The Malaysia Post

Pilihan raya menunjukkan sayap kanan Brazil dijual pendek: penganalisis

Lonjakan Pilihan Raya Pusingan Pertama

Jika ada, lonjakan pilihan raya pusingan pertama Ahad yang mengejut untuk Presiden Brazil Jair Bolsonaro mendedahkan selera makan yang lebih besar daripada jangkaan untuk jenama polarisasi politik “Tuhan, tanah air dan keluarga” konservatifnya, kata penganalisis.

Bolsonaro mendapat hampir dua juta lebih undi pada hari Ahad berbanding semasa pemilihannya pada 2018, memperoleh 43 peratus undi berbanding 48 peratus untuk lawannya, bekas presiden Luiz Inacio Lula da Silva.

Presiden penyandang itu pergi ke pusingan pertama dengan kira-kira 36 peratus pengundi yang ditinjau berkata mereka berhasrat untuk mengundinya.

Tetapi bukannya mengekori Lula dengan 14 mata peratusan seperti yang diramalkan oleh tinjauan pendapat, Bolsonaro mengakhiri Ahad hanya lima mata atau kira-kira enam juta undian di belakang, dan peluang sebenar pada penggal kedua.

“Satu demonstrasi kekuatan Bolsonarisme,” akhbar harian Folha de S.Paulo mengumumkan di muka depannya — merujuk kepada campuran penyandangnya yang pro-Tuhan, perkahwinan anti-gay, anti-pengguguran, politik anti-kiri dan anti-pertubuhan retorik.

“Bolsonarisme semakin berkembang, dan ini adalah gambaran negara yang sangat konservatif,” kata pengundi Mateus Alcantara, seorang publisiti berusia 26 tahun, kepada AFP di Rio de Janeiro selepas undian Ahad.

Negaranya, tambahnya, sedang menjalani masa “polarisasi yang sangat besar.”

Bolsonaro dianggap memasuki perlumbaan yang rosak akibat tempoh empat tahun kontroversi yang ditandai dengan jumlah kematian akibat pandemik yang mengejutkan yang sebahagiannya dipersalahkan pada pendekatan Covid-skeptiknya, kemusnahan yang meningkat di hutan hujan Amazon, dan peningkatan mendadak dalam penduduk Brazil yang hidup dalam kelaparan.

Dia sering dikritik kerana kenyataan perkauman, homofobik dan seksis dan kerana pendekatan agresifnya terhadap media dan pengkritik.

Tetapi pangkalan “Alkitab, peluru dan daging lembu” Bolsonaro – Kristian Evangelis, garis keras keselamatan dan sektor perniagaan tani yang berkuasa – kini nampaknya lebih besar daripada yang difikirkan.

“Pilihan raya ini menunjukkan betapa mendalamnya pergerakan konservatif di Brazil,” ahli sosiologi Angela Alonso dari Universiti Sao Paulo menulis dalam artikel pendapat Folha de S.Paulo.

‘Lebih ke kanan’

Bolsonaro juga boleh bermegah dengan persembahan yang lebih baik daripada yang diramalkan Ahad oleh ramai sekutunya dalam perlumbaan kongres dan gabenor.

Dengan pemilihannya pada 2018, Brazil mengalami gelombang yang tidak pernah berlaku sebelum ini dalam pengundian ultra konservatif yang penganalisis pada masa itu dikaitkan dengan rasa jijik terhadap Parti Pekerja Lula dan kaitannya dengan rentetan skandal rasuah.

Sekarang nampaknya itu bukan sekadar undian reaktif.

Lebih separuh senator yang dipilih pada pusingan pertama Ahad (15 daripada 27) adalah sekutu Bolsonaro dan Parti Liberalnya berada di landasan untuk menjadi parti terbesar dalam dewan rendah kongres.

Pemenang termasuk Bolsonaris yang sangat kontroversi seperti Eduardo Pazuello, yang mengetuai kementerian kesihatan semasa wabak Covid-19 yang paling teruk dari Mei 2020 hingga Mac 2021.

Pazuello, yang memenangi kerusi untuk Rio de Janeiro, telah hadir di hadapan jawatankuasa Senat yang menyiasat kekurangan oksigen perubatan yang menyebabkan kematian beberapa berpuluh-puluh pesakit di bandar utara Manaus.

“Tinjauan telah gagal untuk melihat kekuatan Jair Bolsonaro dan calonnya,” kata pengulas Vera Magalhaes dalam editorial untuk harian O Globo.

Hasilnya, tambahnya, telah “lebih tepat daripada yang diramalkan.”

Sentuhan biasa

Bagi Jairo Nicolau, seorang saintis politik di Yayasan Getulio Vargas, “sesetengah rakyat Brazil adalah sayap kanan, tetapi Bolsonarisme lebih merupakan ekspresi gerakan konservatif negara itu.”

Pergerakannya telah menggantikan parti kanan tengah seperti PSDB yang berkuasa pada 1990-an.

“PSDB adalah parti elit… Di sinilah Bolsonaro membuat perbezaan: dia benar-benar seorang pemimpin yang mempunyai sentuhan bersama, sesuatu yang tidak dimiliki hak Brazil sejak sekian lama,” tambah penganalisis Mayra Goulart.

Pengulas Jamil Chade dengan laman web UOL membuat persamaan dengan pergerakan populis di Hungary Viktor Orban atau di Amerika Syarikat di bawah Donald Trump.

Seperti di sana, “strategi Bolsonaris adalah untuk menyahtarafkan akhbar, masyarakat sivil atau mana-mana badan kawalan luar dengan mewujudkan saluran komunikasi langsung dengan penduduk untuk menyebarkan pembohongan,” katanya.

Baca lagi | ‘Superman’ dan memorabilia superstar bernilai £11 juta untuk dilelong

Baca lagi | Taman burung baharu Singapura yang menampilkan lebih 400 spesies akan dibuka di Mandai pada S2 2023

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Taman burung baharu Singapura yang menampilkan lebih 400 spesies akan dibuka di Mandai pada S2 2023

Read Next

Saudara-mara, mangsa yang terselamat bersedih di hospital Indonesia selepas rempuhan stadium

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.