The Malaysia Post

Ribuan Pengguna Hadapi Masalah Untuk Mengakses Akaun Instagram

Platform Instagram milik META Inc. mengalami gangguan pada hari Ahad, mengikut laman web penjejak gangguan Downdetector.com. Lebih daripada 180,000 pengguna melaporkan masalah dalam mengakses Instagram pada puncak gangguan tersebut, dengan lebih daripada 24,000 pengguna di Kanada dan lebih daripada 56,000 pengguna di Britain melaporkan masalah.

Instagram tidak segera memberikan respons kepada permintaan Reuters untuk komen.

Downdetector menjejak gangguan dengan mengumpulkan laporan status daripada beberapa sumber, termasuk pengguna.

Masalah Teknikal Instagram Telah Dibaik Pulih

Instagram telah mengumumkan bahawa aplikasi tersebut kembali berfungsi melalui akaun Twitter Instagram Comms mereka: “Instagram kembali! Maaf atas kesulitan – kami mengalami gangguan sebentar tadi dan masalah yang menyebabkannya telah diselesaikan.

Seorang jurucakap Meta juga mengeluarkan kenyataan kepada Variety, mengesahkan bahawa, “Pada awal hari ini, masalah teknikal menyebabkan beberapa orang menghadapi masalah untuk mengakses Instagram.

Kami menyelesaikan masalah ini dengan segera bagi semua yang terkesan, dan kami minta maaf atas sebarang gangguan yang disebabkan.”

Baca lagi | Angkatan Tentera Gagalkan Empat Percubaan Penggodaman pada Rangkaian Pertahanan Negara

Pengguna Buat Aduan Masalah untuk Log Masuk Akaun

Instagram berhenti berfungsi, dan pengguna di seluruh dunia menggunakan platform media sosial lain pada 21 Mei untuk mengadu bahawa mereka tidak dapat log masuk atau menggunakan aplikasi berkongsi foto dan video tersebut.

Instagram, aplikasi berkongsi foto yang dimiliki oleh syarikat induk Facebook, Meta, telah memohon maaf setelah ribuan pengguna di seluruh dunia tidak dapat mengakses perkhidmatannya pada awal pagi Isnin dan mengatakan gangguan tersebut disebabkan oleh masalah teknikal.

Masalah dengan laman web itu bermula pada jam 1.51 pagi waktu Gulf Standard Time, dengan lebih daripada 185,000 pengguna melaporkan bahawa mereka tidak dapat mengakses Instagram pada puncak gangguan, mengikut laman penjejak Downdetector.

Masalah tersebut diselesaikan dalam masa kira-kira dua jam kemudian, menunjukkan laman web tersebut.

Baca lagi | Viral: Pemuda PAS Minta Polis Siasat Pengguna Twitter Hina HIMPIT

Instagram Sudah Dapat Diakses

“Instagram kembali! Maaf atas kesulitan – kami mengalami gangguan sebentar tadi dan masalah yang menyebabkannya telah diselesaikan,” kata platform media sosial tersebut di Twitter.

Seorang pegawai Meta berkata bahawa masalah teknikal menyebabkan beberapa orang menghadapi masalah untuk mengakses Instagram.

Mereka dengan segera menyelesaikan masalah tersebut dan kami memohon maaf kepada pengguna yang terjejas dengan masalah tersebut.

Instagram juga menghadapi gangguan utama pada Oktober tahun lalu, tetapi kemudian mengesahkan bahawa ia telah menyelesaikan “bug” yang menyebabkan masalah tersebut.

Platform media sosial tersebut, yang mempunyai lebih daripada dua bilion pengguna setiap bulan, merancang untuk melancarkan aplikasi berdasarkan teks untuk bersaing dengan Twitter, lapor Bloomberg.

Read Previous

Ini 5 Kerja Freelance Yang Anda Boleh Cuba Tanpa Perlu Modal

Read Next

Pelakon Veteran Wahid Satay Meninggal Dunia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.