The Malaysia Post

Penyanyi Legenda Rock Tina Turner Meninggal Dunia Pada Usia 83 Tahun

Penghormatan mengalir dari seluruh dunia, dengan beberapa nama besar dalam dunia muzik menyayangkan kehilangan seorang penyanyi tunggal yang unik dan dikenali dengan serta-merta, popularitinya meliputi beberapa generasi.

Mick Jagger, penyanyi utama kumpulan Rolling Stones yang dikatakan belajar gerakan tarian daripada diva ini, berkata dunia kehilangan “seorang penyanyi dan persembahan yang sangat berbakat.”

“Beliau menginspirasi, penuh kehangatan, lucu, dan murah hati. Beliau sangat membantu saya ketika saya masih muda dan saya tidak akan pernah melupakannya.” Rakan kumpulan, Ronnie Wood menyebut Turner sebagai “Ratu Rock dan Soul dan seorang sahabat yang rapat.”

Penghormatan Diberikan Di Gerbang Besi Kediamannya

Peminat berbaris untuk memberikan penghormatan di gerbang besi tempat kediaman luasnya di Kusnacht, di sekitar Tasik Zurich, Switzerland, ramai yang membawa lilin dan bunga.

Chateau Algonquin adalah rumah yang Turner kongsi bersama suaminya yang berbangsa Jerman, Erwin Bach selama hampir tiga dekad, termasuk ketika beliau mengambil kewarganegaraan Switzerland pada tahun 2013 dan melepaskan pasport Amerika Syarikat.

“Swiss kehilangan seorang ikon,” kata Presiden Switzerland, Alain Berset.

Baca lagi | Pelakon Veteran Wahid Satay Meninggal Dunia

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden Beri Penghormatan

Di Amerika Syarikat, Presiden Joe Biden memberikan penghormatan kepada “bakat sekali-seumur-hidup yang telah mengubah muzik Amerika selamanya.”

“Kekuatan peribadi Tina luar biasa,” tulis Biden. “Mengatasi cabaran dan penindasan, beliau membina kerjaya dan meninggalkan warisan yang benar-benar miliknya,” tambahnya sambil menyebut Turner sebagai “simply the best.”

Publicis Turner di Britain, Bernard Doherty, mengatakan kematian beliau berlaku selepas sakit yang berpanjangan dan telah mencuri “seorang legenda muzik dan seorang contoh teladan.”

Beliau tidak memberikan butiran tentang penyakit tersebut.

“Yang Terbaik”

Kerjaya yang memenangi lapan Anugerah Grammy bermula pada tahun 1960-an dengan kerjasama bersama suaminya, Ike Turner.

Pasangan ini merakam beberapa lagu hit bersama sepanjang tahun 1960-an dan 1970-an, dan walaupun Ike dipuji sebagai otak di sebalik kesuksesan tersebut, Tina sentiasa jelas lebih berbakat.

Selepas perkahwinan mereka yang penuh masalah dan penuh keganasan berakhir – beliau melarikan diri pada tahun 1976 ketika dalam perjalanan – Tina Turner membina kerjaya solo yang sangat berjaya.

Beberapa dekad kemudian, beliau menghasilkan hits yang dikenali dengan serta-merta seperti What’s Love Got to Do With It?, Private Dancer, dan lagu antemik The Best.

Lagu We Don’t Need Another Hero beliau dimuatkan dalam sountrack filem Mad Max Beyond Thunderdome, filem seram pasca-apokaliptik tahun 1985 yang dibintangi oleh Mel Gibson.

Sepuluh tahun kemudian, beliau menyanyikan lagu Goldeneye, menyertai artis-artis terpilih yang telah menyanyikan lagu tema dalam siri filem James Bond.

Baca lagi | Google Tandakan Hari Lahir Kartunis Mendiang Kamm Ismail dengan Coretan Istimewa

Reaksi Terhadap Kematian Tina Turner Dari Dunia Hiburan, dan Sukan

Penyanyi Gloria Gaynor memuji kerjaya Turner yang memecahkan konvensi dan bagaimana beliau “menyediakan jalan untuk begitu banyak wanita dalam muzik rock, baik kulit hitam mahupun kulit putih.”

Menurut penyanyi itu, Tina Turner berjaya melakukan dengan martabat yang tinggi dan berjaya apa yang hanya sedikit orang berani lakukan pada masanya dan dalam genre muzik tersebut dan dirinya akan sangat dirindui oleh semua orang.

Mariah Carey menyebut Turner sebagai perwujudan penyanyi legenda dan melabel beliau seorang penyanyi dan pemuzik yang luar biasa dan seorang pelopor muzik di mana mampu menginspirasi ramai wanita.

Angela Bassett, yang memainkan peranan sebagai penyanyi tersebut dalam filem biografi What’s Love Got to Do With It pada tahun 1993, menulis penghormatan yang emosional kepada “seorang wanita yang memiliki kesakitan dan trauma dan menggunakannya sebagai cara untuk membantu mengubah dunia.”

Menurutnya, Tina Turner menunjukkan kepada orang lain yang hidup dalam ketakutan boleh bertukar menjadi masa depan yang indah penuh dengan cinta, belas kasihan, dan kebebasan sepatutnya dimiliki oleh seorang wanita.

Terdapat ramai lagi pemain industri yang meninggalkan nota-nota buat mendiang termasuklah Legenda bola keranjang, Magic Johnson yang memuat naik gambar bersama penyanyi tersebut “salah satu artis kegemaran saya sepanjang masa.” – AFP

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Zahid Perlu Pilih DAP Jika Mahu Menang Pilihan Raya – Kata Penganalis

Read Next

Barcelona FC Kehilangan Seorang Lagi Pemain Legenda, Jordi Alba Selepas Penamatan Kontrak

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.