The Malaysia Post

Kerajaan Boleh Pinda Undang-Undang Penggunaan Kalimah Allah Dalam Tempoh 24 Jam

KUALA LUMPUR: Kerajaan Malaysia perlu segera tunaikan janji untuk meminda undang-undang bagi memastikan penggunaan kalimah “Allah” hanya boleh dilakukan oleh orang Islam di Semenanjung Malaysia, sementara memberikan kelonggaran kepada orang bukan Islam di Sabah dan Sarawak.

Pernyataan ini disampaikan oleh seorang peguam terkenal, Mohamed Haniff Khatri Abdulla, yang menyatakan bahawa kerajaan tidak boleh melengah-lengahkan perkara ini setelah Perdana Menteri Anwar Ibrahim mengumumkannya semasa persidangan Dewan Rakyat semalam.

Muat Naik Kenyataan Di Facebook

Dalam video yang dimuat naik di akaun Facebook-nya, Haniff menyatakan bahawa adalah wajar bagi kerajaan untuk menyelesaikan isu ini dalam masa 24 jam kerana kerajaan persekutuan dan negeri menghadapi kesulitan dalam memantau penggunaan kalimah Allah.

Haniff juga berpendapat bahawa kerajaan tidak seharusnya menarik balik rayuan mereka di Mahkamah Rayuan terkait dengan kes Mahkamah Tinggi yang melibatkan warga Sarawak, Jill Ireland, yang menuntut hak untuk menggunakan kalimah ‘Allah’ untuk tujuan agama dan pendidikan.

Menurut Haniff, proses mahkamah harus diteruskan hingga ke mahkamah tertinggi. “Saya juga percaya bahawa rakan-rakan kami, yakni pengamal undang-undang di pejabat peguam negara, memiliki kebolehan, kepakaran, dan pengalaman yang cukup untuk melakukan pindaan undang-undang ini dengan segera,” kata Haniff.

Baca lagi | Tambah Baik Penguatkuasaan Dasar Isu Kalimah ‘Allah’ Kepada Majlis Raja-Raja, Bukti Komitmen Kerajaan – YADIM

Penggubalan Undang-undang Isu Kalimah Allah Adalah Penting

Peguam tersebut menganggap langkah mempercepatkan pindaan undang-undang ini sangat penting karena 10 negeri di Semenanjung Malaysia memiliki undang-undang yang melarang penyebaran agama bukan Islam kepada orang Islam.

Haniff menekankan bahawa setelah keputusan pengadilan, polis, jabatan kastam (bahagian cukai), dan autoriti agama negeri mengalami kesukaran dalam hal penegakan hukum.

Perdana Menteri Anwar Ibrahim menyatakan bahawa tindakan dan pemansuhan undang-undang yang bercanggah dengan keputusan Majlis Rajas Melayu berhubung penggunaan kalimah “Allah” adalah sebahagian daripada usaha kerajaan untuk memastikan isu ini tidak lagi dipersoalkan di mahkamah selepas keputusan penting dalam Kes Jill Ireland.

Perdana Menteri Jawab Soalan Takiyuddin

Dalam menjawab pertanyaan anggota parlimen Perikatan Nasional dari Kota Bharu, Takiyuddin Hassan, yang mendesak pemerintah untuk menarik balik rayuan dalam kasus Jill, Perdana Menteri menjelaskan bahwa nota pada tahun 1986 dari Wakil Perdana Menteri saat itu, Ghafar Baba, kepada Dr. Mahathir Mohamad, yang saat itu menjabat sebagai Perdana Menteri, menjadi dasar Kementerian Dalam Negeri untuk mengeluarkan perintah yang melarang orang bukan Islam menggunakan empat perkataan khusus, termasuk “Allah”.

Baca lagi | Laporan: Ketua Pegawai Eksekutif LIV Norman untuk bertemu dengan penggubal undang-undang di Washington

Keputusan Telah Diperkenan Agong

Terdapat tiga dokumen yang disebut dalam alasan keputusan kes Jill, iaitu nota, surat Mahathir kepada ketua setiausaha Kementerian Dalam Negeri pada saat itu, dan pekeliling Kementerian Dalam Negeri yang berasal dari tanggal 5 Disember 1986.

Anwar menjelaskan bahawa keputusan kerajaan untuk menarik balik rayuan itu telah diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong dan telah berunding dengan dewan agama Islam negeri.

Beliau juga menambah bahawa semua cadangan pindaan kepada peraturan semasa akan dibentangkan kepada Majlis Raja-Raja Melayu pada mesyuarat mereka Julai depan.

Read Previous

Keputusan Al Nassr vs Al Shabab: Cristiano Ronaldo Jaringkan Gol Kemenangan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.