The Malaysia Post

Beijing menguji berjuta-juta, mengasingkan beribu-ribu ke atas kelompok Covid di bar 24 jam

mobile testing booth

Credits: googleusercontent

Pihak berkuasa di ibu negara China, Beijing pada hari Isnin berlumba-lumba untuk membendung wabak Covid-19 yang dikesan ke bar 24 jam yang terkenal dengan minuman keras murah dan orang ramai, dengan berjuta-juta menghadapi ujian mandatori dan beribu-ribu di bawah perintah berkurung yang disasarkan.

Wabak hampir 200 kes yang dikaitkan dengan Bar Pasar Raya Heaven pusat bandar, yang baru dibuka semula apabila sekatan di Beijing berkurangan minggu lalu, menyerlahkan betapa sukarnya bagi China untuk menjayakan dasar “sifar Covid” seperti kebanyakan seluruh dunia memilih untuk belajar cara hidup dengan virus itu.

Kemunculan semula jangkitan Covid juga menimbulkan kebimbangan baharu tentang prospek ekonomi kedua terbesar dunia itu. China baru sahaja melepaskan tamparan hebat daripada penguncian selama dua bulan di Shanghai, bandar yang paling ramai penduduknya dan pusat saraf komersial, yang turut menjejaskan rantaian bekalan global.

Perkhidmatan makan di restoran Beijing disambung semula pada 6 Jun selepas lebih sebulan di mana bandar berpenduduk 22 juta orang itu menguatkuasakan pelbagai sekatan Covid. Banyak pusat membeli-belah, gim dan tempat lain ditutup, sebahagian daripada sistem pengangkutan awam di bandar itu digantung, dan berjuta-juta digesa bekerja dari rumah.

“Kami perlu menguji setiap hari sekarang. Ia agak menyusahkan, tetapi ia perlu,” kata seorang penduduk berusia 21 tahun bernama Cao, yang mengusahakan kedai serbaneka di daerah terbesar di Beijing, Chaoyang, di mana kelompok bar itu ditemui. “Situasi virus telah menjejaskan perniagaan kami sedikit, ia turun kira-kira 20-30 peratus.”

Chaoyang memulakan kempen ujian besar-besaran selama tiga hari di kalangan kira-kira 3.5 juta penduduknya pada hari Isnin. Kira-kira 10,000 kenalan rapat pengunjung bar telah dikenal pasti, dan bangunan kediaman mereka ditutup, dan beberapa pembukaan semula sekolah yang dirancang di daerah itu telah ditangguhkan.

Beratur beratur di sekitar beberapa tapak ujian pada hari Isnin sejauh lebih 100 meter, menurut saksi mata Reuters. Penghalang logam besar telah dipasang di sekitar beberapa kawasan kediaman, dengan orang yang memakai sut hazmat menyembur disinfektan berdekatan.

‘Sia-sia’

Minggu lalu, apabila sekatan makan malam ditarik balik, Heaven Supermarket Bar, yang dimodelkan sebagai kedai arak layan diri yang besar dengan kerusi, sofa dan meja, memperoleh semula popularitinya di kalangan orang muda yang bising yang kebuluran bersosial dan berpesta semasa sekatan Covid Beijing.

Bar, tempat pengunjung memeriksa lorong untuk mengambil apa-apa daripada minuman keras tempatan hingga bir Belgium, terkenal di kalangan pengunjung Beijing kerana mejanya yang ditampal dengan botol kosong, dan pelanggan tertidur di atas sofa selepas tengah malam.

Dengan hampir 200 kes Covid dikaitkan dengan bar sejak 9 Jun, pihak berkuasa menyifatkan wabak itu sebagai “ganas” dan “meletup” – orang yang dijangkiti secara langsung atau bekerja di 14 daripada 16 daerah di ibu negara, kata pihak berkuasa.

Pegawai belum mengulas mengenai punca sebenar wabak itu, atau menjelaskan mengapa mereka masih belum memulihkan tahap sekatan yang dilihat bulan lepas.

Kelompok bar itu disebabkan oleh kelemahan dan rasa puas hati dalam pencegahan wabak, tulis Beijing Evening News yang disokong negara dalam satu ulasan pada hari Isnin.

“Pada ketika … kenormalan di bandar itu dipulihkan, kejatuhan Bar Pasar Raya Syurga bermakna kesusahan dan usaha ramai orang telah menjadi sia-sia,” tulis akhbar itu.

Sekiranya wabak itu berkembang, “akibatnya boleh menjadi serius, dan akan menjadi sedemikian sehingga tiada siapa yang mahu melihatnya,” tambahnya.

Terperangkap dalam ‘syurga’

Heaven Supermarket Bar, dan perniagaan lain yang berdekatan, termasuk Paradise Massage & Spa, dikurung, dengan pita polis dan kakitangan keselamatan menyekat pintu masuk.

Segelintir pelanggan dan kakitangan di salon itu akan dikurung sementara untuk pemeriksaan, kata pihak berkuasa.

Orang ramai berjalan melepasi pagar di luar bar Heaven Supermarket, tempat wabak Covid-19) muncul, di daerah Chaoyang di Beijing, China 13 Jun 2022

Secara keseluruhan, Beijing melaporkan 51 kes untuk hari Ahad, berbanding 65 kes hari sebelumnya, sejajar dengan trend penurunan kes nasional.

Shanghai, yang menyelesaikan ujian besar-besaran untuk kebanyakan 25 juta penduduknya pada hujung minggu selepas menarik balik penutupannya dan banyak sekatannya pada awal bulan, melaporkan 37 kes, meningkat daripada 29.

Baca Lagi | Beijing menguji berjuta-juta, mengasingkan beribu-ribu ke atas kelompok Covid di bar 24 jam

Ketika pihak berkuasa Beijing bergelut dengan kes Covid baharu pada April, jualan runcit di ibu negara menyusut 16 peratus tahun ke tahun, manakala jualan hartanah merosot 25 peratus. Data untuk bulan Mei, yang dikeluarkan pada akhir bulan ini, dijangka teruk juga.

Sebelum kes-kes bar, terdapat harapan yang tinggi untuk pemulihan pada bulan Jun. — Reuters

Read Previous

Saham Asia merosot apabila Wall Street mendahului pasaran beruang

Read Next

Usahawan kosmetik Malaysia Ahmad Iqbal menyelar media sosial kerana mahu ‘menggantikan’ Justin Bieber dalam konsert akan datang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here