The Malaysia Post

India Bakal Atasi China Bagi Populasi Penduduk Yang Paling Ramai Dunia

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berkata pengiraan terbaharunya menunjukkan bahawa menjelang akhir hujung minggu ini, India akan mempunyai lebih ramai orang daripada China, menandakan peralihan epokal dalam demografi global.

Sebahagian besar dunia telah membesar dengan China memegang gelaran negara paling ramai penduduk di dunia, tetapi berdekad-dekad dasar yang mengehadkan keluarga kepada seorang kanak-kanak secara mendadak telah memperlahankan kadar kelahiran China, membolehkan India terus maju.

Menurut kerajaan, jumlah kadar kesuburan India turun kepada 2.0 dalam tempoh penilaian terbaharu di seluruh negara dari 2019 hingga 2021, turun daripada 3.4 dari 1992 hingga 1993.

Peningkatan populasi walaupun penurunan dalam kadar kesuburan boleh dijelaskan oleh “demografi momentum.”

Populasi Meningkat Walaupun Kadar Kesuburan Terjejas

Walupun kadar kesuburan di India menunjukkan rekod menurun, populasi penduduk tetap terus meningkat selama beberapa dekad lamanya.

Dan itu kerana kohort yang lebih muda dan besar masih berkembang ke usia itu apabila mereka menjadi ibu bapa,” kata Frank Swiaczny, penyelidik kanan di Institut Penyelidikan Populasi Persekutuan.

Jadi, walaupun dengan kadar kesuburan pergantian atau penggantian, populasi India akan terus berkembang dengan perlahan kerana bilangan wanita yang cukup besar yang memasuki tahun reproduktif mereka.

Baca lagi | Penduduk dunia mencecah lapan bilion tahun ini, kata PBB

India Sebagai ‘Masyarakat penuaan’

Menurut klasifikasi PBB, India kini merupakan “masyarakat penuaan” yang bermaksud bahawa 7% daripada penduduknya berumur 65 tahun atau lebih.

Di sesetengah negeri, contohnya di Kerala di selatan India, populasi lebih 65 tahun telah meningkat dua kali ganda dalam tempoh 30 tahun yang lalu dan kini berada pada 12%.

Corak yang sama akan dilanjutkan ke lebih banyak negeri memandangkan jumlah kadar kesuburan yang rendah.

“Kami akan melihat lebih banyak negeri dalam tempoh 30 tahun akan datang penuaan dengan cara yang Kerala sekarang,” kata Seligman.

India mungkin telah mengatasi China dalam jumlah penduduk, tetapi data PBB juga menunjukkan bahawa kadar pertumbuhannya telah perlahan.

Antara 1971 dan 1981, penduduk India meningkat secara purata 2.2% setiap tahun. Menjelang 2001 hingga 2011, itu telah perlahan kepada 1.5% dan lebih rendah sekarang.

Menurut unjuran PBB, penduduk India dijangka memuncak pada kira-kira 1.7 billion pada 2064.

Baca lagi | Lebih 1.3 bilion populasi India diarahkan ‘lockdown’ sepenuhnya

Umur Muda Hampir Sedekad Lebih

Pada masa ini, lebih daripada 40% penduduk negara itu adalah lebih muda daripada 25 tahun, dan anggaran umur median pada 2023 ialah 28 hampir sedekad lebih muda daripada China menurut data PBB.

India, walaupun kekal sebagai salah satu negara perkapita termiskin di dunia, sedang meningkatkan jadual liga ekonomi global.

Ekonominya, yang hampir bernilai $3.5 trilion, kini merupakan yang kelima terbesar di dunia dan antara yang paling pesat berkembang.

Pada 2023, Bank Dunia menjangka India akan mengatasi semua ekonomi utama lain dengan pertumbuhan sebanyak 6.6%, berbanding dengan 4.3% untuk China dan hanya 0.5% untuk Amerika Syarikat.

Pada beberapa unjuran, ia dijangka mengambil tempat nombor 3 dalam 10 tahun akan datang dan hanya menjadi negara ketiga dengan KDNK bernilai $10 trilion menjelang 2035.

Read Previous

Isu Air Di Kedah Selesai Jika Kerajaan Perpaduan Menang – Zahid

Read Next

Gara-gara Tegur Pembaca Berita, Hattan Diserang Netizen

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.