The Malaysia Post

Pilihan Raya Umum Thailand Segera Dimulai

BANGKOK, Thailand – Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum Thailand akan diadakan pada 14 Mei, dengan pengundian awal dijadual pada 7 Mei. Pendaftaran calon akan bermula pada 3 hingga 7 April, manakala penamaan calon “party-list” akan dijalankan dari 4 hingga 7 April.

Lebih daripada 52 juta rakyat Thailand layak mengundi pada pilihan raya kali ini. Pilihan raya umum terakhir diadakan pada 24 Mac 2019.

Bajet sebanyak 5.95 bilion baht telah diluluskan oleh kabinet pada awal tahun ini untuk mengadakan pilihan raya umum kali ini. Walau bagaimanapun, tindakan itu telah ditegaskan sebagai tindakan yang membazir oleh beberapa pihak.

Prayuth Chan-ocha akan bertanding lagi

Perdana Menteri Thailand, Prayuth Chan-ocha, yang berusia 68 tahun, akan bertanding dalam pilihan raya umum akan datang, walaupun had lapan tahun sebagai perdana menteri berakhir pada tahun 2025. Menurut perlembagaan 2017, seorang perdana menteri hanya boleh berkhidmat selama lapan tahun.

Baca lagi | Syamsul Yusof Failkan Tuntutan Nusyuz

Prayuth akan bertanding di bawah parti baharu – United Thai Nation Party sebagai calon perdana menteri. Kajian daripada Institut Pentadbiran Pembangunan Negara (NIDA) menunjukkan sokongan Paetongtarn Shinawatra dari Parti Pheu Thai melonjak 10 mata kepada 38.2 peratus dan Pita Limjaroenrat dari Parti Move Forward di tempat kedua dengan 15.75 peratus, manakala Prayuth mendapat 15.65 peratus.

Namun begitu, anak bongsu bekas Perdana Menteri Thaksin Shinawatra, Yang Mulia Puteri Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi, yang sebelum ini telah dipertimbangkan untuk mengambil bahagian dalam pilihan raya umum ini, tidak dilihat sebagai calon yang mungkin oleh penganalisis politik.

Pilihan raya umum kali ini dijangka akan menjadi pilihan raya yang sangat kompetitif. Parti-parti politik di Thailand sedang berusaha untuk mengumpulkan lebih banyak undi untuk menang dalam pilihan raya ini.

Ujian kepercayaan

Selain itu, pilihan raya ini juga akan menjadi ujian kepercayaan rakyat terhadap kepimpinan Prayuth Chan-ocha yang dikenali sebagai bekas jeneral tentera yang menjalankan Rampasan Kuasa 2014 dan kemudian dilantik sebagai perdana menteri oleh Parlimen yang dikuasai tentera.

Walau bagaimanapun, beberapa pihak masih mempertikaikan keabsahan pilihan raya umum kali ini kerana keadaan politik dan demokrasi di Thailand yang masih belum stabil.

Baca lagi | Penubuhan 10 Jawatankuasa Pilihan Khas Baharu Diluluskan

Sekiranya pilihan raya kali ini dapat dijalankan dengan telus dan adil, ia akan menjadi langkah yang baik bagi Thailand dalam memperkuatkan demokrasi dan menjaga kestabilan politik negara. Keputusan pilihan raya umum Thailand akan menjadi titik tolak penting bagi negara itu dan kawasan Asia Tenggara secara keseluruhannya.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Syamsul Yusof Failkan Tuntutan Nusyuz

Read Next

Tiada Masalah Dengan Kunjungan ke Rumah Ibadah – ABIM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.