The Malaysia Post

Taman burung baharu Singapura yang menampilkan lebih 400 spesies akan dibuka di Mandai pada S2 2023

Syurga Burung

Taman burung baharu Singapura, Bird Paradise, akan menempatkan 3,500 burung daripada lebih 400 spesies burung dan akan dibuka pada suku kedua 2023.

Taman burung semasa – Taman Burung Jurong – dijadualkan ditutup pada 3 Januari tahun depan, tepat 52 tahun selepas dibuka pada 1971.

Taman baharu itu akan menampilkan lapan aviari berjalan kaki yang besar dan akan menjadi taman hidupan liar baharu yang pertama terletak di Rizab Hidupan Liar Mandai untuk dibuka kepada orang ramai, kata Mandai Wildlife Group, yang menguruskan taman itu, dalam kenyataan akhbar semalam.

Pengunjung ke taman ini akan dapat mengalami persekitaran semula jadi kawasan yang berbeza dengan ciri geografi yang sesuai, tumbuh-tumbuhan dan spesies burung melalui kandang burung yang besar.

Hampir satu perempat, atau 24 peratus, daripada spesies burung di taman baharu itu akan menjadi spesies terancam, peratusan tertinggi yang disenaraikan di bawah jagaan manusia dalam satu taman zoologi, tambah Kumpulan Hidupan Liar Mandai.

Ia akan menjadi rumah kepada spesies terancam kritikal seperti helang Filipina, burung pegar Vietnam dan jantung berdarah Negros, yang akan ditempatkan di zon yang dikhaskan khas untuk burung yang mempunyai nilai pemuliharaan tinggi.

Taman burung baharu itu juga akan mempunyai rizab genetik burung enggang terbesar di dunia di bawah jagaan manusia, dengan lebih 20 spesies, tambah kumpulan itu.

Sorotan Taman Baru

Sorotan taman baharu itu termasuk Heart of Africa, di mana pelawat boleh memerhati burung di dalam hutan berkabus tebal dengan aliran hutan yang berliku-liku, dan Wings of Asia, yang mencipta semula hutan buluh yang tenang dan teres padi yang landai di Asia Tenggara.

Hospital burung tercanggih dan kemudahan pembiakan yang luas adalah antara kemudahan sokongan di Bird Paradise, kata Encik Mike Barclay, ketua pegawai eksekutif kumpulan Mandai Wildlife Group.

Kerja-kerja pembangunan untuk seluruh presint Mandai sedang dijalankan dengan ciri-ciri selebihnya akan dibuka secara progresif sehingga 2025.

Baca lagi | ‘Superman’ dan memorabilia superstar bernilai £11 juta untuk dilelong

Baca lagi | Laporan: Kyrgios menuntut pemecatan serangan kerana kesihatan mental

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

‘Superman’ dan memorabilia superstar bernilai £11 juta untuk dilelong

Read Next

Pilihan raya menunjukkan sayap kanan Brazil dijual pendek: penganalisis

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.