The Malaysia Post

Pemansuhan hukuman mati di Malaysia belum selesai sehingga Parlimen meluluskan undang-undang, kata Human Rights Watch

Wakil Pemerhati Hak Asasi Manusia (HRW) Phil Robertson hari ini menegaskan bahawa sebarang pemansuhan hukuman mati mandatori di Malaysia perlu disertakan dengan pindaan perundangan di Parlimen sebelum ikrar itu boleh dikuatkuasakan.

Timbalan pengarah bahagian Asia badan pemerhati hak asasi manusia berkata rakyat Malaysia sebaliknya perlu mengambil pendekatan tunggu dan lihat kerana Putrajaya secara sejarah hanya menunaikan sedikit janjinya walaupun menjanjikan begitu banyak mengenai hak asasi manusia.

“Pengumuman awam Malaysia bahawa ia akan menghapuskan hukuman mati mandatori adalah satu langkah ke hadapan yang penting, terutamanya apabila seseorang mempertimbangkan bagaimana trend hukuman mati menuju ke arah yang bertentangan dengan tepat di negara jiran seperti Singapura, Myanmar dan Vietnam.

“Tetapi sebelum semua orang mula bersorak, kita perlu melihat Malaysia meluluskan pindaan perundangan sebenar untuk melaksanakan ikrar ini kerana kita telah melalui jalan ini sebelum ini, dengan kerajaan Malaysia yang berturut-turut menjanjikan banyak tentang hak asasi manusia tetapi akhirnya hanya memberikan sedikit,” katanya dalam satu kenyataan.

Terdahulu, menteri undang-undang de facto Malaysia Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar mengumumkan bahawa kerajaan telah bersetuju untuk memansuhkan hukuman mati mandatori dan hukuman ganti mengikut budi bicara mahkamah.

Wan Junaidi turut mengesahkan bahawa Jemaah Menteri telah bersetuju agar penelitian dan kajian lanjut dijalankan terhadap cadangan hukuman ganti bagi 11 kesalahan yang membawa hukuman mati mandatori, satu kesalahan di bawah seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 [Akta 234] 2 dan 22 kesalahan lain. kesalahan yang membawa hukuman mati tetapi mengikut budi bicara mahkamah.

Kajian lanjutan ini akan dijalankan dengan kerjasama Bahagian Hal Ehwal Undang-undang Jabatan Peguam Negara (AGC), Jabatan Perdana Menteri dan kementerian dan jabatan lain yang berminat.

Robertson menyifatkan pengumuman terbaharu mengenai hukuman mati oleh kerajaan Malaysia hanyalah untuk menunjukkan kepada masyarakat antarabangsa bahawa negara itu sedang maju ke hadapan.

“Kerajaan Malaysia suka mengapungkan belon percubaan mengenai inisiatif hak asasi manusia kerana ia tahu masyarakat antarabangsa mempunyai jangka masa perhatian yang singkat dan akan mengambil ini sebagai tanda Malaysia maju ke hadapan.

“Tetapi realitinya selalunya lebih rumit, jadi kami telah belajar untuk berhati-hati. Semoga Malaysia akan melakukan perkara yang betul dengan segera melaksanakan ikrar ini untuk menghapuskan hukuman mati mandatori,” katanya.

Malaysia telah mengadakan moratorium ke atas semua hukuman mati sejak 2018 sementara menunggu cadangan daripada jawatankuasa itu.

Baca Lagi | Pemansuhan hukuman mati di Malaysia belum selesai sehingga Parlimen meluluskan undang-undang, kata Human Rights Watch

Pada Ogos 2019, pentadbiran Pakatan Harapan (PH) telah membentuk Jawatankuasa Khas Semakan Hukuman Alternatif Kepada Hukuman Mati Mandatori bagi meneliti alternatif kepada hukuman mati mandatori.

Bagaimanapun, kerajaan PH tumbang pada Februari 2020 sebelum rang undang-undang pemansuhan hukuman mati boleh dibentangkan dalam mesyuarat Parlimen Mac tahun itu.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Perbelanjaan kerajaan Singapura untuk projek teknologi baru muncul meningkat lebih daripada dua kali ganda kepada S$2b pada TK2022

Read Next

Wisma Putra mengesahkan kemalangan bas membabitkan 15 warganegara Malaysia di Arab Saudi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.