The Malaysia Post

Pelakon Veteran Wahid Satay Meninggal Dunia

Pelakon veteran Wahid Satay telah kembali ke rahmatullah di sini pada hari Isnin (22 Mei). Beliau berusia 93 tahun. Wahid, yang nama sebenarnya Abdul Wahid Ahmad, meninggal dunia pada kira-kira pukul 8.15 pagi di rumah cucunya, kata anak keduanya, Hafizah.

Beliau berkata kesihatan ayahnya mula merosot dua minggu lalu selepas dibebaskan dari Hospital Changi kerana rawatan berkaitan diabetes.

Dikebumi Selepas Solat Zohor

Menurut anaknya, allahyarham dilihat tidak sihat dan mula terbaring di atas katil sejak dua minggu lalu. Allahyarham juga turut menghidap tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.

Hafizah berkata jenazah ayahnya akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Muslim Pusara Aman di sini selepas solat zohor.

Baca lagi | Pelakon Anne Heche meninggal dunia selepas sokongan hayat dimatikan

Hafizah berkata jenazah ayahnya masih berada di rumah anak perempuannya, Mahirah Mohd Yasin, di Blok 57, Jalan Taman Teban, #14-469, Teban View.

“Saya hanya berharap agar semua peminatnya di Malaysia mendoakan agar rohnya dicucuri rahmat oleh Allah SWT dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang soleh,” katanya dengan suara yang tersekat-sekat oleh emosi.

Hafizah berkata beliau merasakan kehilangan yang besar kerana beliau sentiasa menemani ayahnya ke mana-mana beliau pergi, termasuk ke Malaysia.

Wahid, yang memulakan kerjayanya dalam bidang hiburan pada tahun 1957, telah membintangi lebih daripada 30 filem.

Beliau pernah memenangi Anugerah Oscar Black Gold untuk kategori Pelakon Terbaik di Festival Filem Asia, Manila pada tahun 1963, Pelawak Terbaik di Festival Filem Asia di Taiwan pada tahun 1966, serta Anugerah Premier Emas MediaCorp di Festival Perdana pada tahun 2007.

Baca lagi | Pelakon Berkulit Hitam Adele James Sebagai Cleopatra Timbulkan Kemarahan Ramai

Mendapat Gelaran ‘Satay’ Melalui Filem Seram Pontianak

Penampilan awam terakhir Wahid adalah pada Disember 2022 apabila beliau tampil dalam satu acara sempena Festival Filem Malaysia ke-32 di Encore Melaka.

Beliau sentiasa memainkan watak komedi dan merupakan salah seorang artis filem Melayu terkenal era Jalan Ampas.

Wahid mendapatkan nama pentasnya daripada watak penjual satay yang beliau lakonkan dalam filem seram Pontianak.

Filem-filem terkenal lain beliau termasuk Badang, Satay, dan Seri Mersing.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Ribuan Pengguna Hadapi Masalah Untuk Mengakses Akaun Instagram

Read Next

Bawa Staf Bercuti Ke Langkawi, Khairul Aming Tutup Kilang 5 Hari

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.