The Malaysia Post

‘Superman’ dan memorabilia superstar bernilai £11 juta untuk dilelong

Lelongan Langsung Tahunan Propstore

Sarung tangan penjahat Star Wars Darth Vader akan menjadi antara barangan yang terkenal dan biasa daripada filem, televisyen dan dunia muzik untuk direbut dalam lelongan langsung tahunan syarikat memorabilia Britain, Propstore bulan depan.

Berbalik kepada acara bersemuka selepas jeda pandemik, lelongan tahun ini menawarkan katalog lanjutan lebih 1,500 lot dengan anggaran nilai keseluruhan £11 juta (RM58 juta).

“Tahun ini lebih besar berbanding sebelum ini. Kami telah menambah kira-kira 500 lot ditambah satu hari lagi. Ia merupakan satu langkah besar untuk kami, yang menjadikannya acara yang lebih menarik,” kata Ketua Eksekutif Propstore Stephen Lane kepada Reuters.

Sorotan termasuk kostum Superman lengkap yang dipakai oleh pelakon Christopher Reeve dalam francais Superman 1978-1987, sarung tangan hitam Vader daripada filem Star Wars pertama pada tahun 1977 dan Bible yang menyembunyikan tukul batu dalam Shawshank Redemption 1994.

Terdapat juga salinan hardback edisi pertama Harry Potter and the Philosopher’s Stone dari 2001 dan topi keledar juruterbang Little Nellie yang dipakai oleh Sean Connery dalam filem James Bond 1967 You Only Live Twice.

Memorabilia Muzik

Memorabilia muzik diperkenalkan sebagai kategori baharu tahun ini, mendapat hari khasnya sendiri.

Lane memilih gitar Gibson Les Paul Silver Sparkle Florentine Noel Gallagher daripada album dan jelajah Be Here Now, dianggarkan £300,000 hingga £500,000, sebagai lot utama.

Pencinta muzik juga boleh membida pakaian angkasa lepas Major Tom David Bowie daripada video muzik Ashes to Ashes, permohonan lesen senjata api Elvis Presley yang ditandatangani, banjolele Dallas ‘E’ George Harrison dan senarai set tulisan tangan Dave Grohl dari jelajah “Nevermind” Nirvana.

Lane, yang telah mengumpul prop dan pakaian selama lebih 30 tahun, berkata iklim ekonomi semasa meningkatkan jualan.

Lelongan Jun Propstore di Los Angeles merupakan pemecah rekod dengan 2,000 lot dijual pada harga lebih AS$10 juta, katanya.

“Ia sangat menarik, kami telah melihat perkara yang sama pada 2007 dan 2008 apabila kami mengalami kejatuhan kewangan yang besar, sebenarnya apabila terdapat turun naik dalam pasaran, orang ramai mencari aset tetap dan barangan seperti ini untuk melabur wang mereka,” katanya. .

“Mereka mengeluarkannya daripada pasaran mata wang dan sebenarnya meletakkannya dalam sesuatu yang lebih ketara. Jadi, kami melihat kejayaan besar dengan prop filem dan lelongan pakaian kami.”

Lelongan langsung memorabilia hiburan Propstore akan diadakan di ibu pejabat BAFTA di tengah London, dengan bidaan juga tersedia dalam talian atau melalui telefon, 3-6 November.

Baca lagi | Laporan: Kyrgios menuntut pemecatan serangan kerana kesihatan mental
Baca lagi | Tumpuan usaha menyelamatkan mangsa penipuan pekerjaan warga Malaysia yang terkandas di luar negara di Dewan Rakyat hari ini

Read Previous

Laporan: Kyrgios menuntut pemecatan serangan kerana kesihatan mental

Read Next

Taman burung baharu Singapura yang menampilkan lebih 400 spesies akan dibuka di Mandai pada S2 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.