The Malaysia Post

Saudara-mara, mangsa yang terselamat bersedih di hospital Indonesia selepas rempuhan stadium

Bencana Stadium

Etik duduk bersila di atas lantai hospital, menunggu dengan cemas anak perempuannya sedar semula selepas dia terperangkap dalam salah satu bencana stadium paling maut dalam sejarah bola sepak dunia.

“Ini kali pertama dia (pada perlawanan),” kata Etik sambil menahan sebak di luar unit rawatan rapi di hospital Saiful Anwar di tengah kota Malang timur Indonesia.

Anak perempuannya, Dian Puspita, 21, adalah salah seorang penonton yang hampir mati selepas polis melepaskan gas pemedih mata ke dalam teres yang penuh sesak untuk memadamkan pencerobohan padang, menyebabkan peminat panik bergegas keluar.

Rempuhan dan huru-hara yang berlaku menyebabkan sekurang-kurangnya 125 orang terbunuh, dengan lebih 300 cedera.

Etik — yang seperti kebanyakan orang Indonesia menggunakan satu nama — bertambah bimbang apabila anak perempuannya tidak pulang ke rumah.

“Saya menghubunginya tetapi dia tidak mengangkatnya,” katanya.

Dia bergegas ke hospital selepas rakan Puspita memberitahunya apa yang berlaku, segera menuju ke bilik kecemasan untuk melihat anak perempuannya, yang berbaring di atas katil dengan bahunya patah dan muka merah dan bengkak.

“Saya tidak sangka ini akan berlaku,” kata Etik, yang menunggu selama 12 jam di hospital pada hari Ahad.

Peminat kelab bola sepak Arema yang marah telah menceroboh padang selepas tewas kepada pesaing sengit mereka Persebaya Surabaya, menyebabkan tindak balas yang dikritik meluas oleh polis.

Di hospital yang sama, Irgi Firdiansah, 20, masih ingat menyelamatkan Puspita daripada gelombang penonton, ketika kedua-dua mereka bergelut untuk bertahan dalam rempuhan itu.

“Ia penuh dengan asap. Saya tidak nampak apa-apa,” katanya, air mata mengalir di wajahnya.

Firdiansah berkata bahawa gas pemedih mata itu seolah-olah ditujukan terus kepada penonton, dan ketika orang ramai panik, dia ditolak dan “tidak boleh bergerak” apabila dia terperangkap dalam pukulan untuk melarikan diri dari stadium.

Tangannya lebam akibat dipijak, tetapi dia sempat memegang Puspita dan membawanya keluar dari arena.

“Saya terus berpegang padanya walaupun saya tidak tahu keadaannya,” katanya, suaranya perlahan-lahan sambil menggambarkan pengalaman yang menyedihkan itu.

‘Tabahkan diri’

Pada awal hari itu, keadaan huru-hara telah melanda hospital ketika mangsa dikejarkan masuk, dengan hospital lain di bandar itu dilanda kebanjiran mangsa yang maut dan cedera.

Ramai yang mati kerana kekurangan oksigen selepas ditolak, ditarik dan dipijak dalam kekacauan crush.

Kerajaan Indonesia menggesa polis negara itu mengenal pasti dan menghukum sesiapa yang bertanggungjawab dalam tragedi itu.

Ketika malam tiba, kesibukan di hospital reda. Saudara-mara dibaringkan di atas tikar dan ditutup dengan selimut untuk berehat di luar kemudahan, dengan cemas menunggu sebarang berita tentang orang yang mereka sayangi.

Beberapa orang membuai kepala mereka di tangan mereka, berdoa untuk kelangsungan hidup saudara mereka. Yang lain cuba tidur di bangku hospital.

Secara berkala, megafon akan memanggil nama, isyarat untuk saudara mara orang itu memasuki hospital dan mendapat berita baik – atau buruk -.

Apabila Etik kali terakhir dibenarkan melihat anak perempuannya, dia memegang tangannya dan membisikkan mesej kepadanya, yang dia harap bukan yang terakhir yang dia dapat berkongsi dengan anak perempuannya.

“Anda mesti kuat dan bangun tidak lama lagi,” katanya kepadanya.

Baca lagi | Pilihan raya menunjukkan sayap kanan Brazil dijual pendek: penganalisis

Baca lagi | Taman burung baharu Singapura yang menampilkan lebih 400 spesies akan dibuka di Mandai pada S2 2023

Read Previous

Pilihan raya menunjukkan sayap kanan Brazil dijual pendek: penganalisis

Read Next

Bajet 2023: Bolehkah PM Ismail Sabri menggembirakan semua orang dengan Bajet pilihan raya?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.