuh Parti Lain

Parti Move Forward yang progresif di Thailand telah menandatangani perjanjian koalisi dengan tujuh parti lain, dengan janji untuk menyusun sebuah perlembagaan baru, mengakhiri monopoli, dan mengizinkan perkahwinan sejenis jika mereka dibenarkan membentuk kerajaan.

Namun, perjanjian tersebut tidak menyebut proposal yang kontroversi untuk mengubah undang-undang penghinaan diraja.

Terdapat 23 Poin Dalam Perjanjian

Perjanjian 23 poin tersebut, yang diumumkan pada hari Isnin, merangkumi rancangan dasar dan keutamaan koalisi tersebut dalam usaha mendapatkan sokongan daripada ahli-ahli parlimen untuk membentuk sebuah kerajaan selepas sembilan tahun pemerintahan konservatif yang disokong oleh tentera.

Parti Move Forward, bersama dengan Pheu Thai, sebuah parti populis yang berkaitan dengan bekas Perdana Menteri Thaksin Shinawatra, mendominasi pilihan raya minggu lalu sebagai penolakan keras terhadap parti-parti yang pro-rajalist yang dikuasai oleh tentera selepas kudeta pada tahun 2014.

Baca lagi | Pilihan Raya Umum Thailand Segera Dimulai

Kejatuhan Kerajaan Dikuasai Tentera Merupakan Momen Bersejarah

“Perceraian ini adalah satu lagi momen bersejarah yang menunjukkan bahawa kita boleh menukar kerajaan secara aman kepada demokrasi,” kata ketua Parti Move Forward, Pita Limjaroenrat, yang ingin menjadi perdana menteri Thailand seterusnya.

Memorandum Persefahaman ini dibuat bertujuan untuk mengumpulkan agenda yang semua pihak bersetuju dan bersedia untuk dilaksanakan dalam kerajaan dan parlimen kelak.

Penandatanganan ini berlangsung pada ulang tahun ke-sembilan kudeta tentera yang membawa ketua tentera, Prayuth Chan-ocha, berkuasa.

Baca lagi | India Bakal Atasi China Bagi Populasi Penduduk Yang Paling Ramai Dunia

Kemenangan Parti Move Forward Kejutkan Pilihan Raya

Parti Move Forward merupakan pemenang mengejutkan dalam pilihan raya pada 14 Mei lalu, dengan mendapat jumlah kerusi parlimen terbanyak dengan sokongan pengundi muda yang bersemangat dengan agenda parti tersebut yang berlawanan dengan kepentingan perniagaan konservatif dan institusi, termasuk rancangan untuk meminda undang-undang penghinaan diraja yang menghukum penghinaan diraja dengan hukuman penjara sehingga 15 tahun.

Pengkritik undang-undang tersebut mengatakan bahawa kerajaan Prayuth menggunakannya untuk meredakan perbezaan pendapat.

Namun, anggota-anggota aliansi Parti Move Forward telah menyatakan keraguan mereka, dan perjanjian pada hari Isnin tidak termasuk proposal untuk mereformasi undang-undang tersebut.

Sebaliknya, perjanjian tersebut mengesahkan “status negara sebagai demokrasi di bawah rangkaian beraja berperlembagaan, dan status tidak boleh diingkari raja”.

Read Previous

Kerajaan Boleh Pinda Undang-Undang Penggunaan Kalimah Allah Dalam Tempoh 24 Jam

Read Next

Zahid Perlu Pilih DAP Jika Mahu Menang Pilihan Raya – Kata Penganalis

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.