The Malaysia Post

Saham Asia merosot apabila Wall Street mendahului pasaran beruang

Saham Asia jatuh hari ini selepas Wall Street mencatat pencapaian pasaran menurun yang disahkan dan hasil bon mencecah paras tertinggi dua dekad berikutan kebimbangan kenaikan kadar faedah AS yang agresif akan mendorong ekonomi terbesar dunia itu ke dalam kemelesetan.

Indeks meluas MSCI bagi saham Asia-Pasifik di luar Jepun turun 0.9 peratus.

Saham Australia merosot 5 peratus pada awal dagangan, manakala indeks saham Nikkei Jepun turun 1.74 peratus.

Di Hong Kong, Indeks Hang Seng susut 1.44 peratus dan Indeks CSI300 China turun hampir 1 peratus pada pembukaan.

Nada negatif di Asia berikutan sesi suram di AS semalam, yang menyaksikan Goldman Sachs meramalkan kenaikan kadar faedah 75 mata asas pada mesyuarat dasar Rizab Persekutuan seterusnya esok.

“AS akan melihat kadar meningkat lebih cepat dan lebih tinggi daripada jangkaan Wall Street,” kata James Rosenberg, penasihat Ord Minnett di Sydney kepada Reuters.

“Kemungkinan akan terdapat kesan berganda daripada ramalan pendapatan yang dipangkas dan harga selanjutnya kepada penurunan pendapatan.” Jangkaan untuk kenaikan kadar AS yang agresif meningkat selepas inflasi pada tahun ini hingga Mei meningkat lebih tajam daripada yang diramalkan 8.6 peratus.

Kebimbangan kadar yang lebih tinggi membawa kepada kemelesetan AS menyebabkan S&P 500 turun 3.88 peratus, manakala Nasdaq Composite susut 4.68 peratus. Purata Perindustrian Dow Jones jatuh 2.8 peratus.

Penanda aras S&P 500 kini turun lebih 20 peratus daripada rekod penutup tertinggi terkininya, mengesahkan pasaran menurun, menurut definisi yang biasa digunakan.

Dalam dagangan AS, penanda aras hasil Perbendaharaan 10 tahun mencecah paras tertinggi sejak 2011 semalam dan bahagian penting keluk hasil terbalik buat kali pertama sejak April apabila pelabur bersiap sedia untuk prospek bahawa percubaan untuk membendung inflasi yang melambung tinggi akan menjejaskan ekonomi.

Pada awal Asia, hasil penanda aras nota Perbendaharaan 10 tahun meningkat kepada 3.3828 peratus berbanding penutupan AS pada 3.371 peratus semalam.

Hasil dua tahun, yang meningkat dengan jangkaan peniaga terhadap kadar dana Fed yang lebih tinggi, mencecah 3.4002 peratus berbanding penutupan AS sebanyak 3.281 peratus.

“Inflasi yang lebih tinggi, pertumbuhan yang lebih perlahan dan kadar faedah yang lebih tinggi adalah kombinasi yang merosakkan untuk aset kewangan,” tulis ahli strategi ANZ hari ini.

Dolar susut 0.06 peratus berbanding yen kepada 134.32 tetapi kekal menghampiri paras tertinggi lebih dua dekad iaitu 135.17 yang dicapai semalam.

Mata wang tunggal Eropah tidak berubah pada AS$1.0407 (RM6.22), setelah kehilangan 3.04 peratus dalam sebulan, manakala indeks dolar, yang menjejaki dolar AS berbanding sekumpulan mata wang utama, meningkat pada 105.19.

Bitcoin jatuh sekitar 4.5 peratus hari ini kepada AS$21,416, paras terendah baru 18 bulan, melanjutkan kejatuhan 15 peratus semalam apabila pasaran dikejutkan oleh pemberi pinjaman kripto Celsius yang menangguhkan pengeluaran.

Baca Lagi | Saham Asia merosot apabila Wall Street mendahului pasaran beruang

Minyak mentah AS susut 0.06 peratus kepada AS$122.14 setong. Minyak mentah Brent turun 0.13 peratus 122.14 setong.

Emas rendah sedikit dengan harga semerta pada AS$1,818.7395 seaun. — Reuters

Read Previous

Memberi nafas baru ke dalam ‘bandar buku’: Penyewa berusaha untuk meremajakan Kompleks Bras Basah Singapura walaupun beberapa kedai buku goyah

Read Next

Beijing menguji berjuta-juta, mengasingkan beribu-ribu ke atas kelompok Covid di bar 24 jam

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.