The Malaysia Post

Barcelona FC Kehilangan Seorang Lagi Pemain Legenda, Jordi Alba Selepas Penamatan Kontrak

Pemain bertahan, Jordi Alba, akan meninggalkan Barcelona pada akhir musim ini setelah 11 tahun bersama pasukan Catalan tersebut, kata kelab LaLiga pada hari Rabu. Pemain antarabangsa Sepanyol berusia 34 tahun itu telah bermain lebih daripada 450 perlawanan untuk Barcelona, memenangi Liga Juara-Juara pada tahun 2015, enam gelaran LaLiga, lima gelaran Copa del Rey, empat Piala Super Sepanyol dan Piala Dunia Kelab.

Krisis Kewangan Kelab Antara Punca Jordi Alba Tinggalkan Barcelona FC

Jordi Alba mengikuti akademi La Masia Barcelona, tetapi meninggalkannya pada tahun 2005 dan mendapat nama di Valencia, sebelum kembali bergabung dengan kelab Catalan tersebut pada tahun 2012.

Keputusannya untuk beredar adalah serupa dengan pemain tengah Sergio Busquets, yang juga meninggalkan kelab awal untuk membantu kelab dalam keadaan kewangan yang sedang berlangsung.

Baca lagi | Separuh Akhir Liga Juara Eropah, AC Milan dan Inter Milan akan bertembung di San Siro

Barcelona FC Keluar Kenyataan

Kelab itu mengeluarkan kenyataan pada hari Rabu untuk mengesahkan keputusan tersebut.

Dalam kenyataannya itu, FC Barcelona memaklumkan kelab itu dan Jordi Alba telah bersetuju untuk mengakhiri kontrak pemain lebih awal dengan kelab, setahun sebelum tarikh rasmi tamat pada akhir musim 2023-24.

FC Barcelona ingin mengucapkan terima kasih secara terbuka kepada Alba atas profesionalisme, komitmen, dan dedikasinya. Mereka juga menghargai hubungan yang sentiasa positif dan mesra yang Alba jalin dengan semua ahli keluarga Barca.

Mereka mengharapkan yang terbaik untuk masa depan Alba dan menegaskan bahawa Barca akan sentiasa menjadi rumah baginya.

Pemain antarabangsa Sepanyol itu telah memenangi 19 kejohanan utama di Barcelona dalam 458 penampilan sehingga kini.

Baca lagi | Enam remaja Australia di Singapura untuk kem bola jaring elit ditahan kerana didakwa mencuri kedai di Orchard Road

Jordi Alba Bintang Yang Digilap Dari Akademi La Masia

Alba, 34 tahun, merupakan hasil dari akademi La Masia yang terkenal di seluruh dunia, tetapi meninggalkan pasukan belia Blaugrana untuk bermain bola sepak belia di Unio Esportiva Cornella – sebuah kelab tempatan yang lebih kecil.

Dari situ, dia diterima oleh Valencia dan menjadi pemain tetap di bahagian kiri belakang, malah turut menjaringkan gol dalam kejayaan 4-0 Sepanyol menewaskan Itali di final Euro 2012.

Selepas satu dekad yang mengagumkan di luar Barcelona, beliau kembali menyertai kelab itu pada tahun 2012 dengan bayaran sekitar £12 juta dan tidak pernah melihat ke belakang.

Beliau mencipta 19 gol dan mendaftarkan 91 assist untuk kelab Camp Nou, menjadi juara La Liga enam kali termasuk musim ini dan memenangi Liga Juara-Juara 2014-2015 dalam tempoh tersebut.

Jordi Alba dilaporkan telah ditawarkan kontrak baru oleh Barcelona, tetapi menandatanganinya bermakna dia perlu menerima pemotongan gaji sebanyak 70 peratus.

Read Previous

Penyanyi Legenda Rock Tina Turner Meninggal Dunia Pada Usia 83 Tahun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.