The Malaysia Post

Zahid Perlu Pilih DAP Jika Mahu Menang Pilihan Raya – Kata Penganalis

Pengerusi Umno, Ahmad Zahid Hamidi, perlu menerima bahawa DAP berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk mendapatkan undi penting daripada pengundi Cina dalam pilihan raya negeri yang akan datang berbanding dengan MCA, kata seorang analis.

Ahli Persatuan Profesor, Jeniri Amir, juga berkata bahawa MCA, pula, perlu bersikap pragmatik tentang apa yang dapat ditawarkan kepada kerajaan perpaduan, mengingat prestasinya yang lemah dalam pilihan raya umum baru-baru ini.

DAP Lebih Mendapat Sokongan Rakyat

Beliau berkata tidak berguna bagi Zahid untuk memihak kepada MCA berbanding DAP apabila komuniti Cina tidak lagi menyokong parti itu kerana apa yang penting bagi Zahid sekarang adalah untuk memenangi lebih banyak kerusi dengan meraih sokongan pengundi Cina sebanyak yang boleh.

Beliau berkata MCA juga perlu menghadapi realiti bahawa Umno kini bekerjasama dengan Pakatan Harapan.

Untuk memenangi Pilihan Raya, semua ahli Umno perlu menyokong DAP dan tidak ada jalan lain kerana berada dalam kerajaan perpaduan dan penting juga bagi DAP untuk menyokong Umno.

Jeniri mengakui bahawa Umno mungkin menghadapi kesulitan untuk meyakinkan ahli akar umbi mereka untuk mengundi DAP.

“Selepas lebih dari enam dekad menyemai dalam minda penyokong bahawa DAP adalah musuh Umno, menjadi tugas yang mencabar untuk berubah dengan serta-merta,” katanya.

Baca lagi | Suara Mahasiswa Mencorak Masa Depan Parti Politik

Setiausaha Agung MCA, Chong Sin Woon Mohon Zahid Fikirkan Rakan Kongsi

Pada hari Isnin, Setiausaha Agung MCA, Chong Sin Woon, menegaskan bahawa Pengerusi Barisan Nasional, Ahmad Zahid Hamidi, perlu memberi tumpuan kepada rakan kongsi BN selepas Zahid kelihatan menyokong calon DAP untuk pilihan raya negeri.

Walau bagaimanapun, Jeniri berkata, walaupun MCA berharap diberikan bilangan kerusi yang signifikan untuk bertanding dalam pilihan raya negeri, ia juga perlu realistik.

Oh Ei Sun dari Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura berkata MCA jelas tidak berpuas hati dengan bilangan kerusi yang akan diberikan dalam pilihan raya yang akan datang. Malah kerusi yang dipertikaikan oleh MCA, merupakan kerusi yang banyak dimenangi dengan majoriti terbesar oleh DAP.

Tiada kelebihan pilihan raya objektif bagi kerajaan perpaduan untuk DAP melepaskan kerusi-kerusi itu bagi kepentingan MCA.

Baca lagi | Bekas Bersatu Veep Mohd Rafiq Menyertai Semula Umno, selepas Pemilihan Parti

Komen Zahid Lukakan Hati MCA

Menurutnya lagi, komen Zahid yang dilontarkan oleh Pengerusi UMNO itu seperti menggosok garam ke dalam luka, itulah sebabnya (Chong) meluah perasaan sebegitu kerana terasa dan berkecil hati.

Oh berkata Zahid, sebagai pengerusi BN, perlu mengambil sikap yang dapat memastikan keuntungan pilihan raya kepada kerajaan perpaduan.

Tindakan memihak kepada MCA tidak akan membuatkan UMNO beroleh kemenangan kerana rakyat dengan jelas menolak MCA pada Pilihan Raya Umum yang lalu.

James Chin dari Universiti Tasmania berkata MCA bimbang akan di abaikan dalam pilihan raya negeri.

Malah katanya lebih buruk lagi adalah MCA akan diberikan kerusi yang tidak dapat dimenangi, yang menjadi ketakutan terbesarnya di mana ia dapat melenyapkan parti itu selamanya.

Read Previous

Parti Move Forward Thailand Bina Kerajaan Gabungan Dengan Tujuh Parti Lain

Read Next

Penyanyi Legenda Rock Tina Turner Meninggal Dunia Pada Usia 83 Tahun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.